Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel 2018 a summa
Autor Wiadomość
Spider PP 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 2018
Wysłany: 20 Marzec 2019, 20:21   Corel 2018 a summa

Witam,
Przygodę z Corelem (Corel Draw 2018 wer20) rozpocząłem 2 tyg temu. Wczoraj odebrałem ploter drukujący epson oraz tnący summe D60.

Ogromna prośba o pomoc :
1) Tworze w Corelu obiekt powiedzmy prostokąt, teraz chce mu nadać znaczniki/markery abym mógł je potem zaczytać ploter. Corel 2018 wersja 20 .
W pracy postępując według instrukcji od summy najpierw instaluje sterowniku do summy , potem pobieram Summa Cutter Tools i tam mam zainstalować Plug-ins do Corela tylko że żadna opcja się nie podświetla - nie zainstalowanie tego elementu wiąże się z brakiem opcji nadania markerów dla w/w prostokąta.
Jest jakaś inna opcja dodania znaczników ???

2) Jeśli już nadam znaczniki co uczyniłem ręcznie tworząc kwadraty i rozmieszczając je po zewnątrz obiektu ( wątpię że to przejdzie ) dalej importuję obrys prostokąta do WinPlot abym mógł dalej wyciąć na ploterze dany obiekt ??? nie wiem czy dobrze kombinuję ???

Od razu dodam że prostokąt do tylko przykład i muszę mieć znaczniki żeby wyciąć go w konkretnym miejscu .

Cysorz 

Wysłany: 20 Marzec 2019, 23:08   

Cześć.
Mam D60R od jakichś 2 lat i korzystam z niego w 90% przypadkach tylko przy użyciu OPOS-a. Odradzam instalowanie wtyczek do Corela - jest to jakby ingerencja w mechanizm Corela, nie zawsze ta wtyczka będzie się "dogadywała" z programem, szczególnie przy namierzaniu znaczników. Jeżeli kupiłeś ten ploter od solidnej firmy, zapewne dołączono do niego WinCut-a - to solidne narzędzie, jeżeli się go pozna chociażby z grubsza. Wypuszczaj pliki do nacinania w formacie *.ai i otwieraj je bezpośrednio w WinCut-cie - działa to bardzo dobrze, nacina z dużą dokładnością.
Jeżeli będziesz miał jakieś pytania, z chęcią pomogę.

Spider PP 
Początkujący

Wysłany: 21 Marzec 2019, 06:50   

Dziękuję za szybką reakcję. Cenne uwagi które zaraz po 8mej będę wdrażał do skutku aż coś wreszcie wytne :) Z ploterem dostałem płytkę MacSign 10.5.1 - wczoraj zacząłem rejestrować produkt i program , wieczorem przyszły kody aktywacji także też się zapoznam z pełną wersją tego cuda i na pewno podzielę się uwagami. WinCut ściągnę i wypróbuję. Na razie dzięki za pomoc.

Cysorz 

Wysłany: 27 Marzec 2019, 14:39   

Odnośnie Twojej wiadomości na PW: zamieszczam link do "szablonu" OPOS-a.
BARDZO WAŻNE są odległości znaczników od krawędzi strony!
https://we.tl/t-Brw2qLtEpR - link ważny tydzień.

Odnośnie przecinania folii w środku znaczników, to nie mam pojęcia o co chodzi - nic takiego nie powinno mieć miejsca, o ile nie masz zaznaczonych elementów do wycięcia kolorem określonym jako "wycinanie" a nie "nacinanie". Wszystkie elementy powinny być na JEDNEJ WARSTWIE.

Spider PP 
Początkujący

Wysłany: 27 Marzec 2019, 18:24   

Wziołem to na sposób choć tego nie rozumiem. Skopiowałem te linie ciecia z formatu A4 i powieliłem razy X do 61cm formatu foli z rolki i wycina prawidłowo. ciekaw jestem czy nie ma w tym drugim projekcie nałożonych linii jak w przesłanym mi pliku (za który dziękuję) zaznaczone na czerwono przez co wycinał pewnie podwójnie i przez to wylatywały z folii. Puściłem dwa arkusze po 1500mm i wyszło ok. pytanie techniczne, na tej summie są dwie rolki dociskowe czy one są wystarczające? problem w tym że jak prędkość jest ustawiona na 500mm/s przy czytaniu znaczników na takim formacie 610mmX1500mm potrafi przesunąć folie lub nawet zeskosować i zgnieść. podkleiłem taśmą żółtą papierową i zmniejszyłem prędkość do 100mm/s i nie przesuwa teraz,ale chyba nie powinno tak być.
Folia którą testuje:
https://allegro.pl/oferta/folia-samoprzylepna-mat-pp-do-pigmentu-120g-24cale-6611913859

Cysorz 

Wysłany: 27 Marzec 2019, 18:47   

Nie znam folii, do której przesłałeś link, ja stosuję praktycznie tylko Oracala.
Jeżeli miałeś zduplikowane krzywe przy wycinaniu, to normalne, że przecina na wylot.
Co do "skosowania": jeżeli np. po jednej stronie jest dużo elementów do nacięcia, to nóż będzie w tym miejscu powodował większy opór i rolka/arkusz może spaść z rolek. Te rolki zresztą mają bardzo dobry docisk, dodatkowo perforowany walec na którym jest nacinany materiał bardzo dobrze trzyma. Jeżeli jednak ściąga Ci folię z rolek, pomyśl o wysyłaniu krótszych fragmentów na ploter lub ustawieniu docisku nieco dalej od krawędzi. Oracal ma zadrukowaną warstwę spodnią i bardzo ułatwia to pozycjonowanie przy zakładaniu na ploter. Przemierz też ewentualnie ręcznie (za pomocą strzałek na ploterze) folię przed startem, będziesz wiedział czy masz dobrze ustawioną rolkę - po naciśnięciu "Exit" głowica wróci sama szybciutko na pozycję startową. Co do prędkości nacinania to możesz spokojnie ustawić szybkość noża na 300.

Spider PP 
Początkujący

Wysłany: 27 Marzec 2019, 19:37   

Zgodzę się że rolki wyglądają solidnie tylko podczas gdy po ustawieniu nad pierwszy znacznik zaczyna mierzyć długość foli to leci do końca i potem wraca do początku to wtedy potrafi się przesunąć . Od spodu na foli widać że docisk rolek spory ponieważ widać że są odbite ślady po wałkach tych złotych. ta folia co mam ma niestety bardzo śliski transparentny podkład - fajnie się prezentuje lecz widocznie jest zbyt śliski.
Gdy wycinam arkusz 610mm X 600mm nie przesuwa. Tak to jest jak zielony bierze się za sprzęty :)))

Pytanie jeszcze : czy podczas cięcia można podczas cięcia plotera wejść w menu i zmienić prędkość cięcia ?

Jutro dalsze testy także napisze spostrzeżenia ...
Jutro mam nadzieje przyjdą sprzęty z konica minolta - tak są inne folie to sprawdzę na innym podkładzie.

Cysorz 

Wysłany: 27 Marzec 2019, 20:45   

Tak, można przerwać, tylko że akurat nie pamiętam który - chyba najpierw "Start", później "Menu", potem można dokonać zmian i wcisnąć "Exit" - wtedy ploter podejmuje pracę od ostatniego miejsca.

Spider PP 
Początkujący

Wysłany: 27 Marzec 2019, 21:20   

Jak tylko zjawie się na firmie to sprawdzę.

Spider PP 
Początkujący

Wysłany: 31 Marzec 2019, 11:37   

W piątek już testowałem i działa : wciskam menu zmieniam opcje nacisk czy prędkość i wychodzę z menu exit i ploter tnie dalej.
Wyciąłem w sobotę z 30 metrów i jest ok. Tylko dalej jak sam utworzę te linie cięcia to są nie poprawne jak je skopiuje z pierwszego projektu to jest ok. czy to może być spowodowane np brakiem w corelu Virtual Basic czy jakiejś innej wtyczki? jak to można sprawdzić?
W pracy mam Corel 2018 SE oryginał, w domu do testów ściągnąłem z sieci jakiegoś 2018 i ten projekt utworzony w domu jest poprawnie wycinany przez ploter , a ten na licencji w firmie nie może tego zrobić , jakieś sugestie?

Cysorz 

Wysłany: 31 Marzec 2019, 12:52   

Zamieść tutaj oba pliki wynikowe, zobaczymy może o co chodzi.

Odpowiedz do tematu