Plugin do Corela ploter Summa Markery |
Autor |
Wiadomość |
e46
Początkujący
|
Wysłany: 5 Wrzesień 2018, 22:33 Plugin do Corela ploter Summa Markery
|
|
|
Witam grono znawców Corela
Jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam nadzieję że mnie nie wyśmiejecie ;)
Przesiadłem się z plotera Mimaki na Summe i cierpię z powodu Summowego Plugina.
Czy jest opcja przerobienia makra tak aby wstawiał markery do zaznaczonych obiektów (tak robił FineCut) ? Teraz działa to tak, że wstawia do oddzielnej warstwy, ale na wszystkie obiekty.
Dodam że w Corelu (wersja X7) nie widzę możliwości edycji tego makra. Plugin instalowany za pomocą wtyczki Summa Cutter Tools. Może coś z prawami administratora ? |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 5 Wrzesień 2018, 22:56
|
|
|
Witaj.
Walczyłem w swoim czasie z tą wtyczką, ostatecznie z niej zrezygnowałem - teraz odpalam po prostu WinPlot'a, importuję do niego plik (ai lub pdf) i plotuję. U znajomego z konkurencji wtyczka natomiast chodzi bez problemów (prawie - OPOS nie zawsze chce zaskoczyć) - ta sama wersja Corela, ten sam Windows, ten sam ploter na porcie USB.
Zamiast "kopać się z koniem" polecam eksport pliku i cięcie bezpośrednio z WinPlota - w końcu jest to program fabrycznie kompatybilny z ploterem i dodatkowo ma więcej funkcji a ustawienia są tam prostsze. Oczywiście trzeba sobie zrobić szablon OPOSa i do niego dostosowywać to co ma być nacinane ale to nawet być może lepiej, bo ma się pełną kontrolę nad projektem. Dodatkowym plusem jest możliwość powtarzania nacinania bez każdorazowego namierzania znaczników... |
|
|
|
|
e46
Początkujący
|
Wysłany: 6 Wrzesień 2018, 08:39
|
|
|
Cysorz napisał/a: |
Zamiast "kopać się z koniem" polecam eksport pliku i cięcie bezpośrednio z WinPlota
Dodatkowym plusem jest możliwość powtarzania nacinania bez każdorazowego namierzania znaczników... |
Dziękuję za odpowiedź.
Używam WinPlota, i działa to zupełnie przyzwoicie z wtyczką do eksportowania. Tu nie mam problemów.
Mi natomiast chodzi o samo wstawianie markerów w Corel, jest to mało wygodne w przypadku gdy mam wiele projektów w jednym pliku Corela, bo nie można zaznaczyć co się chce oznaczyć markerami. Radzę sobie z tym wyciągając co potrzebuje do nowego projektu, ale przy ilości kilku tysięcy projektów wolałbym uniknąć dodawania kolejnych plików stąd pytanie o wstawianie markerów do zaznaczenia, a nie do całości projektu. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 6 Wrzesień 2018, 19:21
|
|
|
Ja niestety Ci więcej nie pomogę, jak pisałem powyżej zrezygnowałem z wtyczki. Zresztą mam uproszczoną pracę, bo 95% tego co tnę, to wydruki cyfrowe, więc zawsze mam ten sam format. |
|
|
|
|
|