Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozjeśnienie jednym kolorem?
Autor Wiadomość
mazzzo 
Początkujący

Wysłany: 12 Lipiec 2008, 10:59   Rozjeśnienie jednym kolorem?

Witam
mam takie pytanie, wypełniłem kwardrat kolorem tonalnym, efekt ten jest stworzony przy użyciu wielu odcieni niebieskiego - szczególnie jest to widoczne po przekształceniu tego w bmp, gdzie wtedy kwardat taki składa sie z dużej ilości kolorów. Chciałbym osiągnąć taki efekt ale za pomocą jednego koloru. Czyli z lewej stony niebieski kolor i w lewą stronę aby rozjaśniał się, mieszając się z białym aż do pozostawienia samej bieli. Coś jakby wymieszać dwa kolory pikseli niebieskiegio i białego bez odcieni. Używanie inimalnej ilości kolorów potrzebne jest mi do stworzenia projektu na t-shirt gdzie ilośc kolorów ma znaczenie.
Czy można to wykonać w corelu?
mam nadzieje ze udało mi sie wyjaśnić o co mi chodzi :)
pozdrawiam

kw.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 379 raz(y) 20.64 KB

JarekDRAW 

Wysłany: 12 Lipiec 2008, 21:14   

Witam, nie wiem czy dobrze rozumiem ale możesz osiągnąć taki efekt poprzez zdanie interakcyjnej przeźroczystości, tylko nie wiem po co to chcesz zrobić bo, przecież jak zadajesz przejście tonalne to nie składa się ono z wielu kolorów tylko z niebieskiego o zmniejszającym się nasyceniu.

Dodam jeszcze że jak będzie wyświetlana klisza to biały jest traktowany jak przeźroczysty. Wyjdzie czyściutkie przejście w formie rastra.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu