Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
COREL 2019 SE przygotowanie rysunku na sito
Autor Wiadomość
MarioK 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: GS X7 trial
Wysłany: 25 Sierpień 2020, 18:57   COREL 2019 SE przygotowanie rysunku na sito

Witam,

Chcę zakupić COREL 2019 SE do przygotowania samodzielnie na torby rysunki + napisy do naniesienia na torby za pomocą sita w warunkach domowych. chciałbym uzyskać efekt podobny do załączonych w załączniku i mam, kilka pytań w do koleżanek i kolegów na forum.

1. czy mają zdjęcie w jpg jak mogę stworzyć podobny efekt, czy może photoshop (mam zakupioną kilak dni temu wersję cs 5) może mi pomóc?

2. jezeli narysuje odręcznie na papierze i zeskanuję to jak mogę dopracować rysunek, poprawić linie itp - czy tablet graficzny jest dobrym posunięciem czy może macie sprawdzony inny spsosób?

3. Czy może ktoś dac mi wskazówki do przygotowania grafiki i napisów pod sito.

zamek na sito.jpeg
Pobierz Plik ściągnięto 306 raz(y) 115.74 KB

Artur Miernik 

Wysłany: 25 Sierpień 2020, 20:47   

Na początek odrobinkę poczytaj o liniaturze. Wydaje mi się, ze najbezpieczniej zacząć w granicach 45-60 lpi.
Nieco więcej poczytasz tutaj: https://pl.comp.dtp.narkive.com/ojXV8ZZj/sitodruk-liniatura-rastra

A najlepiej kup książkę, chyba tę: http://www.cobrpp.com.pl/...?str=k_sitodruk

A rysunek? Ten zamek można potraktować na dwa sposoby:
— albo go zrastrować i drukować jako monochrom,
— albo zrobić cztery siatki, bo tyle ma on odcieni szarości. Wtedy każdą siatkę można drukować innym odcieniem/farbą.

Rysik/tablet to przydatne narzędzie, nawet najprostszy. Można taki rysunek wykonać w ten sposób, że najpierw wyraźną linią wykonać cały rysunek konturowy, następnie, grubym pędzlem podmalować kolejne gradacje, każdą na innej warstwie.

MarioK 
Praktyk

Wysłany: 25 Sierpień 2020, 20:56   

a wybór programu który chce za kupić COREL 2019 SE bez uwag do tego typu prac?

Cysorz 

Wysłany: 25 Sierpień 2020, 22:35   

SE to wersja z wieloma obciętymi funkcjami (głównie służących drukowi) - jeżeli Cię stać, zakup pełną. Kiedyś na forum zamieszczałem dokładne porównanie obu wersji, dzisiaj strona chodzi mi tak tragicznie, że nie ma szans na przeszukanie.

Ściągnij sobie ewentualnie pdf'a np stąd: https://www.google.com/ur...DzuxV3WIPRx0YdX

MarioK 
Praktyk

Wysłany: 26 Sierpień 2020, 17:50   

Cysorz napisał/a:
SE to wersja z wieloma obciętymi funkcjami (głównie służących drukowi) - jeżeli Cię stać, zakup pełną. Kiedyś na forum zamieszczałem dokładne porównanie obu wersji, dzisiaj strona chodzi mi tak tragicznie, że nie ma szans na przeszukanie.

Ściągnij sobie ewentualnie pdf'a np stąd: https://www.google.com/ur...DzuxV3WIPRx0YdX

Dzięki za porównanie i zakupił bym w takim razie: COREL X8 CorelDRAW GRAPHICS SUITE PL/EN WIN COREL (wersja tańsza w zakupie oryginalna) lub COREL 2019 GRAPHICS SUITE PL/EN WIN/MAC 32/64-BIT (jak wyżej ale już droższa o 270 zł) Mam windows 10.
Czy X8 ma istotne róznice dla mnie aby dopłacać? Czy zakupić X8?

MarioK 
Praktyk

Wysłany: 26 Sierpień 2020, 17:55   

Artur Miernik napisał/a:
Na początek odrobinkę poczytaj o liniaturze. Wydaje mi się, ze najbezpieczniej zacząć w granicach 45-60 lpi.
Nieco więcej poczytasz tutaj: https://pl.comp.dtp.narkive.com/ojXV8ZZj/sitodruk-liniatura-rastra

A najlepiej kup książkę, chyba tę: http://www.cobrpp.com.pl/...?str=k_sitodruk

A rysunek? Ten zamek można potraktować na dwa sposoby:
— albo go zrastrować i drukować jako monochrom,
— albo zrobić cztery siatki, bo tyle ma on odcieni szarości. Wtedy każdą siatkę można drukować innym odcieniem/farbą.

Rysik/tablet to przydatne narzędzie, nawet najprostszy. Można taki rysunek wykonać w ten sposób, że najpierw wyraźną linią wykonać cały rysunek konturowy, następnie, grubym pędzlem podmalować kolejne gradacje, każdą na innej warstwie.

Jaki rysik/tablet - dobry i sprawdzony warto poszukać i zakupić (łatwiej mi w niektórych sytuacjach zrobic rysunek na papierze i zeskanować a potem go obrabiać).
Do rysowania dobry sprzęt jaki polecasz - sprowadzony przez użytkowników na forum.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 27 Sierpień 2020, 11:04   

Do zwykłego rysowania , może być najtańszy tablet za trzysta - pięćset zł . Można również ,jeśli ktoś posiada rysować na tablecie , przenieść projekt do chmury lub na pendrive i obrabiać plik w CorelDraw pod Windowsem .

MarioK 
Praktyk

Wysłany: 27 Sierpień 2020, 15:34   

Ponowię moje pytanie co lepiej zakupić:
COREL X8 CorelDRAW GRAPHICS SUITE PL/EN WIN COREL (wersja tańsza w zakupie oryginalna) lub COREL 2019 GRAPHICS SUITE PL/EN WIN/MAC 32/64-BIT (jak wyżej ale już droższa o 270 zł) Mam windows 10 i chce pracowac także na tablecie.
Czy X8 ma istotne róznice dla mnie aby dopłacać? Czy zakupić X8?

Artur Miernik 

Wysłany: 28 Sierpień 2020, 19:56   

Corel
Oba udane, wolałbym nowszy. Byle nie wersja SE/Student.

Rysik
Wrócę jeszcze do wyboru rysika. Po pierwsze kup rozmiar A5. A6 są za małe, a A4 wymagają dłuższego przyzwyczajania i znacznej zmiany nawyków. To może być dziwna informacja dla osób rysujących, ale nawet najlepszym rysikiem pracuje się odczuwalnie inaczej niż prawdziwym ołówkiem, zatem na bezpośrednie przełożenie nie ma co liczyć.

Są dwie czynności wykonywane nagminnie, mianowicie rysowanie krzywych Beziera oraz szparowanie (wycinanie z tła) zdjęć, przy obu praca rysikiem idzie na tyle szybko, że nawet mylący się, bo początkujący użytkownik rysika, nie jest w stanie zrozumieć, jak mógł dotąd tak męczyć się z myszą? I tu mam dobrą wiadomość — do tych czynności wystarczą najtańsze modele wacoma. Piszę zupełnie serio — wystarczy nawet wacom bamboo CTL-671. Czyli tutaj można sporo zaoszczędzić.

Osoba rysująca zawodowo zdecydowanie powinna rozważyć droższy model A4 i jakiś poważny program do rysowania. Najlepszym jest Corel Painter, choć jest kilka innych dobrych, a nawet darmowych. To już są większe pieniądze, ale i tu mam bardzo dobrą wiadomość… nie trzeba kupować wacoma — przez dwie dekady nie odważyłbym się na poważnie wymówić tego zdania, a teraz nawet je piszę — choć żałuję, że nie jest pisany przez „ch” zupełnie spokojnie można kupić chińskiego huiona. To są udane tablety. Tylko żadnych tam geniusów, czy innych dziadostw. Tylko huion albo wacom.

http://www.tomaszkowal.pl...icznych&lang=pl

MarioK 
Praktyk

Wysłany: 28 Sierpień 2020, 20:08   

[quote="Artur Miernik"]Corel

A są pomiedzy tymi wersjami zasadnicze różnice po w cenie jest około 300 zł.

Artur Miernik 

Wysłany: 28 Sierpień 2020, 20:21   

300 zł to niewiele przy zakupie programu na kilka latek. No, chyba że pomysł jest taki — na roczek wersję X8, a potem zakup aktualizacji do najnowszej wersji. O Wtedy to ma sens. O ile tak można, bo zgubiłem już orientację w polityce aktualizacji firmy Corel.

Zresztą, proszę, tu jest rzetelne porównanie pełnych wersji Corela:
https://compare.corel.sklep.pl/CDGS2019_porownanie_wersji.pdf

A tu upewnienie się, czym jest wersja okrojona:
https://compare.corel.sklep.pl/CorelHome&Student_porownanie_2019.pdf

MarioK 
Praktyk

Wysłany: 28 Sierpień 2020, 20:47   

[quote="Artur Miernik"]300 zł to niewiele przy zakupie programu na kilka latek.

Dzieki zaporównanie wychodzi z niej że warto zakupić COREL 2019 GRAPHICS SUITE PL/EN WIN/MAC 32/64-BIT może tylko trochę drożej.

Artur Miernik 

Wysłany: 28 Sierpień 2020, 21:07   

Nie za maco

MarioK 
Praktyk

Wysłany: 30 Sierpień 2020, 20:34   

Artur Miernik napisał/a:
Corel

Rysik
Wrócę jeszcze do wyboru rysika. Po pierwsze kup rozmiar A5. A6 są za małe, a A4 wymagają dłuższego przyzwyczajania i znacznej zmiany nawyków. To może być dziwna informacja dla osób rysujących, ale nawet najlepszym rysikiem pracuje się odczuwalnie inaczej niż prawdziwym ołówkiem, zatem na bezpośrednie przełożenie nie ma co liczyć.

Są dwie czynności wykonywane nagminnie, mianowicie rysowanie krzywych Beziera oraz szparowanie (wycinanie z tła) zdjęć, przy obu praca rysikiem idzie na tyle szybko, że nawet mylący się, bo początkujący użytkownik rysika, nie jest w stanie zrozumieć, jak mógł dotąd tak męczyć się z myszą? I tu mam dobrą wiadomość — do tych czynności wystarczą najtańsze modele wacoma. Piszę zupełnie serio — wystarczy nawet wacom bamboo CTL-671. Czyli tutaj można sporo zaoszczędzić.

Osoba rysująca zawodowo zdecydowanie powinna rozważyć droższy model A4 i jakiś poważny program do rysowania. Najlepszym jest Corel Painter, choć jest kilka innych dobrych, a nawet darmowych. To już są większe pieniądze, ale i tu mam bardzo dobrą wiadomość… nie trzeba kupować wacoma — przez dwie dekady nie odważyłbym się na poważnie wymówić tego zdania, a teraz nawet je piszę — choć żałuję, że nie jest pisany przez „ch” zupełnie spokojnie można kupić chińskiego huiona. To są udane tablety. Tylko żadnych tam geniusów, czy innych dziadostw. Tylko huion albo wacom.

http://www.tomaszkowal.pl...icznych&lang=pl

Dzięki za sugestię więc rozważam jeden z tych:
1. Huion WH1409 V2 8192 + TILT
2. Huion INSPIROY Q11K V2

Tylko nie wiem który z tych dwóch... Czy na nich pracuje?

MarioK 
Praktyk

Wysłany: 1 Wrzesień 2020, 22:34   

Czy ktoś pracował na Huion WH1409 V2 8192 lub Huion INSPIROY Q11K V2 ?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 3 Wrzesień 2020, 20:00   

Musisz sprawdzić sam ,gdzieś w sklepie. Najważniejsze żeby była jak najmniejsza bezwładność w trakcie rysowania .

MarioK 
Praktyk

Wysłany: 3 Wrzesień 2020, 22:17   

[quote="Artur Miernik"]Corel

Czy warto zakupic tablet graficzny z wyświetlaczem ?

Artur Miernik 

Wysłany: 5 Wrzesień 2020, 16:53   

Mam taniego wacoma, ale kolega używa do rysowania huiona i jest bardzo zadowolony. W wolnej chwili podpytam go co to za model.

Z wyświetlaczem prostsza praca, ale i tablet mniej poręczny. W końcu to… monitorek. Osobiście wolałbym kupić zwykły tablet a różnice w gotówce wydać na jakiś program, albo cokolwiek przydatniejszego, jak choćby obiektyw do aparatu, albo bardzo porządny statyw.

Cysorz 

Wysłany: 5 Wrzesień 2020, 17:22   

Ja używam taniego Huiona 1060Plus (obszar roboczy format A-5+) ale okazyjnie. To już starszy model, ale nadal niezawodny. Do szparowania zdjęć świetny, w normalnym użytkowaniu taki sobie.
Tutaj jakaś jego recenzja: http://chomikiemirysikiem...ego-nabytku.htm
Kiedyś używałem jakiegoś Wacoma, ale mniejszego i zachwycony nie byłem, więc mogę powiedzieć, że format A-5 to minimum.

MarioK 
Praktyk

Wysłany: 5 Wrzesień 2020, 22:29   

[quote="Artur Miernik"]Mam taniego wacoma, ale kolega używa do rysowania huiona i jest bardzo zadowolony. W wolnej chwili podpytam go co to za model.

Bede wdzięczny za informacje o modelu Huiona.

MarioK 
Praktyk

Wysłany: 19 Wrzesień 2020, 19:54   

Dziękuję Wszystkim zakupiłem Huion INSPIROY Q11K V2.

Artur Miernik 

Wysłany: 20 Wrzesień 2020, 16:21   

Proszę się zatem podzielić uwagami, jeśli będzie wolna chwila.

MarioK 
Praktyk

Wysłany: 22 Wrzesień 2020, 22:24   

Artur Miernik napisał/a:
Proszę się zatem podzielić uwagami, jeśli będzie wolna chwila.

oczywiście

Odpowiedz do tematu