X5 na win 10 - nie mogę skanować |
Autor |
Wiadomość |
transiver
Początkujący
|
Wysłany: 9 Luty 2020, 18:53 X5 na win 10 - nie mogę skanować
|
|
|
W CorelDraw X5 "plik-pobierz obrazek-pobierz" nie działa. Zainstalowałem X5 na nowym komputerze z W10. Z problemem braku paska sobie poradziłem dzięki poradom na forum - dziękuję. Czasem jednak muszę coś pobrać ze skanera i tu problem - opcje "pobierz" i "wybierz źródło" są na szaro - nieaktywne. Skaner w drukarce Canon MG5750. Poprzednio wszystko działało na W7, drukarki nie zmieniałem. |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
|
transiver
Początkujący
|
Wysłany: 9 Luty 2020, 23:05
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Tak, mam zainstalowane. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 10 Luty 2020, 14:11
|
|
|
Zapisanie pliku ze skanera i przeciągnięcie do CorelDraw działa ? |
|
|
|
|
transiver
Początkujący
|
Wysłany: 10 Luty 2020, 17:44
|
|
|
Tak, działa, ale oprogramowanie marne i jakość słaba. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 10 Luty 2020, 18:21
|
|
|
A jakim masz system ,procesor ,pamięci i grafikę . Miałem podobnie w starym komputerze ,dlatego pytam . Może nie do końca , ponieważ nie pobierałem plików graficznych ze skanera a z dysku ,ale mój komputer miał osiem lat ,przyszedł więc czas na wymianę i teraz wszystko działa poprawnie . |
|
|
|
|
transiver
Początkujący
|
Wysłany: 10 Luty 2020, 18:58
|
|
|
U mnie zaczęło się właśnie po wymianie - nowa płyta, 16giga Ram, Procesor i5, dyski M2 x 2 w RAID, stara została tylko karta graficzna, bo brakło forsy. Na starym sprzęcie na W7 śmigało, a teraz na W10 ze wszystkim jest lepiej, ale skanowanie spod Corela zniknęło. Chciałem zostać na W7, ale płyta i procesor zbyt nowe, nie dało się zainstalować i musiałem przejść na W10. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 10 Luty 2020, 20:27
|
|
|
Na Intelach specjalnie się nie znam ,mój komputer jest złożony w oparciu o AMD Ryzen , poprzedni również był z AMD .
Sprawdzałeś czy nie ma jakiegoś nowego Biosu czy Uefi dla Twojej płyty głównej ?
Ostatnio pokazały się poprawki do Intela ale to chyba bardziej związane jest z bezpieczeństwem .
https://corel.wodip.opole.pl/forum/viewtopic.php?t=11926
Teraz , kiedy więcej wiemy , może ktoś z podobnym problemem będzie znał rozwiązanie ,chociaż podstawowy to brak wsparcia dla X5 dla Windows 10 .
Sam również odpuściłem sobie CorelDraw X4 Działał na Windows 10 od poprawki do poprawki .Rozwiązałem jeden problem po jednej czy dwóch aktualizacjach pojawiał się następny ,więc przeszedłem na CorelDraw X7 |
|
|
|
|
transiver
Początkujący
|
Wysłany: 10 Luty 2020, 21:31
|
|
|
Dziękuję za wsparcie, przynajmniej duchowe :)
Pewnie pójdę za Twoją radą i przejdę na X7, mam już płytę, ale się ociągam, bo trzeba będzie się od nowa przyzwyczajać. Czy bardzo się różnią? |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10 Luty 2020, 22:27
|
|
|
X7 jest jedną z najlepszych wersji Draw jaka wyszła (może poza kilkoma funkcjami, które zepsuli), warto na niej pracować.
Wracają za to do tematu - jeżeli nie masz dedykowanej dla urządzenia wersji programu do skanowania, spróbuj np. VueScan - poza płatnymi istnieją także lekko okrojone wersje shareware - program niewiele ustępuje profesjonalnym aplikacjom a ładuje się i pracuje błyskawicznie. Zaletą jest to, że potrafi skanować za pomocą prawie każdego sprzętu (drzwi od stodoły nie próbowałem, resztę obsługuje ;)). Używałem go co prawda dosyć dawno temu, teraz mam inne programy do tego celu ale spróbować możesz. |
|
|
|
|
transiver
Początkujący
|
Wysłany: 11 Luty 2020, 01:09
|
|
|
VueScan rzeczywiście niezły, dzięki. W najbliższą niedzielę spróbuję zainstalować X7 i zobaczę, jak mi się będzie pracowało.
Dzięki za pomoc. |
|
|
|
|
|