obrys czcionki - nie mogę osiągnąć zamierzonego efektu |
Autor |
Wiadomość |
jandy
Bywalec
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2019, 13:29 obrys czcionki - nie mogę osiągnąć zamierzonego efektu
|
|
|
Witam forumowiczów,
po raz pierwszy przyszło mi zmierzyć się z obrysem.
Poczytałem poradniki, przeglądnąłem forum (chyba w miarę dokładnie)
jednak nie wiem czy efekt końcowy który chcę uzyskać wynika z jakichś opcji obrysu,
czy po prostu trzeba ręcznie poprawić krzywe.
W opcjach obrysu ustawiłem:
- przesunięcie obrysu 4,5mm
- zaokrąglone narożniki
Na czym mi zależy:
- pełne wypełnienie wewnętrznych przestrzeni wewnątrz znaku,
- żeby obrys zewnętrzny łagodnie opływał cały tekst, a nie "wcinał się" między litery.
Oczywiście można to zrobić ręcznie, edytując linie obrysu, ale chciałem dopytać czy są jakieś dodatkowe opcje obrysu, lub co należy zrobić aby uzyskać efekt jak na zdjęciu wzorcowym.
obrys.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 174 raz(y) 1.82 MB |
obrys.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 246 raz(y) 510.05 KB |
|
|
|
|
|
wloza
Praktyk
Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X5
Pomógł: 4 razy Wiek: 66 Dołączył: 31 Sie 2013 Posty: 95 Skąd: Kamienna Góra
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2019, 14:05
|
|
|
Tylko ręcznie. |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2019, 20:54
|
|
|
Ten plik corelowy jest pusty. Zapisz go w niższej wersji Corela (np. Corel 9). Nie mam też tego fontu, więc musisz go dołączyć, żeby forumowicze mogli otworzyć ten cdr.
Idea tej operacji jest taka:
1. Zamień napis na krzywe.
2. Wybierz narzędzie Contour Tool z paska narzędzi.
3. Ustaw na belce statusu (Status Bar) kierunek tego obrysu (na zewnątrz), liczbę powtórzeń (1), kolor obrysu.
Obejrzyj efekt obrysu w widoku szkieletowym (Wiev/Wireframe). Jeśli chcesz, możesz rozdzielić grupę konturu (żeby mieć osobno obrys i napis) poleceniem Arrange/Contour Group Appeart (Ctrl+k) |
|
|
|
|
jandy
Bywalec
|
Wysłany: 29 Kwiecień 2019, 18:19
|
|
|
Trurl napisał/a: | Ten plik corelowy jest pusty. Zapisz go w niższej wersji Corela (np. Corel 9). Nie mam też tego fontu, więc musisz go dołączyć, żeby forumowicze mogli otworzyć ten cdr. |
używam Corela w wersji 2017 (19.0),
najniższa wersja w jakiej mogę zapisać to 11.0
i taki plik dołączyłem + czcionka EFN Aryston
Trurl napisał/a: |
Idea tej operacji jest taka:
1. Zamień napis na krzywe.
2. Wybierz narzędzie Contour Tool z paska narzędzi.
3. Ustaw na belce statusu (Status Bar) kierunek tego obrysu (na zewnątrz), liczbę powtórzeń (1), kolor obrysu.
Obejrzyj efekt obrysu w widoku szkieletowym (Wiev/Wireframe). Jeśli chcesz, możesz rozdzielić grupę konturu (żeby mieć osobno obrys i napis) poleceniem Arrange/Contour Group Appeart (Ctrl+k) |
tak też zrobiłem
jednak faktycznie muszę ręcznie zrobić obrys
EFN Arystone.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 159 raz(y) 28.24 KB |
obrys_ver_11_0.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 205 raz(y) 379.37 KB |
|
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29 Kwiecień 2019, 23:17
|
|
|
I chcesz mieć taki obrys jak w tej bitmapie? Ten napis na bitmapie nie jest poziomy, więc złóż go odpowiedni.ą czcionką, zamień na krzywe, połóż na bitmapie, trochę obróć i rozciągnij, żeby się pokrywał z tym z bitmapy. Zrób to w podglądzie szkieletowym, żeby wszystko widzieć. Potem zrób obrys znaną Ci metodą, oddziel go od napisu i zacznij go kształtować tak, żeby pokrywał się z obrysem bitmapowym. A napis oczywiście zdejmij z tej bitmapy, żeby nie przeszkarzał. Umieścisz go ponownie, jak się uporasz z obrysem. Tylko najpierw wykonaj akcję rozłączania krzywych (Ctrl +K) - wtedy będziesz mógł usunąć niepotrzebne dziury w literach G, b, o. No i ukształtuj obrys narzędziem Shape Tool, do czego jest przydatna znajomość obróbki krzywych Beziera. |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
|
zyzio
Praktyk
|
Wysłany: 2 Maj 2019, 15:55
|
|
|
Można jeszcze tak, zapewne na końcu trzeba będzie nieco poprawić ręcznie niektóre węzły.
https://youtu.be/D6uCI0hoqmg |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2 Maj 2019, 20:08
|
|
|
Tutaj moja propozycja: https://youtu.be/_op5GPFzLUM
W kolejności: Obrys zewnętrzny > Rozłączenie od obiektu > Granica > Narzędzie Wygładzanie
Jeśli coś trzeba będzie doprecyzować, to piszcie |
|
|
|
|
|