|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Corel 2020 Essential _ kopiuj/wklej do starszej wersji |
Autor |
Wiadomość |
lajosz
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 38 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 312 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: 26 Październik 2020, 02:46 Corel 2020 Essential _ kopiuj/wklej do starszej wersji
|
|
|
Witam Szanowne grono.
Jeśli ktoś ma Corela 2020 w wersji Essential (lub wyższą) + starszą wersję (np. 15, 16) , to czy mógłby sprawdzić czy zadziała coś takiego, że:
Otwarte są dwa programy (dwie wersje) i .... zaznaczamy obiekty (najlepiej różne, czyli tekst, bitmapa, jakieś wektory, jakieś wypełnienia tonalne itp) w wersji Corel 2020 i wciskamy Ctrl+C, po czym przechodzimy do Corela np. 15 czy 16 i wciskamy Ctrl+V, czyli czy obiekty da się skopiować z wersji nowszej do starszej ? |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 27 Październik 2020, 13:57
|
|
|
Jest duże prawdopodobieństwo , że przeniesienie się powiedzie . Problemem może być tylko uruchomienie dwóch różnych wersji programu CorelDraw .
Nie mam nowszych wersji Corela ,sprawdziłem przenosząc między Corelem i Inkscape bitmapę z nałożonym na wierzch elementem wektorowym .Warstwy były wprawdzie przesunięte względem siebie i w wektorowym okręgu zniknął kolor , inkscape jednak nie zawsze radzi siebie z rozszerzeniem cdr . W każdym razie wszystkie element zostały zapisane w drugim programie . |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27 Październik 2020, 14:41
|
|
|
Między X5 i X7 działa to bez problemów, przenosi w obie strony. Wyjątkiem są wypełnienia siatkowe, które zamieniane są na bitmapy. |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
|
Wysłany: 27 Październik 2020, 18:26
|
|
|
@reatauro
@Cysorz
Dziękuję za odpowiedzi, ale ..... chodziło mi o Corela 2020 w wersji Essential (lub wyższą) i próbę przeniesienia do Corela 15-16 .
Dlaczego ?
Otóż mam Corela 16 w domu, a na Corelu 15 pracuję w firmie.
Coraz częściej (w zasadzie 80%) pliki od klientów są przesyłane w wyższych (2020, 2019, 2018) wersjach i ..... oczywiście nie można ich otworzyć w niższych wersjach Corela.
Do tej pory radziłem sobie (i nadal radzę) poprzez otwierania ich w Libre Office Draw, gdzie ZAWSZE się otwierają bez względu na wersję, ale .... Libre Office Draw często gubi coś podczas importu, albo zamienia czcionki, albo kolory, albo coś przestawi i w dodatku robi to w taki sposób, że na pierwszy rzut oka nie widać zmian :)
Około 90% tak otwartych plików ZGADZA SIĘ z oryginałem, ale bywa, że te 10% się nie zgadza.
Otwarty w Libre Office Draw plik CDR (np. z wersji 2020) bez problemu można zapisać do PDF-a, po czym zaimportować do niższej wersji Corela, bywa że z oryginalnym układem warstw i nazw :) i tam już robię z tym co chcę.
Jednak z uwagi na powyższe, czyli coraz częściej pliki są dostarczane w wysokich wersjach Corela, gdzie są jakieś rzeczy które "nie przechodzą" przez Libre Office Draw, trzeba kupić nowego Corela i ..... nowy Corel w najwyższej wersji kosztuje 2800zł, a w najniższej (Essential) niecałe 500zł, więc ... różnica zasadnicza.
Gdyby zatem była możliwość kopiowania i wklejania z wersji wyższej (Essential 2020) do niższej (Corel 15-16) , to ..... za całkiem rozsądne pieniądze można otwierać pliki z najnowszej wersji, po czym kontynuować pracę n wersji niższej, ale FULL .
Dlatego jeszcze raz prośba do społeczności, ... jeśli ktoś ma Corela 2020 + Corela 15-16, to ..... proszę o sprawdzenie, czy opisywana procedura kopiuj/wklej jest możliwa. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27 Październik 2020, 18:33
|
|
|
Niestety nie pomogę, bo nie używam najnowszej wersji.
Zastanów się jednak przed zakupem nad wersjami programu, bo te najtańsze są tak poobcinane z kluczowych funkcji, że praktycznie nadają się tylko do zabawy i niczego więcej... |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
|
Wysłany: 27 Październik 2020, 18:44
|
|
|
Cysorz napisał/a: | Zastanów się jednak przed zakupem nad wersjami programu, bo te najtańsze są tak poobcinane z kluczowych funkcji, że praktycznie nadają się tylko do zabawy i niczego więcej... |
Doskonale zdaję sobie z tego sprawę i DOKŁADNIE DLATEGO pracuję (póki co) na FULL wersjach 15 i 16.
Ta okrojona ma max-a wersja 2020 (Essential) służyłaby właściwie tylko do otwierania nowych plików i .... do niczego więcej :)
Właśnie dlatego założyłem ten temat żeby się przekonać, czy da się pracować w taki sposób o jaki pytam.
===========
.... i teraz najlepsze ...... nie wiem czy ktoś uwierzy, ale dosłownie przed chwilą dostałem maila od szefa, że cyt: /// w wolnej chwili podeślij mi linki to porostu je jutro kupię;) ///
Czyli będzie kupiona wersja FULL, czyli CorelDRAW Graphics Suite 2020 PL + UWAGA ... nowy Windows (10) bo tylko na takim można zainstalować najnowszego Corela.
Cena za całość, to około 4000zł, ale ..... skoro szef twierdzi, że kupi .... to tak będzie :)
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się (już nieaktualnym) tematem, ale ..... z czystej ciekawości, jeśli ktoś może sprawdzić, to niech sprawdzi, a ja jak już otrzymam tego nowego Corela, to podzielę się informacją, czy to o co pytałem jest możliwe :) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|