Irytujące oznaczanie tekstu |
Autor |
Wiadomość |
DUZY
Początkujący
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2018, 19:31 Irytujące oznaczanie tekstu
|
|
|
Cześć,
nie wiem co zrobiłem, ale gdy zaznaczę tekst, który ma parę linijek to irytująco długo każda literka oznaczana jest tym mały kwadracikiem, którym można modyfikować jej położenie. Problem w tym, że te oznaczenie trwa dość długo i nawet 2, 3 razy oznacza każda literkę w zaznaczonym teksie ozdobnym. Nie wiem czy dobrze to tłumaczę.
Jest tekst ozdobny, zaznaczam go narzędziem wskaźnik, nie narzędziem kształt. Przy kształcie te kwadraty są domyślnie. No i po zaznaczeniu tekst te kwadraty pojawiają się przy każdej literce, znikają, pojawiają się jeszcze raz, znikają i pojawiają się ponownie. Trwa to dość długo i jest mocno irytujące. Macie jakiś pomysł jak to zmienić?
Windows 10, corel X8
pozdr.
D. |
Ostatnio zmieniony przez DUZY 4 Czerwiec 2018, 19:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2018, 20:09
|
|
|
dołącz przykładowy plik w cdr |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2018, 20:17
|
|
|
Glitch Jakoś chce ci włączyć tryb edycji (jakbyś miał Kształt). To raczej nie ma nic wspólnego z jakimś konkretnym plikiem. Chyba Corel załapał błąd. Raczej spróbuj zrobić Napraw przy użyciu instalki Corela lub zobacz, czy przywrócenie ustawień fabrycznych coś da (trzymasz F8 jak włączasz Corela).
Z drugiej strony nie wiem jak jest w X8, bo nie mam tej wersji, ale w X9 te kwadraciki edycji przy literach w Tekście Ozdobnym są cały czas, ale są nieklikalne. Może jakiś update był X8 i coś zmienili? |
|
|
|
|
DUZY
Początkujący
|
Wysłany: 5 Czerwiec 2018, 14:47
|
|
|
Cześć,
no właśnie jest to niezależne od pliku. Dokładnie jakoś chce włączyć tryb edycji. Może faktycznie jest to błąd corela (dziwny błąd). Ok zrobię F8 (kiedyś chyba był shift? czy to w adobe?). Upady mam wszystkie, może faktycznie coś zwalili.
Drugą kwestią jest to, że zmieniłem monitor na 4k i zaobserwowałem, że tak się dzieje przy dużej rozdzielczości. Przy HD może to nie przeszkadzało, ale przy 4K nie da się spracować.
Ma ktoś najnowszego Corela 2018? i może sprawdzić czy w tekście "próbuje się" włączyć tryb edycji?
pozdr.
D |
|
|
|
|
Kooba
Początkujący
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Sty 2017 Posty: 19 Skąd: gdzieś tam gdzieś
|
Wysłany: 5 Czerwiec 2018, 20:29
|
|
|
Wsparcie dla 4K jest od wersji 2017. |
|
|
|
|
DUZY
Początkujący
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2018, 19:33
|
|
|
i wszystko jasne. Coś ciekawego jest w najnowszej wersji, 2018? |
|
|
|
|
Kooba
Początkujący
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Sty 2017 Posty: 19 Skąd: gdzieś tam gdzieś
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2018, 23:14
|
|
|
DUZY napisał/a: | i wszystko jasne. Coś ciekawego jest w najnowszej wersji, 2018? |
Niestety nie kupiłem jeszcze najnowszej wersji. Wystarczy aby poprawili to co spaprali w wersji 2017. Szczególnie obsługę czcionek (miała być rewolucją a wyszło jak zwykle). Działa koszmarnie wolno do tego jest najmniej kompatybilna ze wszystkich wersji Corela z Illustratorem.
Dla ludzi (którzy tak jak ja) pracują tabletem i rysują, opcja LiveSketch jest fantastyczną funkcją, brakuje mi w niej rozpoznawania siły nacisku piórka.
Irytujące jest przeniesienie niektórych narzędzi w inne miejsca (np. szybkie kadrowanie poszło z zakładki efekty do obiektów).
Fajnie, że w końcu można pracować na dwóch monitorach tak jak od lat robi się to w Adobie. |
|
|
|
|
DUZY
Początkujący
|
Wysłany: 8 Czerwiec 2018, 16:27
|
|
|
a to ciekawe, bo zawsze było tak, że to wersje nieparzyste było ok. Zerwali z tradycją? Ściągam triala, sprawdzę jak działa. Ja dodatkowo pracuje jeszcze na macu, a corela odpalam przez parallelsa, jak piszesz, że 2017 działa koszmarnie wolno, to aż się boje tego co mnie czeka z 2018. Do fontów używam Font Experta i jest ok, ten soft od corela do fontów nigdy nie działał dobrze.
A próbowałeś Affinity Designera? jest juz na win. |
|
|
|
|
|