Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Draw najnowsze wersje
Autor Wiadomość
Cysorz 

Wysłany: 11 Czerwiec 2019, 17:53   Draw najnowsze wersje

Coraz więcej dostaję prac/plików zapisanych w nowszych wersjach niż X7 (której używam). Draw służy mi w 95% do przygotowywania plików do druku, reszta zresztą jest mało ważna. Chciałbym usłyszeć opinie PRAKTYKÓW, którzy podobnie jak ja używają Draw do DTP - czy warto wydać kasę na nowszą wersję czy też na razie jeszcze poczekać. Ważna jest dla mnie praca z natywnymi profilami kolorystycznymi, możliwość edycji innych formatów ale i niezawodność.
Generalnie wymagam plików w formacie pdf/X lub nieskompresowanych bitmap wysokiej jakości, ale wiadomo, że trzeba walczyć o każdego klienta - także tego, który okazyjnie zrobi sobie w trialu ulotkę np. o przystrzyganiu żywopłotów...

Z oficjalnych porównań tak naprawdę nie ma pożytku, podstawowe funkcje (druk!) nie uległy zmodyfikowaniu już od lat, dołożone są głównie wodotryski, więc chętnie się dowiem od użytkowników nowszych wersji jakie są ich zalety a może też jakie wady, czy też jaka jest przewaga nowszych wersji nad X7.

zyzio 
Praktyk

Wysłany: 19 Czerwiec 2019, 22:26   

Jakiś czas temu zainstalowałem z ciekawości triala 2019, ciągle ma problemy z otwieraniem niektórych pdf-ów, np wpadło mi w ręce logo dulux w wersji edytowalnej i niestety nic z tego musiałem zabić proces bo corel się zawiesił, w takich przypadkach ciągle póki co jesteśmy uzależnieni albo od Acrobata Pro albo Illustratowa, natomiast z ciekawości spróbowałem je otworzyć w Affinity Designerze (soft za ok 200 zł) i o dziwo poradził sobie o niebo lepiej, nie idealnie ale przynajmniej dało się przetworzyć plik.
Natomiast to co ogromnie mi się spodobało w tej wersji to niedestrukcyjne efekty, na tyle co potestowałem do tej pory to działa to bardzo dobrze, nie muli i nie wiesza się, lecz są też bolączki "wieku dziecięcego" np. nie można dodać do obiektu dwóch takich samych typów efektów z innymi ustawieniami...

Cysorz 

Wysłany: 20 Czerwiec 2019, 00:10   

Bardziej mi chodzi o porównanie wersji samego Corela niż jakieś alternatywy. Acrobat to u mnie podstawa, zmuszony jednak jestem do używania Corela - żeby nie było niejasności, uważam ten program za bardzo dobry. Trial - nawet najnowszy - nic nie wnosi przydatnego w kwestii DTP, stąd moje pytanie.

Odpowiedz do tematu