Zewnętrzny obrys obiektu |
Autor |
Wiadomość |
Mario_A
Początkujący
|
Wysłany: 28 Lipiec 2022, 15:13 Zewnętrzny obrys obiektu
|
|
|
Witam Koleżanki i Kolegów.
Sprawa jest być może prosta - potrzebuję obrysować obiekt składający się z wielu krzywych, po jego zewnętrznych krawędziach. Niestety narzędzia " obrys" lub "kontur" nie zdają tu egzaminu gdyż obrys/kontur dodawany jest do wszystkich krzywych w obiekcie. W załączniku przedstawiam dokładnie o co mi chodzi - interesuje mnie efekt nr.2. Czy jest możliwość wykonania takiego działania poza ręcznym odrysowywaniem?
aniołki.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 276 raz(y) 1.92 MB |
|
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 38 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 312 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: 28 Lipiec 2022, 21:41 Re: Zewnętrzny obrys obiektu
|
|
|
Mario_A napisał/a: | Niestety narzędzia " obrys" lub "kontur" nie zdają tu egzaminu gdyż obrys/kontur dodawany jest do wszystkich krzywych w obiekcie. |
-- Rozgrupuj (lub rozłącz obiekt)
-- Skopiuj (Ctrl + c) TYLKO zewnętrzny wektor
-- Zaznacz wszystko (Ctrl + a) i połącz
-- Wklej skopiowany obiekt (Ctr + v) , usuń z niego kolor wypełnienia, tak żeby został tylko sam kontur i nadaj konturowi kolor ... najlepiej jakiś jaskrawy.
-- Użyj narzędzia Obrys TYLKO do właśnie pokolorowanego konturu.
-- Zaznacz to co powstało i Ctrl +k, co spowoduje rozłączenie grupy obrysu.
To wszystko, ale .... możesz jeszcze:
-- Zaznaczyć właśnie powstały obiekt
-- idziesz do menu Okno --> Dokery --> Narożniki (w różnych wersjach Corela nieco inaczej się to nazywa .... np. w Corelu 16 ścieżka to Okno --> Okna dokowane --> Wyokrąglenie/Wyżłobienie/Ścięcie
Narzędziem tym możesz złagodzić ostre narożniki.
Efekt będzie taki jak w załączniku:
aniołek.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 289 raz(y) 74.83 KB |
|
|
|
|
|
Mario_A
Początkujący
|
Wysłany: 23 Sierpień 2022, 20:27 Re: Zewnętrzny obrys obiektu
|
|
|
-- Skopiuj (Ctrl + c) TYLKO zewnętrzny wektor
Dzięki za odpowiedź. Wszystko jest jasne poza jednym - niestety nie wiem jak zaznaczyć tylko "zewnętrzny wektor" ? Czasami rysunek składa się ze 100 wektorów które zachodzą na siebie i zaznaczając zewnętrzne elementy kopiuje 3/4 rysunku ;) Chyba że nie o takie zaznaczanie chodzi ? ;) |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 38 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 312 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: 23 Sierpień 2022, 20:41 Re: Zewnętrzny obrys obiektu
|
|
|
Mario_A napisał/a: | -- Skopiuj (Ctrl + c) TYLKO zewnętrzny wektor
Dzięki za odpowiedź. Wszystko jest jasne poza jednym - niestety nie wiem jak zaznaczyć tylko "zewnętrzny wektor" ? Czasami rysunek składa się ze 100 wektorów które zachodzą na siebie i zaznaczając zewnętrzne elementy kopiuje 3/4 rysunku ;) Chyba że nie o takie zaznaczanie chodzi ? ;) |
@Mario_A
Wstawiłeś na forum rysunek aniołka i .... do tego właśnie rysunku się odniosłem.
Jeśli masz rysunek składający się z np. 100 lub więcej wektorów/obiektów, to nie wiadomo czy w ogóle istnieje tzw. zewnętrzny wektor.
Wtedy lepszym rozwiązaniem będzie:
-- Zaznacz wszystko (Ctrl + a) , po czym wybierz narzędzie/ikonkę jak na poniższym zrzucie.
Utworzony zostanie obrys wszystkich zaznaczonych obiektów ... tak jak widać po prawej.
|
|
|
|
|
|