Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pomiar ciśnienia akustycznego w obudowach
Autor Wiadomość
tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Listopad 2019, 19:52   

Nie dotarł.

Dotarła informacja, że na płycie brakuje złącza usb do AIO i trzeba dokupić jakiś rozgałęziacz:
https://www.morele.net/hu...sbh-m1-1084234/

Czas oczekiwania: 5 dni.

:-(

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 27 Listopad 2019, 08:48   

Aż sobie pobiorę instrukcję tego chłodzenia ,żeby sprawdzić o co tam chodzi ,jestem totalnie zaskoczony potrzebą instalacji dodatkowego złącza.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 27 Listopad 2019, 09:51   

Ja sobie to odpuściłem. Informacja o potrzebie dokupienia tej szajbki dotarła do mnie na dwa dni przed datą dostarczenia. Czas oczekiwania: 5 dni. Dlatego przeżyłem ten skok ciśnienia. Ledwo, ale jakoś. Bo gdyby czas oczekiwania był np. równy 14 dni, to nie wiem...

restauro 

Wysłany: 27 Listopad 2019, 13:02   

A ja dalej jestem głupi, jeśli kupiłeś Zasilacz SilentiumPC Supremo FM2 Gold , to molexów i innych kabli zasilających jest aż za dużo o USB nie wspomnę .Zerknę jeszcze na obudowę ,może dołączone kable do zasilacza są za krótkie , ale wówczas wystarczy zwykła przedłużka .

restauro 

Wysłany: 27 Listopad 2019, 14:50   

Chyba znalazłem problem . Płyta Z390 Pro4 ma jeden port 2,0 na tylnym panelu i dwa porty USB 2,0 wewnętrzne , z tym że jeden 9 pinowy dugi 4 pinowy .Twoja obudowa Fractal Design Define R6 na panelu przednim ma porty USB 3.1. Typ-C x1, USB 3.0 x2, USB 2.0 x2 ,brakuje więc portu 2,0 do chłodzenia wodnego . Gdybym montował samodzielnie , pewnie wykorzystałbym jakąś przejściówkę z USB 3.0 (myślę że nie wszystkie wewnętrzne wyjścia będą wykorzystane ) na 2.0 .
Możliwe również ,że USB 2.0 potrzebne jest tylko do sterowania dyskotekowymi efektami ,ale może się mylę . Nie znalazłem jeszcze schematu podłączenia , pewnie jest dołączony tylko w postaci prostego schematu rysunkowego chłodzenia .

Znalazłem filmik , gniazdka które używają są nietypowe i trzeba je przerobić ,niestety USB jest niezbędne .

https://www.youtube.com/watch?v=lKRUBuLsHjc

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 27 Listopad 2019, 21:15   

Wielkie dzięki za włożony trud w wyszukiwanie. Ja na to nie miałem już siły. W Morelach najwyraźniej do montażu przystępuje się dopiero w momencie skompletowania wszystkich części - co jest poniekąd, zrozumiałe. Tyle tylko, że przez 8 dni wszystkie części czekały sobie w kartonach na kartę graficzną. Jak przyszła, to na dwa dni przed terminem dostawy rozpoczął się montaż. I tu tzw. zonk.

restauro 

Wysłany: 27 Listopad 2019, 21:59   

Sprawdzałem również z czystej ciekawości .Trochę się dzięki Tobie podszkoliłem w Intelowskich rozwiązaniach .Szkoda ,że nikt wcześniej nie sprawdził specyfikacji i nie zorientował się że płyta główna nie do końca spełnia wszystkie wymagania .Zamiast tego pudełka mogli zaproponować inną ,trochę droższą płytę z większą ilością wewnętrznych portów USB 2.0 np : MSI MAG-Z390-TOMAHAWK chyba by się nadawała . Dla mnie to brak profesjonalizmu. Nie chce Ciebie już więcej denerwować , więc na tym poprzestanę .

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 28 Listopad 2019, 09:25   

Dam radę :-) Ale mogę sobie wyobrazić frustrację jakiegoś młodego chłopaka w wieku podstawówkowym, który dorobił trochę do gotówki zebranej w czasie komunii na wymarzony zestaw. Kumple umówieni, gry przygotowane, zapas chipsów i piwa zrobiony, starzy wyeksmitowani - a tu nagle info "Przesunięcie terminu dostawy". No można się wściec. Piwo i chipsy co prawda się nie zmarnują, ale wolna chata to tak szybko się nie powtórzy.

restauro 

Wysłany: 3 Grudzień 2019, 10:20   

tegraf napisał/a:
Ceny takich dysków zaczynają się od 500-600 zł. Za dużo, jak na te kilkanaście minut zysku.

https://www.x-kom.pl/p/37...um-srebrny.html

Można kupić również obudowę trochę droższą z szybszym o 100% ( 10Gb/s )transferem

https://www.oleole.pl/akc...wE&gclsrc=aw.ds

https://allegro.pl/oferta/obudowa-dysku-ssd-m-2-nvme-icybox-ib-1817m-c31-8298902724?reco_id=cd4444a5-15ad-11ea-ad0d-000af7f60c40&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Grudzień 2019, 16:18   

Wreszcie dotarł.

Pierwsze wrażenia jeżeli chodzi o głośność: „stary” komputer miał jeden wentylator i wg mnie - był głośny. Nowy - jest tak samo głośny, choć wentylatorów jest 8 - więc można powiedzieć, że jest postęp.

Znajomi mówią, że jest bezgłośny. Faktycznie, gdyby stał w biurze w mieście, to tak, ale ja mieszkam w lesie i mam inne wymagania.

Głośność jest taka, jak pojedynczego wentylatora 120 mm średniej klasy.

Temperatura pracy w spoczynku („w Lidlu”, jak gdzieś przeczytałem) to 26 stopni. Po uruchomieniu programu do obróbki wideo, przy renderowaniu filmu wzrasta do 44 stopni. Dwie kopie programu uruchomione jednocześnie i jednocześnie renderujące film HD dogrzały procesor do 50 stopni. Trochę bardziej się napracował w teście CinebenchR20 - tu temperatura wzrosła do 70 stopni. Kolejne po sobie uruchomienia testu nie powodowały już wzrostu temperatury. Można powiedzieć - że jest spory zapas.

Czas na strojenie.

Dwa wentylatory na karcie graficznej są bezgłośne całkowicie. Tak samo dwa wentylatory AIO. Tych zatem nie ruszam. Jest też wentylator w zasilaczu, ale też bezgłośny.
Zostały trzy - jeden z tyłu obudowy, dwa na topie. Obudowa ma zdejmowaną pokrywę - zostaje wtedy kratownica z siatką. Odłączam te dwa na topie i zakrywam obudowę szczelnie. Zostaje jeden wentylator wyciągający powietrze z tyłu obudowy.

Ponowny test - i okazuje się, że wyniki temperaturowe są identyczne. Zatem dwa wentylatory na topie to zbędny gadżet.

Jest znacznie lepiej jeżeli chodzi o hałas, choć znajomi twierdzą, że obudził się we mnie „nazi” hałasowy i że słyszę, bo chcę słyszeć.
Podejrzewam, że bez większej szkody mógłbym odłączyć również ten ostatni wentylator i miałbym ciszę absolutną, ale to już może by była przesada.

Wentylatory nie są podpięte do płyty głównej, więc ten ostatni pracuje na maksymalnych obrotach 1000 obr/min. To nie jest jakaś tam padaka, tylko całkiem porządny wentylator https://www.morele.net/fr...p14-bk-1019939/

Mam podejrzenie, że zmniejszenie obrotów w spoczynku do 600-700 wyciszy zupełnie ten wentylator.

Ma jednak trzypinową wtyczkę. Na płycie są złącza czteropinowe. Producent płyty twierdzi, że płyta rozpoznaje, ilu pinowa wtyczka jest włożona - ale…

Tu pytanie: czy regulacja obrotów w zależności od temperatury procesora (bo tak można to ustawić w biosie) jest możliwa tylko w przypadku wentylatora z czteropinową wtyczką? Można podpiąć na płycie do czteropinowego złącza wentylator trzypinowy, ale podpiąć - nie znaczy móc sterować. Pytam, może ktoś wiem zanim to całkiem rozkręcę.

Wyjściem jest oczywiście kupno jednego wentylatora z górnej półki z czteropinową wtyczką, np. https://www.morele.net/be...mponent=reviews

restauro 

Wysłany: 5 Grudzień 2019, 18:48   

Zostaw wszystkie wentylatory w Twojej obudowie powinny być cichsze od moich w bequiet ,których w zasadzie nie słyszę pomimo nie założonego boku obudowy .Pewnie na wszelki wypadek ustawili je ma MAXA .Na minimalnych obrotach , nie powinny być słyszalne.

Z tyłu Twojej obudowy znajduje się kontroler prędkości obrotowej wentylatorów. Można podłączyć do niego aż dziewięć: trzy czteropinowe ze sterowaniem PWM oraz sześć trzypinowych Tam na pewno masz podłączone wentylatory.
Czyli wynika z tego że nie powinno być problemów z ustawieniem w UEFI .
Ja w swojej płycie mogę robić to również z poziomu Windows ,przy pomocy specjalnego programu MSI ,chociaż wolę poziomu w UEFI .

Podobny problem z obudową Fractal Define R6

Jeśli będą jakieś problemy daj znać poszukamy rozwiązania .

http://forum.benchmark.pl...wiatrak%C3%B3w/

kontroler prędkości obrotowej wentylatorów.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 228 raz(y) 158.36 KB

Define-R6-BKO_17kontroler prędkości obrotowej wentylatorów.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 238 raz(y) 288.43 KB

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Grudzień 2019, 20:06   

Ot, mądrego dobrze posłuchać :-) Dzięki.

Rzeczywiście - jest z tyłu mała, czarna płytka, o dumnej nazwie "PWM Fan Hub".

Za dnia (teraz za ciemno...) podłączę ją tam, gdzie teraz jest włączone AIO (CPU_FAN), a AIO tam, gdzie pokazuje Twój rysunek. Taki sam mam w instrukcji obudowy :-) ale jakoś mi umknął.

restauro 

Wysłany: 5 Grudzień 2019, 20:50   

Musiałem sprawdzić w instrukcji obudowy .

Wynika z tego ,że 3-pinowe służą do wentylatorów obudowy ,cztero do poważniejszego chłodzenia i pewnie tak podpięli , tylko prawdopodobnie ustawienie domyślne wentylatorów obudowy jest ustawione na maksymalne obroty i trzeba to dopiero zmienić w UEFI .
Nie znam wersji UEFI ASRocka , trzeba będzie ewentualnie zerknąć do instrukcji płyty głównej ,albo poszukać na YouTube .

Moja nie ma takiego sterowania i wpina się piny bezpośrednio na płycie .
Ponieważ jest bardziej prymitywna ,trójzakresowe sterowanie wentylatorami obudowy mam na froncie obudowy .

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Grudzień 2019, 21:02   

Jest tak: AIO jest wpięte do złącza na płycie sterującego wentylatorem na CPU - i faktycznie jest sterowane.

Do tego małego kontrolera prędkości obrotowej są wpięte wszystkie wentylatory 3-pinowe, a do złączek czteropinowych na tym kontrolerze - nic nie jest wpięte.

Sam kontroler nie jest połączony z płytą w żaden sposób i - w gruncie rzeczy - robi w tej chwili za listwę zasilającą.

Czyli trzeba przepiąć wtyk AIO do czteropinowej złączki na tym małym kontrolerze, a cały kontroler - w miejsce, gdzie do tej pory było AIO (czyli CPU_FAN).

Doczytałem gdzieś też, że układ wentylatorów 2 Front + 1 Tył działa dobrze dlatego, że ten tylny kręci się z całą mocą. Gdyby mu zmniejszyć obroty, to może nie wystarczyć, dlatego lepiej zmniejszyć obroty wszystkim trzem wyciągającym powietrze w układzie 2 Front + 1 Tył + 2 Top. Jak uda się manewr z ze zmianą miejsca podpięcia "małego kontrolera", to podepnę z powrotem te z topu.

restauro 

Wysłany: 5 Grudzień 2019, 21:54   

tegraf napisał/a:
Doczytałem gdzieś też, że układ wentylatorów 2 Front + 1 Tył działa dobrze dlatego, że ten tylny kręci się z całą mocą. Gdyby mu zmniejszyć obroty, to może nie wystarczyć,

Myślę ,że nie dotyczy to sytuacji ,kiedy mamy dodatkowo chłodzenie na topie ,to ono wyrzuca ciepłe powietrze do góry (tak mi się wydaje ) Oczywiście trzeba będzie na początku obserwować temperatury procesora chipsetu dysków pamięci ,chociaż z takim chłodzeniem i ilością wentylatorów nie powinno być żadnego problemu .

restauro 

Wysłany: 6 Grudzień 2019, 08:37   

Zanim zaczniesz przekładać kabelki na płycie głównej ,pozbądź się ładunków elektrostatycznych dotykajac odizolowanego elementu metalowego ,wprawdzie to oczywiste ,ale jak robi się to rzadko , może umknąć .

https://www.youtube.com/w...gsf4GFs&t=1160s

https://www.youtube.com/watch?v=oPpXQV7niWg

restauro 

Wysłany: 6 Grudzień 2019, 17:30   

Nie wiem na ile wiarygodne są informacje które znalazłem w necie .Wynika z nich , że nie da się ustawiać odmiennych szybkości chłodzenia obudowy , ponieważ podłączając do CPU_FAN1 uzależniamy obroty od temperatury procesora.
Zobaczymy co uda się Tobie uzyskać . Jeśli będą z tym kłopoty , można napisać do Supportu na stronie Fractala

restauro 

Wysłany: 7 Grudzień 2019, 08:46   

Podłączanie PWM Fan Hub w Fractal Define . 3 wentylatory plus chłodzenie wodne.
https://www.youtube.com/watch?v=I_FMMTWSS0s

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem , wydaje mi się że odwrócił tylny wentylator ,żeby wdmuchiwał powietrze do obudowy i z większym ciśnieniem wydmuchiwał przez górne wentylatory . Dla Ciebie jednak to nie ma specjalnie znaczenia ,nie składasz komputera do grania ,nie będzie więc jakiś ekstremalnych temperatur .

Tak ,w końcowym podsumowaniu potwierdził ,że odwrócił tylny wentylator .

Prawdopodobnie da się sterować obrotami z poziomu UEFI przez zmniejszanie obrotów lub napięcia wentylatorów . Minimalne podają 4V maksymalne 12V

Hałas 18,9 dB przy 1000 obrotów na minutę .

restauro 

Wysłany: 7 Grudzień 2019, 11:07   

Gdyby wbudowany hub się nie sprawdził znalezłem ciekawe rozwiązanie , można sterować każdym wiatrakiem niezależnie ,ale kosztuje 209 zł ,trzeba by tylko przeanalizować podłączenia ponieważ Twoja płyta ma tylko 1 wejście CPU Fan
https://www.x-kom.pl/p/40...xt-grid-v3.html

Wydaje się ,że wykorzystuje tylko Molex , USB 2.0 i własne oprogramowanie , nie powinno więc być problemu .

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 7 Grudzień 2019, 12:01   

Dzięki za linki. Wiem więcej, a jutro będę wiedział wszytko :-)

restauro 

Wysłany: 7 Grudzień 2019, 12:58   

tegraf napisał/a:
jutro będę wiedział wszytko

Może się jeszcze komuś przydadzą zebrane przez nas informacje .Teraz jesteśmy już dużo mądrzejsi .
Wszystkie testy obudowy , które czytałem bardzo chwalą ten hub sterowania wentylatorów ,ale w kontekście komputera dla graczy .
Możliwe więc ,że testerzy mają trochę inne kryteria co do dobiegającego hałasu lub niedosłuch …

Natężenie hałasu w zależności od napięcia i związanych z tym obrotów.
https://www.youtube.com/watch?v=Fiz9tDBd2VY

restauro 

Wysłany: 7 Grudzień 2019, 19:29   

Będę chyba składał następny komputer , dla młodego gracza w rodzinie .Będzie miał mocniejszy niż mój procesor .
Możliwe że w obudowie Fractal DEFINE R6 ,wykorzystam przynajmniej zdobytą wiedzę dotyczącą huba .

restauro 

Wysłany: 7 Grudzień 2019, 23:26   

Znalazłem cytat z odpowiedzi suportu Fraktala odnośnie sterowania przez hub ,wynika z niej ,że jeśli wszystko podłaczysz zgodnie z dołączoną do obudowy instrukcją , sterowanie powinno działać prawidłowo i zbędne będzie dodatkowe sterowanie .

https://linustechtips.com/main/topic/970586-define-r6-adjust-speed-of-stock-3-pin-case-fans/

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 8 Grudzień 2019, 13:09   

Po testach.

Obudowa: Fractal Design Obudowa Define R6 USB-C Blackout
Płyta główna: ASRock Z390 PRO4
Chłodzenie procesora: AIO NZXT Kraken X62 v.2
Chłodzenie obudowy: 3 wentylatory Fractal Design Dynamic X2 GP-14 140 mm

Problem (lub problem wydumany) - hałas. Jak podaje Wikipedia:
10 dB – szelest liści przy łagodnym wietrze.
20 dB – szept.

U mnie jest w takim razie coś pomiędzy 10 a 20 dB. Większość moich znajomych patrzy jak na dziwaka, bo nie słyszą nic. Gracze to już w ogóle. Ale u nich to komputer może być jak sieczkarnia, i tak większość czasu spędzają w słuchawkach. Ja jestem już trochę jednak nakręcony i słyszę.

Pomijam wentylatory na karcie graficznej i w zasilaczu - te są niesłyszalne na zewnątrz wytłumionej obudowy.

Zacznę od AIO. Tu trzeba przyznać że NZXT zrobiło naprawę dobrą robotę. Na chłodnicy są 2 wentylatory NZXT czteropinowe sterowane przez samo AIO. Można je co prawda wyłączyć z tej kontroli i wpiąć w płytę główną, ale większego sensu to nie ma. Pompka pracuje zawsze na maksymalnych obrotach i sama sobie reguluje obroty wiatraków.

Edit: poprawka - pompka pracuje w trybie Silent na 60%, przy zwiększeniu temperatury procesora ponad 50 stopni - wskakuje na obroty maksymalne. Zarządzać tym można poprzez oprogramowaniem NZXT o nazwie CAM.

Pompka i wiatraki są bezgłośne (tryb: Silent) - mowa cały czas o pracy w spoczynku. W stresie - jak wszytko - trochę decybeli dostaje, ale dosłownie troszeczkę. Samo AIO jest wpięte na płycie w gniazdko chłodzenia procesora wtykiem trzypinowym - i tak ma być: nie ma co regulować tutaj obrotów pompki, a samo gniazdo na płycie musi być zajęte - inaczej nie uruchomimy komputera (brak wtyczki w gnieździe CPU_FAN oznacza awarię chłodzenia procesora).

Głównym źródłem "hałasu" są zatem trzy wentylatory wyciągające powietrze na zewnątrz obudowy: jeden z tyłu i dwa na tzw. topie - ze wskazaniem 75% hałasu robi ten z tyłu, 25% - dwa na topie.

Obudowa ma ciekawy dodatek pod nazwą PWN Fan Hub - czyli taki rodzaj listwy podpinanej do jednego ze złącz dla wiatraków na płycie głównej, do której można podpiąć 4 wiatraki trzypinowe i 3 czteropinowe.

Problem w tym, że ta płytka jest kompletnie "przezroczysta" dla płyty głównej, tzn. podłączenie jej do obojętnie którego gniazda wentylatora na płycie - nie powoduje rozpoznania jej obecności w biosie. Płytka działa, ale nie ma żadnych informacji o obrotach. Można jej też nie podpinać do płyty - wtedy też działa.

Wydaje się, że działa tylko jako "listwa zasilająca" - wiatraki trzypinowe pracują zawsze na 100% - nie ma możliwości regulacji ich obrotów. Zgodnie z linkiem, który zamieściłeś - prawdopodobnie wystarczy do tego HUBa podpiąć jeden wentylator czteropinowy, aby odzyskać kontrolę nad obrotami wiatraków, także tymi trzypinowymi, choć może bez zwrotnej informacji o obrotach. Nie mam jednak po ręką wolnego wentylatora czteropinowego.

Być może z inną płytą główną będzie pracowała inaczej. Jej obecność na pewno ułatwia estetyczne poprowadzenie kabli, ale na razie - nic więcej.

Czyli ciszy trzeba szukać w wiatrakach i płycie głównej - z pominięciem tego HUBa.

Dla wiatraków trzypinowych można włączyć regulację obrotów regulując ich napięcie zasilania.

I tu bingo! Okazuje się, że z trzech gniazd dla wiatraków na płycie głównej - dwa (nr 2 i nr 3) rozpoznają, czy wetknięty jest wiatrak czteropinowy czy trzypinowy - i w zależności o tego - zmieniają sposób działania. W ten sposób można regulować obroty wiatraków trzypinowych - byle były wetknięte w gniazd nr 2 lub nr 3. Widać te wiatraki w biosie i można ustawić dla nich krzywą obrotów w zależności od temperatury procesora lub płyty głównej. Gniazdo nr 1 nie rozpoznaje ilości pinów we wtyczce wiatraka.

Zostawiam więc jeden wentylator z regulacją z tyłu obudowy i jeden (też z regulacją) na topie. W końcu nastała cisza na poziomie akceptowalnym przeze mnie.

Mam teraz w obudowie jeden wentylator nigdzie nie podłączony, bo nie mam już wolnego gniazda z regulacją trzypinowego wiatraka. Do wyboru mam trzy opcje:
a) zostaje, jak jest.
b) podłączę dwa wentylatory do jednego gniazda z regulacją za pomocą np. czegoś takiego: https://www.morele.net/ph...m-81123-729511/
c) zamienię ten wentylator na https://www.morele.net/be...-bl067-1000142/

Chyba zdecyduję się na opcję ostatnią, tym bardziej, że kusi mnie jednak opcja sprawdzenia tego dołączonego do obudowy HUBa, ale bez czteropinowego wentylatora tego nie zrobię. Ot, tak dla czystej ciekawości.

restauro 

Wysłany: 8 Grudzień 2019, 15:25   

Jak wspominałem ,moje kryteria ciszy również rozmijają się z wyobrażeniem tego stanu większości moich znajomych ,więc mamy podobnie

”Mam teraz w obudowie jeden wentylator nigdzie nie podłączony ”

Możesz jeden w ogóle zlikwidować ,pewnie nie będzie to miało większego wpływu na temperatury w Twoim systemie.

Próbowałeś do przewodów Huba podłączyć przewód SATA z zasilacza i czteropinowe złącze do CPU- Fan , na płycie głównej ( może czteropinowe podpięcie do CPU-Fan pozwoli na kontrolę sterowania wiatrakami ) .
Wówczas można podłączyć do Huba z prawej strony (cztery piny ) Krakena - pompę płynu chłodzącego +wentylatory z lewej strony (3 piny ) wentylatory obudowy .

Odpowiedz do tematu