|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Corel i korzystanie z kolorów i opisów z bazy danych |
Autor |
Wiadomość |
Alekssssander
Początkujący
Wersja CorelDRAW: 2018
|
Wysłany: 13 Wrzesień 2018, 08:08 Corel i korzystanie z kolorów i opisów z bazy danych
|
|
|
Witam, mam pytanie odnośnie połączenia corela z bazą danych.
Mianowicie czy da się w jakikolwiek sposób, poprzez makra bądź plug-iny zmieniać kolory obiektów i opisy tekstowe, które zawierały by się w obiekcie z zapisanej bazy danych ?
W uproszczeniu:
Mam obiekty które na kolejnych stronach są rozmieszczone identycznie.
Każdy z tych obiektów na innej stronie musi mieć inny kolor.
Każdy z tych obiektów musi mieć opis liczbowy np. "5,23"
Najlepiej jeśli napis mieścił by się w obiekcie, ale nie zawsze może, bo wymaganie jest żeby jego czcionka była wielkości 10-12 pkt. (środek geometryczny obiektu=środek geometryczny tekstu)
Mam opisy i kolory zapisane w tabeli.
Aktualnie korzystam z plików SVG i każdy exportuje osobno i ustawiam na obszarze roboczym. Mogę wyeksportować wektory z innego programu w przeróżnych formatach więc jestem otwarty na sugestie.
Kwestia przypisania danych do obiektu najprawdopodobniej zakresem liczb od 1 do ile tam potrzeba.
Jest coś takiego możliwe w corelu wykonać ? |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.07 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|