Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Licencja na 1-3 komputery, ale nie jednocześnie.
Autor Wiadomość
zwyklycorel 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 22 Lipiec 2018, 14:43   Licencja na 1-3 komputery, ale nie jednocześnie.

Mam pakiet Corel Draw X8 Special Edition.
Może coś niewłaściwie interpretuję, ale można używać licencji Corela (ponoć ta ze strony internetowej jest wiążąca) na jednym komputerze jednocześnie, ale zainstalowane może być chyba nawet na 3, a przynajmniej 2.
Jeśli mam na stacjonarnym włączonego Corela, i przypadkiem kliknie mi się projekt CDR na laptopie to wtedy jakoś chyba te Corelowskie oprogramowanie wykrywa, że użytkowany jest na 2 komputerach jednocześnie i ... i dalej nie wiem co, zrobi, pozbawi mnie licencji?
Jeśli może tak zrobić lub jakoś gdzieś uzna pogwałcenie licencji, to jak uczynić, żeby przed swoją sklerozą zabezpieczyć przeciwko uruchomieniu 2 Coreli jednocześnie?

No chyba, że to dotyczy nie tyle Corela co w ogóle uruchomienia komputera, na którym jest Corel, ale raczej nie.

Dziękuję

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 22 Lipiec 2018, 14:52   

Jeśli nie masz wykupionej licencji na dwa komputery ,
możesz w danym momencie mieć włączony i używać tylko jeden system z programem CorelDrw .

zwyklycorel 
Początkujący

Wysłany: 22 Lipiec 2018, 15:02   

Dziękuję Tobie Restauro za szybkie odpowiedzi.
Nie żebym , ale w licencji jest zapis:
"mogą pobrać i zainstalować dowolny z tych produktów na maksymalnie dwóch (2) urządzeniach pod swoim adresem, jednak oprogramowanie to może być w danej chwili używane wyłącznie przez Użytkownika na jednym (1) urządzeniu."

A ja nie używam oprogramowania Corel, tylko Windows i ewentualnie Blizzard :D, masz tą pewność na jakiejś podstawie? Bo nie widzę, żeby licencja o tym jakoś jasno mówiła. Byłaby to niezwykła dla mnie dogodność.
Dziękuję

restauro 

Wysłany: 22 Lipiec 2018, 15:14   

Licencja jest , jeśli nie wykupisz dodatkowej opcji , na jeden komputer .
Możliwość instalacji na więcej niż jednym komputerze wynika z prawa UE i nie ma to nic wspólnego z dodatkowa licencją .
W USA nie możesz tego zrobić .
Jeśli nie masz pewności , zawsze możesz wystać maila z zapytaniem do firmy Corel ,podając dane programu.

Możesz sprawdzić również po otwarciu programu w opcji
Pomoc
-Informacje powinna tam być informacja na temat licencji .

" Jeżeli licencjobiorca nie zawarł z firmą Corel pisemnej umowy zezwalającej na użytkowanie oprogramowania na dodatkowych urządzeniach, poniższa umowa zezwala licencjobiorcy na zainstalowanie i użytkowanie jednej (1) kopii tego Produktu na jednym (1) komputerze lub urządzeniu elektronicznym jednocześnie, zgodnie z informacjami "

zwyklycorel 
Początkujący

Wysłany: 22 Lipiec 2018, 16:20   

Szczerze mówiąc, czytałem z miesiąc o licencjach i drugim komputerze, żeby używać ich zamiennie i jestem trochę teraz załamany tym co napisałeś, chociaż byłem pewien, że sprawdziłem dobrze.
W mojej licencji, jak i licencji ze strony Corel jest jasno napisane:

Wersja licencji PL:

"PRYWATNI I BIZNESOWI UŻYTKOWNICY PRODUKTÓW AFTERSHOT, COREL CAPTURE, COREL CONNECT, COREL WEBSITE CREATOR, CORELDRAW, COREL DESIGNER, CORELCAD, COREL OFFICE, COREL PAINTER, PARTICLESHOP, COREL PDF FUSION, PAINTSHOP PRO, PAINTSHOP PHOTO PRO, PARADOX, COREL PHOTO-PAINT, PHOTO EXPRESS, PRESENTATIONS, QUATTRO PRO I WORDPERFECT (Z WYJĄTKIEM UŻYTKOWNIKÓW ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W CHINACH, INDIACH, INDONEZJI LUB WIETNAMIE), KTÓRZY POSIADAJĄ WIELE URZĄDZEŃ DO PRZETWARZANIA DANYCH (NP. KOMPUTER STACJONARNY, LAPTOP I KOMPUTER PRZENOŚNY), MOGĄ POBRAĆ I ZAINSTALOWAĆ DOWOLNY Z TYCH PRODUKTÓW NA MAKSYMALNIE TRZECH (3) URZĄDZENIACH POD JEDNYM ADRESEM, ALE PROGRAM TEN MOŻE BYĆ UŻYTKOWANY W OKREŚLONYM CZASIE NA JEDNYM (1) URZĄDZENIU. JEŚLI UŻYTKOWNIK NABYŁ KILKA LICENCJI NA OPROGRAMOWANIE, W DOWOLNYM CZASIE MOŻE MIEĆ URUCHOMIONYCH TYLE KOPII OPROGRAMOWANIA, ILE LICENCJI POSIADA.
"

Wersja licencji EN:
" may download and install any of these software products on up to two (2) devices at an Address; However, it can only be used by You on one (1) device at a time. "

To oznaczałoby chyba, że nie może być użytkowany na 2 urządzeniach jednocześnie, a nie, że dwa urządzenia nie mogę być włączone. Przecież laptop sam się czasem włączy, bo zwarcie powstanie, kliknięcie obudzi, czy w torbie się kliknęło i koniec?

Czego też dotyczy zapis który przytoczyłem o kilku komputerach? na końcu tez jest:

"O ILE NIE USTALONO INACZEJ, UŻYTKOWNIK MA PRAWO UŻYTKOWAĆ JEDNĄ (1) KOPIĘ OPROGRAMOWANIA (A) DO CELÓW PRYWATNYCH I NIEKOMERCYJNYCH („UŻYTKOWNIK PRYWATNY”) I/LUB (B) DO CELÓW KOMERCYJNYCH W FIRMIE KOMERCYJNEJ („UŻYTKOWNIK BIZNESOWY”). NINIEJSZE OPROGRAMOWANIE JEST OBJĘTE LICENCJĄ NA GOSPODARSTWO DOMOWE LUB POJEDYNCZY ADRES („ADRES”). UŻYTKOWNIK MOŻE POBRAĆ I ZAINSTALOWAĆ OPROGRAMOWANIE NA JEDNYM URZĄDZENIU DO PRZETWARZANIA DANYCH. WYJĄTEK STANOWIĄ PRODUKTY FIRMY COREL I/LUB KRAJE WYMIENIONE PONIŻEJ. "

Kraje wymienione i produkty Corel może właśnie Nas dotyczą?

W żadnym razie nie chcę zaprzeczać, czytam Twoje pomocne posty od lat i nawet bym nie śmiał, ale no czy w firmie, czy w domu, administrator może włączyć komputery po awarii ,czy robiąc zdalnie masowo aktualizacje pracownikom. To co wtedy kiedy jakiś pracownik został włączonego laptopa? Jest tysiąc popularnych powodów uruchomienia 2 komputerów jednocześnie. To tak jakoś niedorzeczne, że aż wydaje mi się nie możliwe.

Dzięki

restauro 

Wysłany: 22 Lipiec 2018, 17:13   

"ALE PROGRAM TEN MOŻE BYĆ UŻYTKOWANY W OKREŚLONYM CZASIE NA JEDNYM (1) URZĄDZENIU " - cytat z Twojej licencji

Tu nie chodzi o włączony komputer z zainstalowanym oprogramowaniem , tylko uruchomiony program CorelDraw.
Mając zainstalowany na kilku ,może w tym samym momencie być uruchomiony tylko w jednym , lub trzeba dokupić licencję ,jeśli potrzebujesz więcej stanowisk .
Komputery mogą działać , przypadku jakiejś kontroli ,nie ma problemu sprawdzenie jakie programy i kiedy były używane.

zwyklycorel 
Początkujący

Wysłany: 22 Lipiec 2018, 19:17   

To teraz już chyba rozumiem o co Tobie chodziło. Pisząc:
restauro napisał/a:
Jeśli nie masz wykupionej licencji na dwa komputery ,
możesz w danym momencie mieć włączony i używać tylko jeden system z programem CorelDrw .

zrozumiałem, że tylko jeden system, ale teraz rozumiem, że mogę mieć laptopa włączonego bez uruchomionego corela i Stacjonarnego z uruchomionym. Tylko gdy chcę użytkować na laptopie, to muszę zamknąć samego Corela na stacjonarnym. Czyli tak jak wszędzie czytałem i dlatego go kupiłem.

Zatem wracam do mojego pierwszego problemu z tematu, który rozbije na dwa pytania:

1. Czy to Corel przez internet swoim softem kontrolującym sprawdza, czy są uruchomione dwie wersje Corela jednoczesnie, czy tylko jakieś kontrole fizyczne firmy z "urzędu" coś zauważą, a sam Corel nie ma takich narzędzi przez internet?

2. Jeśli mam na stacjonarnym włączonego Corela i przypadkiem kliknie mi się projekt CDR na laptopie to wtedy jakoś te Corelowskie oprogramowanie wykrywa, że użytkowany jest na 2 komputerach jednocześnie i pozbawi mnie licencji lub jakis problem będzie?
Jeśli może tak zrobić lub jakoś gdzieś uzna pogwałcenie licencji, to jak uczynić, żeby przed swoją sklerozą zabezpieczyć przeciwko uruchomieniu 2 Coreli jednocześnie? Chyba że ostrzega, że już gdzieś jest uruchomiona wersja z tym kluczem, to by było zbawienne i idealne.

Po prostu nie wiem jak działa ta metoda weryfikacji. Nie piszę tego bo chcę coś kombinować, tylko się zabezpieczyć przez przypadkowym "użytkowaniem" (jeden np. zapomniany w tle, albo wywalony sam proces) 2 Coreli na raz i ewentualnym problemem z licencją.

Zrobiłem sobie skróty co Corela na hasło, żeby przypadkiem nie odpalić na 2 kompach, ale czasem kliknę w CDR i się odpala bez pytania :P
Byś może wszystko źle interpretuję, ale no po to tu piszę.

Dziękuję

Cysorz 

Wysłany: 22 Lipiec 2018, 19:56   

1. Nazywa się to "Proxis" bodajże i jest takim wrednym strażnikiem, którego nawet wyłączyć nie można bo program się nie odpali - jeżeli wykryje, że korzystasz z tej samej licencji jednocześnie na więcej niż jednym komputerze to włączy Corelowi tryb "trial". Sprawdziłem to niestety, kosztowało mnie to półtora tysiąca
2. j.w.

restauro 

Wysłany: 22 Lipiec 2018, 19:57   

Nie sądzę żeby jakoś specjalnie bawili się w blokowanie programu , przynajmniej do czasu przekroczenia pewnej masy krytycznej ,tym bardziej że komunikację wejścia - wyjścia łatwo można zablokować zaporą sieciową po autoryzacji .
Ale jak widać Cysorz ma inne doświadczenia i nie do końca mam dokładne informacje.

Cysorz 

Wysłany: 22 Lipiec 2018, 19:59   

Restauro - jeżeli zablokujesz to małe gówno, to nie odpalisz programu. Piszę to oczywiście o legalnej wersji programu.

restauro 

Wysłany: 22 Lipiec 2018, 20:04   

Wspomniałem o blokadzie po autoryzacji . Możliwe ,ze cos się ostatnio zmieniło .
Nigdy nie miałem takiej potrzeby , żeby równocześnie pracować na tej samej wersji programu (jeśli już to na X4 i X7 ) ,kiedyś dla eksperymentu to przerabiałem z legalnym programem i nie miałem problemu .

zwyklycorel 
Początkujący

Wysłany: 22 Lipiec 2018, 20:16   

Cysorz napisał/a:
...jeżeli wykryje, że korzystasz z tej samej licencji jednocześnie na więcej niż jednym komputerze to włączy Corelowi tryb "trial". Sprawdziłem to niestety, kosztowało mnie to półtora tysiąca
2. j.w.

A możesz napisać ile ten proces trwał? Instant był trial? Popracowałeś tydzień? Właśnie tego temat dotyczy, martwię się trochę, że mi jakieś dziecko kliknie ikonkę jak będę w łazience i po Corelu, albo zamknę Corela na jednym kompie, wywali się przy zamykaniu, w tle będzie ostrzeżenie błąd którego nie zauważę, proces Corela nie zamknie się do końca i ja pełen pewności sobie go na drugim uruchomię i kiszka.
Nie miałeś żadnego ostrzeżenia? odliczania 3,2 1?:D
Teraz myślę, żeby może jakoś coreldraw.exe zahasłować jakiś programem straznikiemi przy każdym uruchamianiu prosiło o hasło, pomoże takie coś?
Macie jakieś lepsze pomysły?

Cysorz 

Wysłany: 22 Lipiec 2018, 22:22   

Nagle zobaczyłem wiadomość, że mam triala a nie pełną wersję (na którą mam nawet fakturę, hehehe). Trial przestał działać na następny dzień jak pamiętam, support Corela mnie zupełnie olał, żeby było jasne. Drugi raz zresztą, bo pierwszy mi się zdarzył z X5 bodajże. Poradziłem sobie z tym swoimi metodami, bo mogli mnie cmoknąć skoro mam dowód na zakup pakietu, ale istnieje taka możliwość, żeby komuś zblokować nawet legalnie nabyte oprogramowanie. Tak więc nie przejmuj się, jeżeli masz kupioną licencję i tyle.

Jak nie chcesz kłopotów, to nie odpalaj po prostu kopii na innym sprzęcie, jeżeli nie jesteś pewien, że oryginał jest nieaktywny. PROTEXIS jest cholernie wredny, ale to po prostu program do tego celu napisany.

Odpowiedz do tematu