|
Vectorowa żarówka |
| Autor |
Wiadomość |
DooSHeK
Znawca

Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 157 Skąd: Toruń
|
|
|
|
 |
IdCzarek
Doradca Czę100chowa

Wiek: 43 Dołączył: 09 Mar 2007 Posty: 109 Skąd: Czę100chowa
|
Wysłany: 20 Lipiec 2008, 10:10
|
|
|
ej to wektor jest !!?? |
|
|
|
 |
RioAngelo
Praktyk

|
Wysłany: 20 Lipiec 2008, 13:00 Vctor nie Vektor
|
|
|
:) Patrząc na ten utwór nie powiem, że jest to do końca 100% wektor. Być może chodziło autorowi o wykonanie jakiejś przeróbki fotografii za pomocą programu wektorowego.
Ja uważam że jest to zwykłe zdjęcie z efektem dyfuzji światła, wykonane przy lampach studyjnych które mają założone softboxy , i które odbijają się w żarówce jako białe powierzchnie.
Ponadto zastosowano automatyczne mierzenie ostrości, które chwyciło na szklanej bańce żarówki.
Następnie - Sam środek obrazu jest najbardziej ostry, a potem do rogów rozjeżdża się obraz , a taki efekt dają soczewki aparatów :)
I tak na koniec , to w grafice nie występuje coś takiego jak aberracja chromatyczna , która jest defektem obrazu spowodowanym przez obiektyw:). Aberracji chromatycznej tu nie widać tak świetnie , ponieważ widzę została wyeliminowana za pomocą programu graficznego. Jednakże są małe jej pozostałości na górnej części bańki jako niebieska zmiękczona linia, idąca po wcięciu szklanej formy (widać to bardzo delikatnie- jest to rozczepienie obrazu).
Pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
jagna
Jagna

Pomogła: 13 razy Wiek: 51 Dołączyła: 17 Paź 2006 Posty: 478 Skąd: Australia
|
Wysłany: 21 Lipiec 2008, 03:19
|
|
|
Zrobienie takiego wektora jest możliwe szczególnie w illustratorze - (popatrz na widok siatkowy). Jest też mnóstwo przykładów na to, że wektor może udawać raster (tylko nie wiem po co).
Sama trochę się kiedyś bawiłam w takie rzeczy, ale mi nie wychodzą:)
http://corel.wodip.opole....ewforum.php?f=9 |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 21 Lipiec 2008, 08:07
|
|
|
No wlasnie, czesto widze rysunki, obrazki czy grafiki ktore staraja sie do zludzenia nasladowac rzeczywistosc, jest tylko pytanie po co?, choc z drugiej strony jest to napewno duza sztuka, umiejetnosc, a np obrazy hiperrealistyczne rowniez robia wrazenie, np prace Richarda Estesa, czy Davida Parrisha.
pozdr. |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 331 Skąd: Opole
|
Wysłany: 23 Lipiec 2008, 11:15
|
|
|
po co...
- mam np. potrzebę wydrukowania żarówki na powierzchni 4m2 w rozdzielczość 1440dpi i nie chcę iterpolować rastra żeby nie stracić na jakości.
- półprofesjonalmy aparat fotograficzny i wyposażenie studia to koszt przynajmniej kilkunastu tysięcy zł, a Illustrator ok. 2500zł
- to trochę tak jakby zapytać Munch'a po cholere malował Krzyk skoro wystarczyło postawić babeczkę na moście dobrze ją wystraszyć i cyknąć fotkę.
pzdr. |
|
|
|
 |
jagna
Jagna

|
Wysłany: 23 Lipiec 2008, 11:26
|
|
|
| a przy okazji rozciągania - czy ktoś ma doświadczenia z powiększaniem wektorów z użyciem mesh tool? |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

|
Wysłany: 23 Lipiec 2008, 13:14
|
|
|
a jakiś specjalny efekt chcesz uzyskać za pomocą akurat tego narzędzia? Czym by się to powiększanie miało różnić od zwykłego skalowania?
pzdr. |
|
|
|
 |
jagna
Jagna

|
Wysłany: 23 Lipiec 2008, 13:58
|
|
|
| Tego narzędzia używa się do robienia efektów na wektorach typu naszej żarówki. A jestem po prostu ciekawa jak się ono zachowuje przy powiększaniu:) |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

|
Wysłany: 23 Lipiec 2008, 14:30
|
|
|
czyli interesuje Cię czy nie posypie się to przy skalowaniu. Wcześniej myślałem, że pytasz jak za pomocą mesh tool powiększyć żarówkę ;) Dobijam do do końca dniówki więc z myśleniem może być różnie :)
pzdr. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 23 Lipiec 2008, 16:29
|
|
|
"to trochę tak jakby zapytać Munch'a po cholere malował Krzyk skoro wystarczyło postawić babeczkę na moście dobrze ją wystraszyć i cyknąć fotkę."
Juz nie przesadzajmy i nie mieszajmy tworczosci Richarda Estesa, czy Davida Parrisha i Muncha, to jednak cos zupenie innego, ekspresjonizm i hiperrealizm to zuplenie dwie rozne estetyki i inne czasy...a juz tak zartobliwie mozna dodac ze Munch raczej takiej fotki by nie zrobil bo kolorowa fotografia z tego co wiem na skale przemyslowa zostala wprowadzona pozniej, a obrazek jest kolorowy
pozdrawiam |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

|
Wysłany: 24 Lipiec 2008, 08:56
|
|
|
słowem nie wspomniałem o Estesie i Parrishu :) Chodziło mi jedynie o, że gdyby zapytać obu artystów tj. osobę od żarówki i Muncha o sens ich pracy odpowiedź mogłaby być podobna :)
pzdr. |
|
|
|
 |
jagna
Jagna

|
Wysłany: 24 Lipiec 2008, 10:50
|
|