|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Wersja pliku 24.30 |
Autor |
Wiadomość |
mmrosz
Początkujący
Wersja CorelDRAW: x5
|
Wysłany: 13 Kwiecień 2023, 22:19 Wersja pliku 24.30
|
|
|
Witajcie,
posiadam projekt zapisany w wersji, której nie jestem w stanie otworzyć,
przy próbie otwarcia w wersji 2022.1.0.360 wyświetla się komunikat:
"
wersja pliku to 24.30
aby otworzyć plik, zainstaluj najnowszą aktualizację
"
poszukuję kogoś, kto byłby w stanie zapisać mi ten plik w starszej wersji np. x5,
czy znajdzie się tu jakaś dobra duszyczka? :)
Pozdrawiam |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 38 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 312 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: 14 Kwiecień 2023, 02:49
|
|
|
Witamy nowego kolegę na forum.
Dlaczego nie wstawiłeś tu tego pliku ? |
|
|
|
|
mmrosz
Początkujący
|
Wysłany: 14 Kwiecień 2023, 06:38
|
|
|
:)
niestety nie mogę go opublikować jako ogólnodostępnego.. (wiem, że tak byłoby prościej)
ale jeśli ktoś zna/ma tę wersję Corela, prześlę prv link do pobrania..
lajosz, czy Ty dysponujesz ww. wersją Corela? |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14 Kwiecień 2023, 08:15
|
|
|
Program LibreOffice pozwala importować pliki CDR , plik możesz zapisać w formacie PDF. Jeśli plik jest w krzywych , nie powinno być problemów z wyjątkiem kolorystyki CMYK oraz efektów specjalnych . |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
|
Wysłany: 14 Kwiecień 2023, 10:54
|
|
|
restauro napisał/a: | Program LibreOffice pozwala importować pliki CDR , plik możesz zapisać w formacie PDF. Jeśli plik jest w krzywych , nie powinno być problemów z wyjątkiem kolorystyki CMYK oraz efektów specjalnych . |
To prawda, sam wielokrotnie o tym pisałem, ale ..... UWAGA .... LibreOffice owszem ... zaimportuje CDR-a w KAŻDEJ wersji, z tym że pół biedy kiedy zamieni sobie CMYK na RGB albo nie będzie efektów.
Znacznie gorzej (a zdarza się) , że zmienia również geometrię niektórych obiektów.
Poza tym, potrafi zmienić kolejność wyświetlania warstw i w efekcie rysunek nie wygląda jak powinien, albo ..... w ogóle nie wygląda.
Jest na to mini rada, jeśli rysunek jest dość prosty, czyli ma mało szczegółów.
Otóż każdy Corel powinien pokazać miniaturę podglądu w Windowsowym oknie podglądu.
Wystarczy powiększyć miniaturę do największych możliwych rozmiarów i przynajmniej wiem jak to ma prawidłowo wyglądać.
Robimy zrzut ekranu, kadrujemy miniaturę, zapisujemy jako bitmapę.
Wtedy import CDR-a do LibreOffice, stamtąd export do PDF, po czym import PDF-a do Corela + import w/w bitmapy do Corela.
Nakładamy jedno na drugie (lub obok) i .... "sprzątamy" wektory tudzież układamy warstwy.
Procedura wydaje się nieco żmudna, ale w rzeczywistości jest to dość proste. |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
|
Wysłany: 14 Kwiecień 2023, 11:00
|
|
|
mmrosz napisał/a: | :)
niestety nie mogę go opublikować jako ogólnodostępnego.. (wiem, że tak byłoby prościej)
ale jeśli ktoś zna/ma tę wersję Corela, prześlę prv link do pobrania..
lajosz, czy Ty dysponujesz ww. wersją Corela? |
Nie, nie mam tej wersji, ale .... korzystam (od lat) ze sposobu opisanego w poście powyżej i w przeważającej większości przypadków jest zupełnie wystarczające.
Jednak ... mam znajomego który posiada najnowszą wersję Corela, czyli jeśli chcesz, podeślij plik na priv, ja z kolei prześlę go znajomemu, a ten (mam nadzieję że zechce:)) zapisze go do niższej wersji.
Z tym że UWAGA ..... jeśli w tym pliku zastosowane zostały efekty których NIE MA w niższej wersji, to po zapisie NIE BĘDĄ one widoczne, albo ..... będą, z tym że zamienione zostaną na bitmapę i na to już żadnej rady nie ma. |
|
|
|
|
mmrosz
Początkujący
|
Wysłany: 14 Kwiecień 2023, 18:55
|
|
|
lajosz napisał/a: | Jednak ... mam znajomego który posiada najnowszą wersję Corela, czyli jeśli chcesz, podeślij plik na priv, ja z kolei prześlę go znajomemu, a ten (mam nadzieję że zechce:)) zapisze go do niższej wersji. |
suuuuper, będę bardzo wdzięczny :)
projekt jest prosty, ma kilka warstw, ale nie ma żadnych efektów..
Dziękuję za wszystkie porady dot. LibreOffice,
jeśli nie uda się u kolegi lajosz to będę próbował ww. opcji..
Zaraz podeślę link do pobrania pliku. |
|
|
|
|
mmrosz
Początkujący
|
Wysłany: 14 Kwiecień 2023, 21:24
|
|
|
Dziękuję wszystkim za chęć pomocy!
lajosz wraz z kolegą ogarnęli ten plik, mam go już u siebie w x5 :D
Bardzo się cieszę, że tu trafiłem, zostanę na dłużej :) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.07 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|