Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak możliwości odwiedzenia Forum
Autor Wiadomość
Trurl 
Ekspert

Wysłany: 11 Czerwiec 2019, 08:30   Brak możliwości odwiedzenia Forum

Od paru dni nie mogę się połączyć z Forum przeglądarką FireFox (https://corel.wodip.opole.pl/forum/index.php). Przy każdej próbie pojawia się komunikat:
"Nie połączono: potencjalne zagrożenie bezpieczeństwa

Firefox wykrył problem i nie wczytał „corel.wodip.opole.pl”. Witryna jest źle skonfigurowana lub zegar systemowy ma ustawioną nieprawidłową datę.

Certyfikat witryny prawdopodobnie wygasł, co uniemożliwia nawiązanie bezpiecznego połączenia.

Co zrobić w takim przypadku?

Witryna „corel.wodip.opole.pl” określa poprzez HSTS (HTTP Strict Transport Security), że Firefox ma się z nią łączyć jedynie w sposób bezpieczny. Dodanie wyjątku w celu odwiedzenia tej strony jest niemożliwe.

Zegar systemowy jest ustawiony na 11.06.2019. Upewnij się, że urządzenie ma ustawioną prawidłową datę, czas i strefę czasową w ustawieniach systemowych. Następnie spróbuj otworzyć witrynę „corel.wodip.opole.pl” ponownie.

Jeśli wskazania zegara systemowego są prawidłowe, to problem leży prawdopodobnie po stronie witryny i nie masz możliwości jego rozwiązania. Możesz powiadomić administratora strony o problemie".

Próba użycia przeglądarki Microsoft Edge kończy się komunikatem:

"
Ta witryna nie jest bezpieczna

Może to oznaczać, że ktoś próbuje Cię oszukać lub ukraść informacje wysyłane przez Ciebie na serwer. Zamknij tę witrynę natychmiast.

Przejdź do strony początkowej
Szczegóły".

Jednak ten komunikat udało mi się w końcu obejść. Dzięki temu mogłem wejść na Forum i napisać ten wątek. Nie wiem, co jest ze stroną https://corel.wodip.opole.pl/forum/index.php i nie wiem, czy ponownie uda mi się wejść na Forum.

Kochany Adminie, przyjrzyj się całej sprawie i podejmij wreszcie interwencję, bo przecież nie może być końca Forum. I proszę, napisz do mnie , jakie środki przedsięwziąłeś, bo obawiam się, że powtórna próba odwiedzenia Forum może zakończyć się fiaskiem.
Z poważaniem,
Trurl
Ostatnio zmieniony przez restauro 11 Czerwiec 2019, 15:11, w całości zmieniany 1 raz  

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 11 Czerwiec 2019, 08:46   

Problem jest głównie w przeglądarce Edge i Opera w pozostałych łatwo to obejść wchodząc poniżej komunikatu " Certyfikat witryny „corel.wodip.opole.pl” utracił już swoją ważność "
i wybierając zakładkę Zaawansowane - opcje Akceptuje ryzyko itd.

Postaram się skontaktować z Rolandem w tej sprawie .

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Czerwiec 2019, 08:51   

Problem w tym, że adres wodip.opole.pl jest wygaszany i - prawdopodobnie - dla tej domeny nie będą (lub już nie są) aktualizowane certyfikaty bezpieczeństwa. Problemy z wczytywaniem powoduje nieaktualny certyfikat.

Zdaje się, że dawny WODiP w Opolu (Wojewódzki Ośrodek Doskonalenia Informatycznego i Politechnicznego w Opolu) to teraz Regionalne Centrum Rozwoju Edukacji w Opolu, a nowa domena i strona tej organizacji to www.rcre.opolskie.pl.

Piszą o tym tutaj: http://www2.wodip.opole.pl/

Serwis WODiP to już tylko archiwum.

restauro 

Wysłany: 11 Czerwiec 2019, 08:59   

Napisałem do Rolanda . Problem powstał po ostatnim serwisowaniu forum .

restauro 

Wysłany: 11 Czerwiec 2019, 09:04   

tegraf napisał/a:
Piszą o tym tutaj

W 2012 roku również i nasze forum przenieśli na nowy serwer ,więc chyba nie ?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Czerwiec 2019, 09:35   

To zdaje się jest problem domeny (wodip.pl) - a raczej braku aktualnego certyfikatu, a nie serwera.

Certyfikat (płatny) nie jest obowiązkowy (choć wtedy w adresie Chrome np. wyświetla komunikat "Not Secure" przed adresem).

Cyrk zaczyna się wtedy, gdy certyfikat był i nagle zniknął lub stracił aktualność (certyfikaty są wydawane na określony czas).

restauro 

Wysłany: 11 Czerwiec 2019, 09:47   

Mam nadzieję , że w miarę szybko będzie jakaś reakcja , lub chociaż informacja .
Specjalnie nie jest to uciążliwe ,gdyby miało potrwać niezbyt długo .Większym problemem może być dla potencjalne nowych forumowiczów .Dla botów i spamerów nie zauważyłem żeby to była jakaś przeszkoda .

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 11 Czerwiec 2019, 14:05   

Już jest dobrze. Dziękuję. :-)

restauro 

Wysłany: 11 Czerwiec 2019, 15:15   

Skasowałem w poście adres Twojej poczty , nie będziesz zarzucany spamem .

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 11 Czerwiec 2019, 22:16   

Dziękuję, restauro, marzyłem o tym, ale nie wiedziałem, jak Ci o tym powiedzieć. :-) :-)

restauro 

Wysłany: 12 Czerwiec 2019, 07:17   

Sam możesz to zrobić wybierając opcję" Edytuj ".
Ponieważ tego nie zrobiłeś ,postanowiłem Ciebie wyręczyć :oops:

Odpowiedz do tematu