BŁĄD ODCZYTU PLIKU |
Autor |
Wiadomość |
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 4 Styczeń 2017, 15:59
|
|
|
wosiek1968, użyj 7z (7zip). Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby czegoś nie rozpakował |
|
|
|
|
wosiek1968
Początkujący
|
Wysłany: 4 Styczeń 2017, 20:27
|
|
|
Plik pobrany i rozpakowany
Problem polegał z transferem i nie pełnym pobraniem pliku /1,1GB/ ale w końcu pobrał kolega który ma światłowód i plik już jest.
Dziękuję tegraf za konwersję do pdf - mogę przynajmniej wydrukować gazetkę TO WIELKA RZECZ
No niestety nie mogę otworzyć pliku przekonwertowanego w X8 pomimo że poprawnie się w nim otwiera u tegraf
Tak więc kolejny raz sprawdza się "Mądry Polak po szkodzie"
Jedynym wyjściem jest zatem przejście na nowszego X8 i zakup aby uchronic sie na przyszłość przed takimi wpadkami no i większa czujność np przez dzielenie tylu stron /40/na mniejsze partie lub też chociaż zapis kolejnych wersji ale o zmienionym tytule np. poprzez dodanie do tytułu np ver.1.1
To tyle w temacie dziekuję koledze tegraf za BEZINTERESOWNĄ pomoc jak bym był przejazdem w Zielonej Górze to chętnie postawię nie jedno piwko.
A tak na koniec czy kolega tegraf mógłby usunąć mi z pliku kilka stron i jeszcze raz przesłać? Może w ostatnich stronach które robiłem są bitmapy które powodują ten cyrk.
Strony to 9,10,11
Pozdrawiam
Wosiek |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 4 Styczeń 2017, 23:35
|
|
|
Jeśli nie posiadasz Acrobat'a lub Foxit'a w wersji Pro, to użyj darmowego PDFedit z SourceForge lub dowolnego innego. Dobrze mieć program, który może co nieco zrobić z PDF'em, np. zamienić fonty na krzywe albo coś, bo to różnie bywa z plikami od klientów |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 5 Styczeń 2017, 12:54
|
|
|
wosiek1968 napisał/a: | Jedynym wyjściem jest zatem przejście na nowszego X8 |
Obawiam się, że to nie pomoże.
Jeżeli plik ma prawie 1GB, a jego zawartość to same oszparowane bitmapy (kompresowane przy zapisie), to znaczy, że po wczytaniu do Corela zajmuje w pamięci jakieś 4 GB.
Trudno mówić o jakimś komforcie pracy w tej sytuacji. Wyobrażam sobie, ile trwa zapisywanie plików tymczasowych - tym bardziej, że X4 to właściwie muzeum.
Niestety, używanie Corela do takich prac to kara. Szczęśliwy ten, kto nie musiał tego robić. Póki co, do takich prac używa się innych narzędzi - i nie pochodzą one z Kanady.
Wysyłam ponownie, podzielony na paczki po 10 stron z wyłączoną kompresją map bitowych przy zapisie - bo to ona stwarza problem. Wszystkie pliki otwierałem ponownie w X3 na innym komputerze - bez problemów. |
|
|
|
|
wosiek1968
Początkujący
|
Wysłany: 5 Styczeń 2017, 14:09
|
|
|
tegraf napisał/a: | wosiek1968 napisał/a: | Jedynym wyjściem jest zatem przejście na nowszego X8 |
Niestety, używanie Corela do takich prac to kara. Szczęśliwy ten, kto nie musiał tego robić. Póki co, do takich prac używa się innych narzędzi - i nie pochodzą one z Kanady.
. |
Co polecacie do tworzenia takich prac?
Ja jestem samoukiem który używał od początku Corela począwszy od Corela 5 potem Corel 9 i teraz Corel x4 ale mogę oczywiście spróbować coś innego lepszego do składania |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 5 Styczeń 2017, 15:35
|
|
|
wosiek1968 napisał/a: | Co polecacie do tworzenia takich prac? |
Specjalnego wyboru nie ma. Chodzi o program do składu - Corel takim nie jest. Corel jest programem do tworzenia grafiki wektorowej. Owszem, od biedy się nada do gazetki reklamowej - ale 8 stron to kres jego możliwości.
Programem do składu jest np. InDesign. Różnica polega na zupełnie odmiennej filozofii działania - bitmapy w dokumencie InDesign są linkowane. Linkowane, czyli podczas ich wczytywania zapamiętywane jest ich położenie na dysku i tworzony jest w locie podgląd małej rozdzielczości, który służy w InDesign do kadrowania, ustalania położenia, rozmiaru itp.
Dzięki temu dokument w InDesign jest relatywnie małych rozmiarów i można w miarę sprawnie się po nim poruszać.
Dopiero podczas generowania pdfa podglądy są zamieniane na bitmapy docelowe o właściwej rozdzielczości.
Ale coś za coś. InDesign to dzisiaj 25 lub 37 Euro miesięcznie. |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Styczeń 2017, 10:52
|
|
|
z ciekawosci pobralem ,problem nie tkwi w pixelmapach tylko w obiektach poza pulpitem,z tego co wyczaillem corel do wersji x6 wlacznie,kozysta z user pulpit jako podstawe odbudowania cdr,a juz x7 odbudowuje cdr z zapisanej w pliku strukury,i to jest kosmiczna roznica przy takiej wadze cdr,chodzi tu oczywiscie o sytuacje kiedy corel zapisze obiekty poza pulpitem jako srodowisko zwiazane z dana strona |
|
|
|
|
wosiek1968
Początkujący
|
Wysłany: 7 Styczeń 2017, 12:36
|
|
|
Reasumując
Plik z Corela X4 który sygnalizował przy otwarciu uszkodzone bitmapy został uratowany poprzez wyższy Corel X8.
Dziękuję za podzielenie pliku na mniejsze ilości stron i wyłączenie kompresji bitmap - pomogło.
Mogę otworzyć poszczególne pliki /4 pliki / które składają się na ten jeden uszkodzony - to wielka pomoc dla mnie i oszczędność czasu jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i bezinteresowną pomoc. Jest MOC aż chce się żyć. |
|
|
|
|
kordusk
Początkujący
Wersja CorelDRAW: X4
|
Wysłany: 6 Marzec 2018, 14:22
|
|
|
i ja sie podepnę:) korzystam z Corela od wielu lat ale w prostych, praktycznie powtarzalnych projektach- do wycinania- napisy na targi itp. Nic skomplikowanego. Więc potencjału programu raczej nie wykorzystuję. Dodatkowo we własnym zakresie dłubię katalog dla drugiej naszej firmy i właśnie przekroczył 2GB- tak, da sie:) No i oczywiście nagle postanowił przestać się otwierać. Ściągnąłem triala x8, ale niestety to samo- błąd otwierania pliku. CDR Open File Tool zatrzymało się na 3% przetwarzania pliku.
Oczywiście nie wpadłem na to, żeby każdą stronę zapisywać jako osobny plik, bo do tej pory ten plik działał bez zarzutów:/ W srodku jest dużo zdjęć :(
poratujecie?
http://gofile.me/2mHOk/2BUI8aEJ6 |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 6 Marzec 2018, 18:09
|
|
|
Możesz to wyłożyć gdzieś indziej, np. na WeTransfer?
Ten gofile.me działa tragicznie, ściąga się po 70 kB na sekundę (8 godzin ściągania). |
|
|
|
|
kordusk
Początkujący
|
Wysłany: 6 Marzec 2018, 18:12
|
|
|
juz z tym walcze, na we nie pojdzie bo plik za duzy:/, wrzuce na dysk google, moze bedzie lepiej. Dzieki:) |
|
|
|
|
kordusk
Początkujący
|
|
|
|
|
kordusk
Początkujący
|
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 6 Marzec 2018, 18:41
|
|
|
Cytat: | gofile.me działa tragicznie, ściąga się po 70 kB |
Może zapora blokuje ?
Pobrałem w 15 minut. |
|
|
|
|
kordusk
Początkujący
|
Wysłany: 6 Marzec 2018, 18:45
|
|
|
to teraz trzymam kciuki za Wasze umiejętności :) |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 6 Marzec 2018, 19:38
|
|
|
kordusk napisał/a: | teraz trzymam kciuki |
Możesz napisać na pw . do Dzumy
http://corel.wodip.opole....wprofile&u=2348
Ma program CDRfind ,właściwie klucz do programu.
Program bez klucza mam również ,ale to za mało , żeby sobie poradzić z Twoim problemem .Próbowałem w Inkscape ,bez powodzenia ,tym bardziej ze komputer który używam jest przed wymianą i ledwo dycha . Może któryś kolegów będzie miał więcej szczęścia . Nie będę Ci już truł ,że robi się kopie robocze i tak dalej .
Jest jeszcze jeden program również komercyjny ,możesz wypróbować .U mnie mieli ,ale jak wspomniałem mam słabą maszynę i musze się jeszcze trochę pomęczyć w oczekiwaniu na najnowsze płyty główne pod AMD .
http://www.cdr.repair/buy
W końcu skończył ,ale się poddał . |
|
|
|
|
restauro
|
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 6 Marzec 2018, 21:27
|
|
|
Sprawdziłem kilka sposobów, niestety żaden nie zadziałał.
Inna sprawa, że tworzenie tak dużych plików jest - delikatnie mówiąc - nierozsądne. Na pewno masz zapisane wcześniej wersje, wiec pewnie będziesz musiał kontynuować od tamtego momentu.
Mój program do odzyskiwania wskazał błędy głównie na fonty, co mnie trochę zaskoczyło (raczej mało prawdopodobne).
Przeczytaj też cały temat od początku - jest tam trochę rad jak takich problemów uniknąć. Wiem, że to teraz nijaka trochę rada, ale może uda się dzięki temu uniknąć podobnych niespodzianek w przyszłości... |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 6 Marzec 2018, 21:54
|
|
|
kordusk, pozwól, że udzielę Ci tyleż zbawiennej, co spóźnionej rady: takich rzeczy nie robi się w Corelu - wiesz, dużo stron, kupa rysunków i opisów, jak to w katalogu. Wprawdzie Corel ma mechanizm linkowania bitmap, ale działa to tak sobie.
Użyj do tego np. InDesigne'a, Quarka, czy - żeby pozostać przy Corelu - Corel Ventury. Te programy linkują bitmapy, więc możesz ich mieć setki w jednym pliku, a jego wielkość będzie rozsądna, rzędu najwyżej kilkunastu mega. |
|
|
|
|
kordusk
Początkujący
|
Wysłany: 7 Marzec 2018, 08:56
|
|
|
restauro, otwiera sie pusty ale w X4, spojrze, może coś da się ugrać. W każdym razie dzięki za pomoc.
Cysorz, juz przeczytałem wątek, oczywiście po fakcie.Sporadycznie robię zmiany w tym katalogu. Chyba najłatwiej będzie zrobić kjażdą stronę jako osobny plik. NIc więcej z takich rzeczy nie robie więc wdrażanie sie w InDesigna troche mija się z celem. Chyba ze w celu hobbystycznym, a na to czzasu brak:(Trurl, dzięki, już wiem, będę mądrzejszy na przyszłość :) |
|
|
|
|
DzumA - 78
Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 685 Skąd: Opole
|
Wysłany: 8 Marzec 2018, 08:36
|
|
|
Masz fart !
Mam chyba wszystkie wektory na poszczególnych stronach katalogu (bez zdjęć) zapisałem w Twojej wersji 14
Zdobyłem też jpg każdej strony katalogu tak więc szybko odtworzysz jakie zdjęcia i jaki układ kompozycji danej strony
zamiast nauczki - stawiasz dobrą flaszkę - !!! myślę, że sporo czasu Ci zaoszczędziłem
ale na przyszłość wiedz, że nie zawsze idzie to poratować plik zajmował przeszło 4 GB po rozpakowaniu.
pozdrawiam
DżumA
Katalog.7z
|
Pobierz Plik ściągnięto 123 raz(y) 1.49 MB |
WEKTORY-odzyskane.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 99 raz(y) 298.72 KB |
|
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 8 Marzec 2018, 09:10
|
|
|
Dobra robota ,oszczędziłeś trochę pracy koledze |
|
|
|
|
kordusk
Początkujący
|
Wysłany: 8 Marzec 2018, 09:36
|
|
|
DzumA - 78, dzięki wielkie, flaszka zapewniona. Najważniejsze są te podglądy, starą wersję katalogu mam, gdzie teksty prawie się nie zmieniły. Sama praca koncepcyjna nad układem zdjęć zajęła najwięcej czasu:)
Dziękuję serdecznie jeszcze raz:) |
|
|
|
|
akinimodm
Początkujący akinimodm
Wersja CorelDRAW: X6
|
Wysłany: 15 Czerwiec 2018, 13:18
|
|
|
DzumA - 78 napisał/a: | siuba - grafika URATOWANA - pliki na poczcie
pozdrawiam |
Witam,
'nie wiem czy doszła do Pana moja prywatna wiadomośc - mam ten sam problem, mogłabym prosić o pomoc? |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 15 Czerwiec 2018, 13:37
|
|
|
akinimodm napisał/a: | nie wiem czy doszła do Pana moja prywatna wiadomośc |
Kolega był ostatni raz na forum 8 Marca 2018 ,pewnie trzeba będzie trochę uzbroić się w cierpliwość .
Może w oczekiwaniu na DzumA - 78 napiszesz coś bliższego na temat problemu ? |
|
|
|
|
|