Szukam czcionki |
Autor |
Wiadomość |
lamerson85
Fachowiec
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 201 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 7 Sierpień 2015, 07:44 Szukam czcionki
|
|
|
Witam Was! Poszukuję czcionki o nazwie Parfumerie Script Decorative. Jakby ktoś coś gdzieś kiedyś to wiecie :) |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Sierpień 2015, 18:02
|
|
|
koledze to chyba bardziej chodzi o wersje darmowa |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 7 Sierpień 2015, 19:32
|
|
|
lamerson85 napisał/a: | Witam Was! Poszukuję czcionki o nazwie Parfumerie Script Decorative. Jakby ktoś coś gdzieś kiedyś to wiecie :) |
bidon184 napisał/a: | koledze to chyba bardziej chodzi o wersje darmowa |
No tak to ja też bym chciał :D Poszukuję całej rodzinki HELVETICA NEUE! Jakby ktoś coś gdzieś kiedyś to wiecie
lamerson85, chyba chciałeś napisać "poszukuję czcionki bardzo podobnej do płatnej XYZ, lub jej darmowy odpowiednik" |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Sierpień 2015, 20:25
|
|
|
tej helvy to potrzebujesz tez ze znakami specjalnymi w osobnym ttf?? a te Parfumerie to gdzies mam szukam ale za diabla nie wiem na jakim dysku ja schowalem |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 7 Sierpień 2015, 21:23
|
|
|
bidonik, to był żart. Chciałem w ten sposób zaakcentować niedorzeczność prośby lamersona ;-) Specjalnie napisałem o Helvetice bo pełna familia tego fontu w wersji World (Paneuropean) to koszt rzędu € 4.378.90 |
|
|
|
|
lamerson85
Fachowiec
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 201 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 7 Sierpień 2015, 21:25
|
|
|
Malutki przepraszam że nie sprecyzowałem konkretnie że chodzi mi o link z darmową wersją tudzież podobną czcionką ale widzę że bidon184 skumał o co chodzi więc myślałem że większość forumowiczów też się domyśli |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Sierpień 2015, 11:57
|
|
|
na PW dostales malego tipsa pozdrawiam z upalnej gdyni |
|
|
|
|
katarzynagg
Początkujący
|
Wysłany: 23 Wrzesień 2020, 12:49
|
|
|
help, powiedzie mi gdzie mogę na dysku znaleźć czcionki zainstalowane wraz z corelem. |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 23 Wrzesień 2020, 14:07
|
|
|
Wszystkie czcionki zainstalowane w Windowsie , możesz znaleźć - Panel Sterowania - Czcionki
Folder w którym się znajdują - Mój komputer > Dyck C > WINDOWS > FONTS |
|
|
|
|
katarzynagg
Początkujący
|
Wysłany: 23 Wrzesień 2020, 22:58 To wiem. Ja chciałabym wiedzieć które są z pakietu corela.
|
|
|
restauro napisał/a: | Wszystkie czcionki zainstalowane w Windowsie , możesz znaleźć - Panel Sterowania - Czcionki
Folder w którym się znajdują - Mój komputer > Dyck C > WINDOWS > FONTS |
|
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 24 Wrzesień 2020, 12:10
|
|
|
Nie wiem czy da się to sprawdzić ,można tylko przywrócić domyślne Windows.
Panel sterowania> Wygląd i personalizacja> Czcionki> Ustawienia czcionek.
Tutaj kliknij Przywróć domyślne ustawienia czcionek.
Można również sprawdzić w systemie bez zainstalowanego Corela porównać . Niestety nie znam innej metody . |
|
|
|
|
katarzynagg
Początkujący
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2020, 09:07
|
|
|
A może jesteście mi w stanie powiedzieć czy czcionka Helvetica i Myriad Pro są z corela ? muszę mieć pewność że robię legalną czcionką a nie pobraną z neta |
|
|
|
|
restauro
|
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2020, 20:27
|
|
|
W każdej wersji Corela jest opisana licencja na używanie fontów - w różnych wersjach są oczywiście różne fonty.
Nie wiem, jak w najnowszych wersjach, ale wcześniej Helveticę zastępowano mniej lub bardziej udaną wersją corelowską (np. Frankfurt) właśnie ze względu na licencję. Myriad Pro jest darmowa z wyłączeniem użycia do celów komercyjnych (licencja EULA) - ot taki myk, aby zawsze była boczna furtka ;) I nie wiadomo, czy chodzi o użycie czy odsprzedaż...
Generalnie wersja pudełkowa zawiera pełną licencję na używanie fontów do celów komercyjnych, ta pobierana przez net tylko jeżeli nie jest to obwarowana oddzielnymi licencjami/umowami.
Wiem, że nie pomogłem, ale w tym temacie panuje pełna "domyślność" - ot taki raj dla adwokatów.
Generalnie jednak uważałbym przy Helvetice - jak dobrze pamiętam, jest to font Monotype na licencji Adobe, więc wszystko jest możliwe... |
|
|
|
|
|