Problem z fontem |
Autor |
Wiadomość |
kubart
Początkujący
|
Wysłany: 21 Marzec 2018, 16:19 Problem z fontem
|
|
|
Cześć, odkąd zrobiłem format i przywróciłem znów Corela do życia, mam problem z zamienianiem fontów na krzywe. Problem jest dopiero w takich w których literki nachodzą na siebie, wtedy upraszcza mi napis czyli wycina nachodzące na siebie elementy. Ktoś wie dlaczego się tak dzieje i jak "wrócić do normy" ?
Przykłąd literek "i" oraz "o"
Rio.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 245 raz(y) 444.31 KB |
|
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21 Marzec 2018, 17:37
|
|
|
To zazwyczaj wina fontu, a nie samego Corela, ale to musiałbyś sprawdzić na różnych fontach (polecam te profesjonalne, Myriad Pro czy Helvetica).
Jak chcesz tego uniknąć to albo zostaw zamianę na krzywe PDF'owi (niech zrobi to sam, podczas eksportu) lub rozgrupuj najpierw tekst, a potem zamieniaj (gdy masz zaznaczony właściwy tekst to zacznij naciskać CTRL+K aż do momentu gdy zostaną ci pojedyncze litery i na koniec wciśnij CTRL+Q). |
|
|
|
|
kubart
Początkujący
|
Wysłany: 21 Marzec 2018, 18:07
|
|
|
Dzieje sie to samo na Arialu gdy zwężę odstępy. Twój pomysł ok, ale przed chwilą wpadłem aby zamieniać na tekst ozdobny, nie wiem jak to wyjdzie w druku. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21 Marzec 2018, 21:08
|
|
|
To nie wina Corela, to wina źle zrobionych fontów. Obejście problemu:
|
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22 Marzec 2018, 14:13
|
|
|
kubart napisał/a: | to samo na Arialu |
Ha-ha, miałeś co wybrać. Powiedziałem sprawdź dobry font Cysorz zobrazował to co ja ci napisałem - inaczej nie da rady. |
|
|
|
|
|