Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Powolne drukowanie z Corela
Autor Wiadomość
vxam
Bywalec

Wysłany: 23 Luty 2018, 12:49   Powolne drukowanie z Corela

Cześć,
Chciałem zapytać czy macie tak, że przy drukowaniu z corela (testowałem x4, x7) przy ustawieniu żeby drukarka ripowała grafikę (bizhubc452), ripowanie plikow wektorowych z węzłami lub czcionkami nie zmienionymi na krzywe lub zamienionymi (ie ma wiekszego znaczenia) bardzo długo trwa - nawet 15-20 minut? (np zwykłe 10 wizytówek na a4)
Jak drukuje z illustratora czy pdf druk jest prawie natychmiastowy ale wkurza mnie ciągłe eksportowanie - wolałbym, bezpośrednio z corela. Miałem na testy fierę i tam ripowanie tez trwało kilkanaście sekund).
Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Jakieś pomysły co jest nie tak?

Cysorz 

Wysłany: 23 Luty 2018, 21:42   

Nie sądzę, żeby był to problem z Corelem, ale zacząłbym od zaktualizowania sterowników drukarki. Jeżeli masz system 64-bitowy to sprawdź zgodność z systemem, spróbuj też uruchomić Corela z uprawnieniami administratora.

vxam
Bywalec

Wysłany: 24 Luty 2018, 14:04   

Sterowniki zmieniane - nie pomaga. System 64 bit, sterowniki też 64 bit prawidłowe do wersji systemu.
Illustartor , photoshop (bitmapy), druk z fiery (wektory i bitmapy) - ripuje się szybko lub jesli duzy plik - nieco wolniej ale w granicach rozsądku.
Problem jest z drukiem wektorów z corela (bitmapy drukują sie podobnie jak w innych programach - nie mam zastrzeżeń)
Odpalenia Corela z uprawnieniami administratora nie próbowałem - dzis spróbuje.

Cysorz 

Wysłany: 24 Luty 2018, 18:45   

Fierki używałem przez parę lat, uważam że to całkiem fajna platforma.
Nie chcę tutaj wychodzić na zgreda, ale czy masz legalną wersję Corela? Taką sprawdzoną u źródła? W tych hackowanych właśnie takie dziwne rzeczy się zdarzają. Sam miałem kiedyś taka sytuację, że w normalnym sklepie kupiłem legalnego (teoretycznie) Corela a tymczasem Corel Corporation uznał, że mam pirata i mogę się cmoknąć. Trochę to nielegalne, ale poszukaj np. wersji portable - masz prawo używać takiej wersji na własne potrzeby o ile masz dowód zakupu programu.

vxam
Bywalec

Wysłany: 2 Marzec 2018, 12:34   

Mam corela x4 special edition, kupiony w sklepie stacjornamym chyba w Vobisie - więc traktuje to jako oryginał. Na x4 sytuacja podobna jak w innych wersjach.
Testowałem ostatnio X8 i wygląda to podobnie - nie mam pomysłu.
Uprawnienia administratora nic nie zmieniają - 10 szt prostych wizytówek i maszyna ripuje przez 20 minut... nie mam juz pomysłów.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 2 Marzec 2018, 13:15   

Może na stronie elektroda .pl znajdziesz odpowiedz ?

https://poszukaj.elektroda.pl/szukaj,bizhub-drukowanie,400.html

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 2 Marzec 2018, 13:27   

Może jest jakaś pomoc do tego Bizhuba w samej Minolcie? Może jakiś dystrybutor coś poradzi?

Odpowiedz do tematu