|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Corel samoistnie się zamyka |
Autor |
Wiadomość |
iskier
Początkujący
Wersja CorelDRAW: CorelDraw SE 2019
|
Wysłany: 12 Maj 2020, 12:50 Corel samoistnie się zamyka
|
|
|
Problem polega na tym, iż przy próbie otwarcia jednego z plików zapisanego w formacie cdr, corel sam z siebie się zamyka. To samo przy otwieraniu pliku z kopii zapasowej. Import do Inkscape powoduje wyskakiwanie komunikatu o błędzie i zamknięcie programu. Otwierając inne pliki w tym formacie, nic takiego się nie dzieje. Plik normalnie zapisany po czym program normalnie zamknięty ( nie w sposób wymuszony) więc raczej nie ma mowy o tym by był uszkodzony w momencie zapisu. Jednak coś jest z nim nie tak skoro otwierając go pojawiają się takie problemy. Nie pomogło czyszczenie plików pamięci podręcznej. Wersja programu pełna i legalna. Może ktoś się spotkał wcześniej z tym problemem i wie jak go rozwiązać bo szkoda mi tego pliku na którym jest kawał mojej pracy. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12 Maj 2020, 13:49
|
|
|
Cześć, zawsze pisz jaka wersja programu i na jakim systemie działa - jeżeli jest to Draw 2019 na W10 to prawdopodobnie jest nie do odzyskania.
To jest dosyć znany błąd, być może związany z obszarem roboczym - zapisz ten, na którym pracujesz (przywrócisz go sobie później) i ustaw domyślny. Zamknij program, usuń zawartość folderu tymczasowego, zresetuj Draw (F8 przy starcie) - może praca się otworzy.
Jeżeli nie, spróbuj jeszcze dograć wszystkie poprawki które są dostępne. |
|
|
|
|
iskier
Początkujący
|
Wysłany: 12 Maj 2020, 17:08
|
|
|
Ok. Tak, jest to dziesiątka i corel w wersji z 2019 r. Usunięcie zawartości folderu tymczasowego
jak i reset programu nie przyniosło efektu. Pokusiłam się nawet o wyczyszczenie rejestru, też nic. Co do poprawek do Corela, dziwne ale przy próbie ich instalacji wyskakuje komunikat o niemożliwości instalacji uaktualnień. Kilkukrotnie sprawdzana zgodność pakietu z poprawkami w stosunku do posiadanego oprogramowania, kilkukrotne próby ich instalacji - bez skutku, wciąż ten sam komunikat.
Wobec powyższego, wydaje mi się, że chyba nie ma szans na odratowanie tego.
q1.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 208 raz(y) 63.35 KB |
|
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 12 Maj 2020, 17:32
|
|
|
Dalej nie wiemy jaki masz procesor , ilość i wersja pamięci oraz jaką kartę graficzną ...
Rejestr czyści się tylko w przypadku ponownej instalacji programu ,prawdopodobnie zlikwidowałś ustawiebna rejestru niezbędne do pracy programu .
Jedyne co można czyścić to pliki z AppData .
Opcja jaka teraz została to uruchomienie dysku lub nośnika na którym masz program instalacyjny CorelDraw i w trakcie instalacji wybranie opcji NAPRAW .
(gdybyś nie posiadał programu instalacyjnego ,dostępny jest na stronie Corela https://www.coreldraw.com/pl/pages/download/ ) |
|
|
|
|
iskier
Początkujący
|
Wysłany: 12 Maj 2020, 18:09
|
|
|
Dla kwestii:
"Dalej nie wiemy jaki masz procesor , ilość i wersja pamięci oraz jaką kartę graficzną ..."
Nikt wcześniej w tym wątku nie wskazał na konieczność umieszczenia tych informacji. Po za tym nie bardzo rozumiem co ma do problemu procesor, skoro sam program się odpala i działa sprawnie, ładują się wszystkie inne pliki zapisane w formacie cdr. Problem występuje tylko i wyłącznie z jednym plikiem którego odpalenie powoduje natychmiastowe zamknięcie nie tylko Corela ale i Inkscape. No ale pewnie się mylę, w końcu jestem tu świeżakiem.
Proszę bardzo:
Intel Core i7-7500 CPU @ 2.70GHz 2.90 GHz RAM 8,00 GB
(w trakcie pracy corela, Inkscape + przeglądarka jednocześnie, nie wspominając o innych systemowych działających w tle, dostępne 7,88 GB)
Dalej:
"Rejestr czyści się tylko w przypadku ponownej instalacji programu ,prawdopodobnie zlikwidowałś ustawiebna rejestru niezbędne do pracy programu ."
Rejestr czyszczony był po wszystkich innych krokach wykonanych przeze mnie, również po tych wskazanych przez Użytkownika Cysorz. Żadne ustawienia niezbędne do pracy corela nie zostały usunięte, gdyż obecnie mam odpalony corel i działa.
Kolejno:
"Opcja jaka teraz została to uruchomienie dysku lub nośnika na którym masz program instalacyjny CorelDraw i w trakcie instalacji wybranie opcji NAPRAW ."
Pliki instalacyjne zostały pobrane ze strony coreldraw.com z zakładki poprawki i aktualizacje.
Kończąc:
"gdybyś nie posiadał programu instalacyjnego ,dostępny jest na stronie Corela"
Nie mam tego problemu, ponieważ posiadam legalną pełną wersję tego programu. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12 Maj 2020, 18:30
|
|
|
To nie jest problem z DRAW czy sprzętem, tylko fakt, że od wersji 2019 program w każdym pliku zapisuje tzw. "rozszerzone dane naprawcze" - paradoks, ale to właśnie ten kawałek kodu odpowiedzialny jest za wykrzaczanie. Aktualizacja podobno likwiduje m.in. ten problem jednak jest to taka woda po kisielu, bo nie zawsze działa wstecz.
Jeżeli nie są to wrażliwe dane, zamieść plik na WeTransfer albo Smash - może komuś uda się go otworzyć i zapisać na nowo. |
|
|
|
|
iskier
Początkujący
|
Wysłany: 12 Maj 2020, 19:03
|
|
|
Serio?! Dane naprawcze, służące ochronie pliku przed utratą zawartych w nim danych schrzaniły moją pracę? No to faktycznie paradoks. Aż nie chce mi się już nawet tego komentować.
Niestety ale chyba mnie czeka odtwarzanie wszystkiego od początku. Jest tam trochę zestawień i list z danymi więc jedyne co mogę z tym plikiem zrobić to usunąć.
Dziękuję za pomoc, szczególnie Tobie Cysorz, mimo iż nie udało się pomyślnie rozwiązać tego problemu. Za to pomogłeś mi poszerzyć wiedzę w temacie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|