Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zacinanie Corela przy "p." Oo
Autor Wiadomość
Rena 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 7 Maj 2018, 13:03   Zacinanie Corela przy "p." Oo

Witam szanowanych obywateli,
przeczesałam internet i lekko już zgłupiałam bo takiego błędu jeszcze nie dane mi było
w Corelu mieć. Otóż gdy napiszę literkę "p." zwykłym Arialem lub chcę przejść do jakiejkolwiek dalszej edycji tekstu, program się zacina i to nie tylko w jednym konkretnym projekcie ale za każdym razem. Przeinstalowałam program i nic, wywaliłam podejrzenie fonty i też nic. To zawsze jest "p." Każda inna kombinacja przechodzi, ale jak np. chcę napisać "Sz.P." to jest absolutnie niewykonalne. Próbowałam kopiować, pisać bez kropki i potem wklejać. No nic nie pomaga. Ktoś miał podobny problem? :hm
Corel X6 Win 10, 64 bit aktualny (brałam pod uwagę jakąś aktualizacje ale od tygodnia nic nowego nie instalowałam)
Pozdrawiam

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 7 Maj 2018, 17:29   

Wygląda to raczej na konflikt skrótów klawiszowych. Co prawda "P" jako pojedyncza litera nie powinna być z niczym powiązana (tj. bez klawiszy funkcyjnych jak SHIFT lub CTRL). Ja miałem okrutny problem swego czasu z literką "ć", gdyż ALT+C był zarezerwowany dla Catalyst Control Center (panel sterowania ATI) i nawet jego kasacja nie dawała efektów. Szarpałem się z tym dwa tygodnie zanim zajarzyłem co jest powodem problemu.

Czy ten problem był od zarania dziejów, czy pojawił się nagle. Jeśli to drugie to ewidentnie coś się zmieniło. Wątpię, by Corel, bo tu update'y są rzadko, ale za to Windows rzuca je częściej. Może przemycił jakąś łatkę jak nie patrzyłaś (zależnie od ustawień opcji aktualizacji)?

Ponadto czy to się dzieje TYLKo na Arialu? Czy był to przykład najbardziej rozpowszechnionego fontu ever, a dzieje się to ze wszystkimi?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Maj 2018, 17:31   

Rena napisał/a:
brałam pod uwagę jakąś aktualizacje ale od tygodnia nic nowego nie instalowałam

To może zainstaluj .
Jest duża ,coroczna kwietniowa aktualizacja Windows 10 .Może rozwiąże problem ?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 7 Maj 2018, 17:41   

restauro napisał/a:
To może zainstaluj .
Jest duża ,coroczna kwietniowa aktualizacja Windows 10 .Może rozwiąże problem ?

No w zasadzie... Wersja 1803, to faktycznie jedna z tych większych, taki mini-service-pack. Zgadzałaby się zbieżność czasowa, bo ona właśnie od tygodnia jest dostępna. Może Winda coś zrobiła z myślą o tej aktualizacji? Kto ich tam wie...

Rena 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 7 Maj 2018, 18:03   

Problem z Ć też miałam dotyczył u mnie sprzętu HP ale ręcznie podmieniłam skrót i pomogło :) tutaj nie mam żadnego skrótu, chyba że z rozpędu coś wcisnęłam.
Aktualizacja kwietniowa już jest na moim komputerze od dawna. Zresztą Win10 aktualizuje się sam, wyłączyć za bardzo się tego nie da- jak w Win7.
Problem dotyczy każdego fontu zawsze po "p." Tekst akapitowy czy ozdobny nie ma różnicy.
Dziękuję za sugestię , poszukam w historii aktualizacji może coś znajdę i będę kombinować dalej. Jeśli to skrót to może wyśledzę w ustawieniach.
Pozdrawiam :poklon

Edit: Dziś sprawdziłam też na Win7 na laptopie mam to samo. Ale dziś zauważyłam też że po napisaniu "np." nie zacina, zacina teraz tylko i wyłącznie w kombinacji "Sz.P." :shock: , może to faktycznie jakaś kombinacja klawiszy.

Odpowiedz do tematu