Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Równanie i rozkładanie elementów tekstowych z polskimi znaka
Autor Wiadomość
Bartok 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 7 Maj 2018, 08:57   Równanie i rozkładanie elementów tekstowych z polskimi znaka

Witam wszystkich serdecznie!
To mój pierwszy post tutaj i od razu z problemem...

Chciałbym rozłożyć równomiernie kilka osobnych obiektów tekstowych (linii) w pionie. Niestety niektóre teksty posiadają polskie znaki a inne nie i w związku z tym po wykonaniu rozłożenia względem siebie odstępy pomiędzy nimi nie są jednakowe (tzn. są ale z uwzględnieniem ogonków i kresek). Czy Corel posiada możliwość rozłożenia takich obiektów bez uwzględnienia znaków diakrytycznych?

czy spotkaliście się z podobnym problemem? Jakaś rada żeby rozłożyć te linie równomiernie?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Maj 2018, 12:45   

Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to wstępne wyrównanie całości i ustawienia prowadnic z opcją przyciągania .

Przydatne opcje

Zaznaczamy dowolną ilość obiektów. Obiekt zaznaczony na końcu będzie obiektem, do którego zostaną wyrównane pozostałe.
Wyrównanie do prawej - R
wyrównanie do lewej - L
wyrównanie do góry - T
wyrównanie do dołu - B
wyrównanie do środka w pionie - C
wyrównanie do środka w poziomie - E

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 7 Maj 2018, 17:35   

Jest pewne rozwiązanie, ale nieco na około i da radę zależnie od tego co konkretnie robisz. Otóż możesz użyć opcji Wyrównaj do Siatki Bazowej. Jak ją włączysz (Menu > Widok > Siatka > Siatka Bazowa) to pokażą się linie jak w zeszycie (odstępy zmienia się w opcjach). Wtedy wrzucasz tekst w ramkę akapitową, klikasz prawym i wybierasz Wyrównaj do Siatki Bazowej.

Bartok 
Początkujący

Wysłany: 7 Maj 2018, 19:58   

Dzięki za odpowiedzi. Do podobnej metody też doszedłem... Reguluję to w tej chwili prowadnicami dodając nowe o określoną odległość i potem dostawiam krawędziami kolejne akapity. Od niedawna działam na X8 i pomyślałem, że może jakaś magia się zadzieje :-)

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 7 Maj 2018, 20:15   

No to jeszcze jeden sposób:

Bartok 
Początkujący

Wysłany: 7 Maj 2018, 21:34   

O! Bardzo ciekawe. Pewnie się kiedyś przyda. Niestety akurat teraz potrzebuję takiego patentu, żeby program imprezy na plakacie fajnie wypisać. Dlatego każde wydarzenie jest jako osobny element tekstowy. Do tego jeszcze osobno godziny po lewej stronie. Czasem rozmiar czcionki się różni. Czasem kolor wydarzenia. No i chcę żeby mimo wszystko jakiś porządek to miało i wyglądało schludnie. Pozostają prowadnice :-)

Odpowiedz do tematu