Jak obliczyć obwód obiektu w kaszałcie jaja |
Autor |
Wiadomość |
dartekmarine
Początkujący

|
Wysłany: 20 Styczeń 2025, 01:05 Jak obliczyć obwód obiektu w kaszałcie jaja
|
|
|
Witam. Jestem nowy na forum. Potrzebuje zmierzyć obwód obiektu w kształcie przekroju jajka. Znalazłem ten temat ale żadne linki nie działają bo to stare wątki. Mam Corela 9 . A że nie jestem asem komputerowym to potrzebuję łopatologicznych wskazówek.
Z góry dziękuję za pomoc
Darek |
|
|
|
 |
lajosz
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 43 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 330 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: 20 Styczeń 2025, 02:08
|
|
|
Witamy nowego kolegę na forum.
Teraz do rzeczy:
 |
|
|
|
 |
dartekmarine
Początkujący

|
Wysłany: 20 Styczeń 2025, 10:48
|
|
|
Bardzo dziękuję za pomoc. jednak w 9-tce nie ma długości krzywej. A jak jajo jest w całości to nie jest krzywa i zamień w krzywą jest nie aktywne. To nie problem bo już połówka jest krzywą czyli razy dwa, ale program nie podaje długości. |
|
|
|
 |
lajosz
Profesjonalista

|
Wysłany: 20 Styczeń 2025, 13:12
|
|
|
Zaciekawiło mnie to o czym piszesz.
Czy mógłbyś wstawić tu na forum ten plik ? |
|
|
|
 |
dartekmarine
Początkujący

|
Wysłany: 20 Styczeń 2025, 13:39
|
|
|
wyśle po pracy. |
|
|
|
 |
dartekmarine
Początkujący

|
Wysłany: 20 Styczeń 2025, 19:22
|
|
|
Tu jest ten rysunek. Chodzi o obwód z zewnątrz.
profil 50x65.CDR
|
Pobierz Plik ściągnięto 17 raz(y) 14.85 KB |
|
|
|
|
 |
lajosz
Profesjonalista

|
Wysłany: 21 Styczeń 2025, 12:07
|
|
|
dartekmarine napisał/a: | Chodzi o obwód z zewnątrz. |
Rysunek wydaje się OK ... chociaż ... WSZYSTKIE wektory były w nim rozłączone.
Po połączaniu, obwód wynosi 180,405mm |
|
|
|
 |
dartekmarine
Początkujący

|
Wysłany: 21 Styczeń 2025, 21:15
|
|
|
Super, dzięki. Czy na 9 jest sposób żeby liczyć takie rzeczy? I jeszcze pytanie czy takie rysunki można importować do CADa? |
|
|
|
 |
lajosz
Profesjonalista

|
Wysłany: 21 Styczeń 2025, 22:50
|
|
|
dartekmarine napisał/a: | Czy na 9 jest sposób żeby liczyć takie rzeczy? |
Nie wiem, bo nie mam wersji 9, ale .... zadaj to pytanie w dziale Macra bo możliwe że ktoś coś będzie wiedział.
dartekmarine napisał/a: | I jeszcze pytanie czy takie rysunki można importować do CADa? |
Tak, ale Corel pracuje na wektorach w formie krzywych Beziera, czyli .... do CAD-a zaimportujesz, tyle że to nadal będą Beziery, a co za tym idzie, średnio to będzie przydatne w rzeczach technicznych.
Co prawda można eksportować rysunki z Corela w formacie CAD R13 i wtedy będą to polilinie, ale ... niejako "za karę" złożone z bardzo krótkich odcinków prostych.
Moim zdaniem, Corel w zasadzie NIE NADAJE SIĘ do projektowania technikaliów, czyli wszelkiego rodzaju urządzeń, czy (jak w Twoim przypadku) masztów do żagli czy ogólnie spraw technicznych.
Oczywiście istnieją dodatki do Corela (np. DXF Tools) które bardzo dobrze konwertują Beziery na polilinie, ale .... no właśnie ... KAŻDA konwersja powoduje minimalną, ale jednak zmianę wymiarów tudzież geometrii i o ile takie przekształcone rysunki będą się BEZ PROBLEMU nadawać do tworzenia rzeczy artystycznych, to już do technicznych (moim zdaniem oczywiście) nie za bardzo. |
|
|
|
 |
dartekmarine
Początkujący

|
Wysłany: 21 Styczeń 2025, 22:58
|
|
|
bardzo dziękuję za rzeczowa pomoc. pozdrawiam |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3143 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22 Styczeń 2025, 06:54
|
|
|
dartekmarine napisał/a: | Super, dzięki. Czy na 9 jest sposób żeby liczyć takie rzeczy? I jeszcze pytanie czy takie rysunki można importować do CADa? |
Powinno pomóc to: https://www.barwa.pl/pomo...c-linii_18.html
Pamiętaj jednak, że mierzona jest JEDNA KRZYWA (najlepiej zamknięta) - w Twoim przypadku przekrój składał się z dwóch niezależnych linii - musiałbyś je połączyć wcześniej w jeden obiekt. |
|
|
|
 |
dartekmarine
Początkujący

|
Wysłany: 22 Styczeń 2025, 07:22
|
|
|
profil był zamknięty. Tylko jak jest zamknięty to nie jest krzywą. A jak rozłącze to już połówka jest. Ale i tak nie wyświetlała się długość. Będę jeszcze próbował. |
|
|
|
 |
lajosz
Profesjonalista

|
Wysłany: 22 Styczeń 2025, 07:54
|
|
|
dartekmarine napisał/a: | profil był zamknięty. Tylko jak jest zamknięty to nie jest krzywą. A jak rozłącze to już połówka jest. Ale i tak nie wyświetlała się długość. Będę jeszcze próbował. |
Samo połączenie dwóch obiektów, to jeszcze nie ich połączenie w jeden.
Wiem ... brzmi idiotycznie :) .... ale ... żeby było to jeden obiekt, a w zasadzie JEDNA KRZYWA, to musisz połączyć również punkty połączenia, czyli w tym przypadku, po połączeniu w obiekt, klikasz na niego dwukrotnie i trzeba połączyć górne węzły, po czym dolne.
Czy Udało Ci się połączyć prawidłowo, sprawdzisz poprzez nadanie obiektowi koloru.
Jeśli wypełni się kolorem ... to jest to JEDNA krzywa, a jeśli nie, to w którymś miejscu nadal jest rozłączony jakiś węzeł lub węzły. |
|
|
|
 |
dartekmarine
Początkujący

|
Wysłany: 22 Styczeń 2025, 08:31
|
|
|
|