|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Fonty "not installed" na X8 SE, jak usunąć? |
Autor |
Wiadomość |
zwyklycorel
Początkujący
Wersja CorelDRAW: X8
|
Wysłany: 22 Lipiec 2018, 14:28 Fonty "not installed" na X8 SE, jak usunąć?
|
|
|
Dzień dobry,
Od 2 tygodni nie mogę znaleźć gdzie są przechowywane fonty które nie są zainstalowane.
Corel X8 Special Edition nie posiada niczego do zarządzania fontów.
Zainstalowałem Nexus font żeby dodać fonty, jednak po dodaniu, zainstalowaniu i usunięciu, font nadal jest do użytku w Corel X8 gdy się zaznaczy fonty "Not installed".
Gdzie się znajdują te fonty? Z windowsa skasowane, z NexusFont odinstalowane i skasowane, z dysku pliki wszystkie skasowane, tymczasowe pliki skasowane, C:\Users\XXXX\AppData\Roaming\Corel\FontDatabase\V1 tez skasowane. Corel resetowany przy użyciu F8. Do tego skasowany nawet nexus font, a także font database z katalogu Corela. System restartowany.
A font nadal siedzi przy nowym pustym projekcie. W internecie napisali, że można się tego pozbyć trzymając F8 przy uruchamianiu Corel Font Manager, ale wersja SE go nie posiada.
Chce mieć informację przy ładowaniu projektu o fontach, których nie mam, a to mi wszystko ładuje i fonty pokazuje. Nie chcę przez jeden font reinstalować Corela, co nawet nie wiem czy pomoże.
Dziękuję za pomoc ogromnie! |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 22 Lipiec 2018, 14:42
|
|
|
Spróbuj zainstalować z płyty lub pliku program CorelDaw
W opcjach podczas instalacji wybierz - Napraw. |
|
|
|
|
restauro
|
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22 Lipiec 2018, 16:13
|
|
|
zwyklycorel napisał/a: | /.../ fonty które nie są zainstalowane /.../ |
Od wersji X7 Corel potrafi pracować z fontami, które są tylko OSADZONE w zapisanym pliku (nie muszą być zainstalowane) - to opcja domyślna przy zapisywaniu pracy. Jest to zazwyczaj podzbiór, który nie ma wszystkich znaków ale może je mieć także wszystkie. |
|
|
|
|
zwyklycorel
Początkujący
|
Wysłany: 22 Lipiec 2018, 16:41
|
|
|
Cysorz: Zgadza się, może pracować z plikami jeśli mają osadzony font, taka jest opcja przy zapisywaniu plików. Tylko mi chodzi o to, że ja otwieram czysty nowy projekt,a mogę używać wszystkich fontów, które sobie kiedyś sprawdzałem.
Niby nie kłopot w końcu mam fontów więcej, ale otwieram obcy plik i widzę, że ładuje mi wszystkie fonty, pracuję sobie na nich bez zmartwień, robię przykładowo projekt np. dla klienta, a tu po czasie patrzę, że był font, którego licencja nie nadaje się do komercyjnego użycia.
Albo mam jakieś stare projekty i pomimo braku osadzenia w pliku wszystko mi pokazuje i bez ostrzeżeń, a były to fonty, które mają inne prawa w licencji niż potrzebuję.
Dlatego chciałbym wykasować te fonty i żebym miał ostrzeżenie o brakującym foncie, tak jak to przy choćby X6 ładnie robiło.
Restauro: film obejrzałem: kolejne załamanie, brak opcji odpychania przyciągania itp :D Trochę zaczynam żałować tego X8 SE. Corel X6 SE to wszystko miał, więc byłem pewien, że też będzie. Ten X8 SE przypomina obciętą wersję X6, tylko jest oficjalnie pod 10 :)
Co do opcji "Napraw" z DVD w celu usunięcia fontów to mam nadzieję, że znajdę łatwiejszy sposób.
Za wszystko z góry |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 22 Lipiec 2018, 17:15
|
|
|
zwyklycorel napisał/a: | Co do opcji "Napraw" z DVD w celu usunięcia fontów to mam nadzieję, że znajdę łatwiejszy sposób. |
To jest prosty i szybki sposób ,chociaż nie mam pewności czy zadziała. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22 Lipiec 2018, 19:48
|
|
|
Jeżeli FIZYCZNIE nie ma takich fontów na dyskach to nie może ich być w systemie, jeżeli nie są osadzone w pliku. Sprawdź w jakimkolwiek innym programie używającym fontów systemowych (Word, Photoshop itp.) czy w nich też możesz użyć tych samych fontów.
Dołącz ewentualnie tutaj taki plik, w którym masz takie fonty (zapisuj nie wyżej niż X7) - może komuś uda się sprawdzić co to za niespodzianka... |
|
|
|
|
zwyklycorel
Początkujący
|
Wysłany: 22 Lipiec 2018, 20:29
|
|
|
Cysorz napisał/a: | Jeżeli FIZYCZNIE nie ma takich fontów na dyskach to nie może ich być w systemie, jeżeli nie są osadzone w pliku. Sprawdź w jakimkolwiek innym programie |
Może niejasno opisałem. Tworzę nowy pusty dokument i mam wszystkie fonty w dziale "Nie zainstalowane", są to fonty, które kiedyś sobie sprawdziłem, wyączyłem i pokasowałem.
Teraz zobacz scenariusz, że mam od kogoś projekt, Corel przy włączaniu nie pokazuje żadnych błędów, wyświetla wszystkie fonty (które nie były osadzone w pliku, a tylko info o nich) a mój Corel uważa, że wszystko ok, że wszystkie fonty mam i pracuję sobie nieświadomy na fontach bez licencji. Mogę się upewnić, że nie używam fontów których nie mam porównując wszystkie fontu użyte w projekcie ręcznie, ale to rzeźnia.
Corel gdzieś trzyma wszystkie fonty, które kiedykolwiek był,y czy w systemie, czy użyte itd.
Zaraz sprawdzę funkcje "Napraw" z DVD, czy to pomoże, żeby się tej listy pozbyć. |
|
|
|
|
zwyklycorel
Początkujący
|
Wysłany: 22 Lipiec 2018, 21:05
|
|
|
restauro napisał/a: | Spróbuj zainstalować z płyty lub pliku program CorelDaw
W opcjach podczas instalacji wybierz - Napraw. |
Niestety, nie działa |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|