Która z tych opcji logo jest najlepsza? |
Autor |
Wiadomość |
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 8 Maj 2019, 08:32
|
|
|
Krasiczyn jest spoko. A ten żułów to skąd wypełzł? Coś mi chyba umknęło w tej dyskusji. Jak on ma się do radia z muzyką klasyczną, cokolwiek to znaczy? |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 8 Maj 2019, 09:03
|
|
|
tegraf napisał/a: | A ten żułów to skąd wypełzł? |
Z mitologii . |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 8 Maj 2019, 09:37
|
|
|
Shame napisał/a: | Jak na razie to lirożółw najlepszy, wersja: wers 2 od góry, propozycja lewa. Ładny i prosty. Faktycznie, dobry font i gitara (czy raczej lira, w tym przypadku). |
Trajan Pro ? może nie powala ,ale jest najbardziej klasyczny z klasycznych . ( poprawiłem " R " nachodzące na A )
RMK poprawione R.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 204 raz(y) 70.07 KB |
|
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 8 Maj 2019, 20:31
|
|
|
Tak na marginesie: ktoś chciałby, żeby jego firmę kojarzono z "żułówiem"? |
|
|
|
|
sonep
Praktyk
|
Wysłany: 9 Maj 2019, 01:03
|
|
|
Wydaje sie fajne kompozycyjnie, aczkolwiek mam wątpliwości co do tych długich szeryfów, czy to pasuje do takiego prostego linearnego znaku. Czy moze bardziej sie kojarzy z jakimś zamkiem
Może coś z tego? https://i.postimg.cc/CFVDcccZ/Fonty-05.jpg |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 9 Maj 2019, 08:06
|
|
|
Nie mam aktualnie dostępu do ciekawych fontów . Trajan jako krój klasyczny (no może rzymski ) wydawał mi się w naturalny sposób historycznie powiązany .Przy dotychczasowym znaku ,wszystko co zrobisz bedzie nieporownywalnie lepsze .
xrkbj5w5ey7w0a8_merkury-klasyka.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 235 raz(y) 153.71 KB |
|
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 9 Maj 2019, 08:20
|
|
|
Cysorz napisał/a: | ktoś chciałby, żeby jego firmę kojarzono z "żułówiem" |
Gadzikoinstrument wyszedł zupełnie , zupełnie .Na pewno nie ma się czego wstydzić ,przy okazji rozpropagujemy miejscowość Żułów . |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 12 Maj 2019, 10:38
|
|
|
Ine rozwiązanie , według mnie z potencjałem .
Nakładajacy się na siebie tekst imituje przenikające się fale dzwiekowe.
rrmk.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 262 raz(y) 39.45 KB |
|
|
|
|
|
sonep
Praktyk
|
Wysłany: 16 Maj 2019, 16:46
|
|
|
Hmm, nie jestem pewien, czy ktoś rozpoznałby z tego fale radiowe. No i czy nie jest zbyt mało minimalistycznie? |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 16 Maj 2019, 17:24
|
|
|
To tylko kierunek ,nie gotowa propozycja.
Innym pomysłem jest spirala w kształcie ślimaka np. wiolonczeli. Fragment instrumentu z wpisaną spiralnie falą morską .
Drugi pomysł jest nawiązaniem do jednej z Twoich wcześniejszych propozycji . |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 16 Maj 2019, 17:52
|
|
|
Projekt który zrobiłeś jest OK , więc pomysły sa do rozwinięcia tylko jesli dalej chcesz drążyć temat . |
|
|
|
|
sonep
Praktyk
|
Wysłany: 27 Maj 2019, 20:09
|
|
|
Ten pomysł z połączeniem spirali od rączki wiolonczeli i ślimaka mógłbybrzmii calkiem ciekawie, ale nie wiem już chyba nie będe zmieniał koncepcji. W tym wczesniejszym pomyśle, o tyle dobrze, że ten Merkury wynalazł lire, więc ma to jakis sens
Tutaj zrobiłem pare propozycji wizytówek, jak mozecie to zerknijcie, bo nie moge sie zdecydować :P Jest tam awers i rewers https://drive.google.com/file/d/1OcSwFIcGVVj1yL1H8YBps9uJRLJ3iX7P/view?usp=sharing |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 28 Maj 2019, 07:53
|
|
|
Nie bardzo podoba mi się nowa wersja żółwika , zbyt nachalnie upodobnia się do liry ,brak tej poprzedniej lekkości i minimalizmu .
Wizytówki ? Font zupełnie mi nie leży ,za dużo tam ozdobników ( pięciolinia ) . To wszystko zrobiło się za bardzo przegadane.
Znasz na pewno tą zasadę " Więcej nie zawsze znaczy lepiej " |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 28 Maj 2019, 12:17
|
|
|
"Redaktor" na wizytówce powinien być pisany małymi literami: redaktor, a nie Redaktor.
Przecinek po "Kowalska 9," też zbędny. Reszta słabo. Zrób 3 różne projekty, to się poznęcamy, a nie 30 prawie identycznych. Dla mnie te różne położenia kresek nie tworzą różnych projektów, tylko warianty tego samego. |
|
|
|
|
sonep
Praktyk
|
Wysłany: 28 Maj 2019, 13:37
|
|
|
Ale wlasnie kolo tych wariantow chcialem sie zakręcic. W sunie nic innego niz jakies linowe nawiazanie do strun lub pieciolini (i pasujące do logo) nie przychodzi mi do głowy
Moze te ostatnie wersje z trzema faluhącymi liniani? (Nawiazanie do strun i "flow"
A co do przecinka, to zrobilem to wczesniej mialem inny uklad, zrobilem enter, nie zauwazylem ze zostal przecinek i pozniej tak kopiowalem, ale to na razie niewazne
A co do tego ze nowa wersja jest gorsza, to hmm sam nie wiem. Ta nowa troche przypomina secesyjne ksztalty. Wydawalo mi sie za nada jakiejs szlachetnosci |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 28 Maj 2019, 16:22
|
|
|
sonep napisał/a: | W sunie nic innego niz jakies linowe nawiazanie do strun lub pieciolini (i pasujące do logo) nie przychodzi mi do głowy |
W jakim celu ?
Wizytówka musi być czytelna .Twoja propozycja rozprasza .
Niepotrzebnie robisz na niej tyle zamieszania . Linie nie są potrzebne , szlachetność to prostota .
Odnośnie znaku - stwierdziłeś ,że kojarzy Ci się z secesją . Co ma wspólnego secesja z mitologią ? |
|
|
|
|
sonep
Praktyk
|
Wysłany: 29 Maj 2019, 00:55
|
|
|
Zrobiłem nowe propozycje. Na czysto albo z motywem pięciolini
https://drive.google.com/file/d/1D7erW4lg40vOHb-J4sQ21uW6g8EfI0NG/view?usp=sharing
ok, moze nie chodzilo o to zeby kojarzylo sie z secesją, ale po prostu mi sie tak skojarzylo. W kazdym razie mialem nadzieje, ze kształt bedzie ciekawszy, czy bardziej wyrafinowany. Ale jeszcze moze spróbuje z nim cos podziałać, chociaz nie wiem jeszcze co |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 29 Maj 2019, 12:21
|
|
|
Jeśli szukasz ozdobników ,może w tym kierunku ?
Najlepiej gdyby wizytówka była ascetyczna ,czyli znak ,imię ,nazwisko i funkcja .
Inne dane mogą być na odwrocie .
wizytówka robocza 3D.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 310 raz(y) 1.58 MB |
|
|
|
|
|
sonep
Praktyk
|
Wysłany: 30 Maj 2019, 20:51
|
|
|
Te ozdobniki sa w wektorze? Hmm, może i ciekawa opcje. Zastanawiam sie tylko czy taki styl wypaliłby tez na innych materiałach, bo musiałoby być spójnie.
A co powiecie na tą wersje logo? https://i.postimg.cc/X7bv1Qn4/mk.jpg |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 30 Maj 2019, 23:43
|
|
|
Może spróbuj zapytać w Radiu. Pokaż te szkice i niech powiedzą, co sądzą. Narobisz się, nawymyślasz i usłyszysz na końcu, że się nie podoba. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 31 Maj 2019, 07:06
|
|
|
[quote="sonep"]Te ozdobniki sa w wektorze? Hmm, może i ciekawa opcje. Zastanawiam sie tylko czy taki styl wypaliłby tez na innych materiałach, bo musiałoby być spójnie.
To jest wektorowy zapis nutowy plus tło , całość ma zmniejszoną przezroczystość .
A co powiecie na tą wersje logo?
Moje pierwsze skojarzenie - barokowy element projektu balustrady .
Tegraf ma rację !
Najlepiej się skonsultować . Będziesz wiedział jakie są upodobania , odnośnie wizytówek . |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 31 Maj 2019, 18:16
|
|
|
Jak dla mnie ta ostatnia propozycja jest bardzo fajna.
Jeśli miałbym coś skomentować, to te niezliczone wersje wizytówek, papieru firmowego, czy kopert, czy cokolwiek to było w między czasie (nie śledziłem zbyt dobrze, ale rzuciłem okiem). Po prawdzie - prawie wszystkie te propozycje były bardzo słabe. Im więcej linii, tym gorzej. Mało czytelne i mimo skojarzenia z muzyką, nie pasowały do logo. Najlepiej wygląda bez żadnych linii. Ta w pionie całkiem, całkiem.
I tutaj podsunę pomysł - nie myśl TYLKO nadrukiem. Pomyśl, czy np. na całkiem prostej wizytówce, bez linii, użyjesz lakieru wybiórczego UV (najlepiej typu 3D) "nadrukowując" lakierem np. pięciolinię z kluczem wiolinowym czy czym tak. A może notacje nutowe? To element ozdobny, który na gotowej wizytówce będzie widoczny, ale nie zakłóci kompozycji.
Nadal jednak uważam, że font można dobrać nieco lepszy. |
|
|
|
|
sonep
Praktyk
|
Wysłany: 10 Czerwiec 2019, 00:39
|
|
|
Co to wizytowki i papieru firmowego troche to przerobiłem na minimalistyczniejsze wersje
Moze byłoby wlasnie uzyc jakiegoś fajnego papieru, albo wlasnie jakis efekt pięciolini, tak jak wspomniał @shame, ale nie wiem, nie znam sie w ogole na druku. Zanim wam to pokaze, chce jeszcze zasięgnąć waszej porady co do tego znaku, zeby wreszcie wybrac koryś. Wrocilem do początkowej wersji tylko troche ją przerobiłem. Pojawił sie też nowy pomysł - equalizer wewnątrz żółwio-liry
https://i.postimg.cc/KmxsNm7s/3-09.jpg
Dodatkowo probki 4 fontów (Myriad, lato, aller, aileron) |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 12 Czerwiec 2019, 20:38
|
|
|
Jak dla mnie to sygnet najlepszy z jednolitą grubością linii. W większości używasz takiego, gdzie wygięcie (gryf?) liry jest pogrubiony. Rozumiem, że miał to uwidocznić instrument wewnątrz sygnetu, ale nie zawsze trzeba wskazywać na wszystko metaforycznym paluchem. Subtelność jest lepsza.
Odnośnie equalizera (czy też po polskiemu: graficznego korektora dźwięku) to uważam, że wtedy za dużo grzybów w barszcz. Nie pamiętam, czy wspominałeś, jakiego rodzaju muzyka jest grana w tym radiu, ale zakładam, że nomen omen, klasyczna? Czy przynajmniej nie nowoczesna? Equalizer kojarzy się z muzyką elektroniczną (a wygląda w tym kontekście raczej jak widmo zakresu częstotliwości, co jeszcze bardziej działa na niekorzyść litry), a urwanie strun i ich niejednolita wysokość całkowicie odwodzą skojarzenie od instrumentu.
I sprawa ostatnia - font. Po prawdzie żaden z tych nie bardzo według mnie pasuje. Jeśli już miałbym jednak wskazywać koniecznie między tymi czterema, to chyba Aller, chociaż uważam, że to bardzo dobry i przejrzysty font na tekst zasadniczy, akapitowy, a nie nagłówkowy/logotypowy. Radzę ci - wejdź na Dafont.com, wpisz w próbniku nazwę radia (czy to tam jest) zarówno wielkimi jak i małymi literami, wybierz odpowiednie opcje (wyświetlanie wariantów, fonty z otwartą licencją, itp., itd.) i zacznij przeglądanie tych kilkudziesięciu stron jakie ci wyskoczą. Może coś cię zainspiruje?
PS.
Popracuj jeszcze nad niuansami żółwia - kąty zakończeń krzywych, dociąganie do krzywych i takie tam. |
|
|
|
|
sonep
Praktyk
|
Wysłany: 24 Czerwiec 2019, 04:24
|
|
|
Z tego korektora dźwieku chyba jednak zrezygnuje. Moze faktycznie za dużo znaczen
A co do wersji bardziej minimalistycznej i tej z pogrubioną lirą, to jeszcze sie zastanawiam. Poki co, zrobiłem troche przykladowych materialow z uzyciem tej drugiej wersji. Co sądzicie?
https://drive.google.com/file/d/1U3_ddA9vIiEfUHh9WGcxGSTGQ8ksJvgC/view?usp=sharing Co do fontu, jakos nie wypatrzylem nic lepszego niz ten lato. Jesli chodzi o kształt to troche go upłynniłem (nad wizytowkami dalem porownanie starej i nowszej wersji) |
|
|
|
|
|