Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zmiana z corel12 na corel 9
Autor Wiadomość
dominika1516 
Początkujący

Wysłany: 24 Kwiecień 2025, 20:39   zmiana z corel12 na corel 9

dzien dobry, zakupilam paczke klipartow jednak dopiero po zakupie okazalo sie, ze sa na wersje corel 12 i wyzej. czy jest jakas mozliwsc aby otworzyc kliparty (rozszerzenia .cdr i .eps) na corelu 9 bez inwestycji w nowy program?
z corela 9 korzystamy na starym komputerze, z win98 i bez dostepu do internetu, wiec wrywanie przez pamiec zewnetrzna badz CD.

dodatkowo mam prosbe o zmiane pliku z corel 11 na corel 9. musialabym przeslac emailem :)
klient napisal mi tak "Załączam plik Corela do wersji 11 oraz plik pdf z zakrzywionymi wszystkimi czcionkami".
czy ktos pomoze?
z gory serdecznie dziekuje za pomoc

052.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 213 raz(y) 28.91 KB

lajosz
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Wysłany: 24 Kwiecień 2025, 22:58   Re: zmiana z corel12 na corel 9

Witamy nową koleżankę na forum.

Teraz do rzeczy:

dominika1516 napisał/a:
czy jest jakas mozliwsc aby otworzyc kliparty (rozszerzenia .cdr i .eps) na corelu 9 bez inwestycji w nowy program?

Jest kilka możliwości:

-- Poprosić kogoś kto ma wyższą wersję Corela żeby zapisał pliki .CDR do niższej wersji , ... natomiast EPS-y powinny się otwierać w każdym Corelu.

-- Można próbować otwierać w Libre Office (darmowe oprogramowanie) .... zazwyczaj prawidłowo otwiera pliki Corela (.cdr) , a następnie zapisywać każdy plik do PDF-a, a PDF-a otworzysz już w każdym Corelu.

-- Przekonwertować wszystko w jakimś konwerterze online do niższej wersji .. jeśli jest jakiś, bo nie wiem czy jest. Natomiast tak na 90% istnieje jakiś darmowy konwerter online którym przekonwertujesz CDR do PDF.

-- Pobrać z oficjalnej strony Corela 15-dniową wersję próbną najnowszego Corela.
Zainstalować na jakimś kompie z Windows 10 lub 11, po czym otwierać kolejno wszystkie pliki i zapisywać do niższej wersji, ale .... nie wiem jak to jest w najnowszej (2025) wersji z zapisywaniem do niższej wersji, bo np. mój Corel (2020) zapisuje do niższej wersji, ale .... tylko do wersji Corel 11 ... poniżej już nie.
Natomiast ZAWSZE możesz zapisać wszystko jako PDF-y i wtedy Twój Corel 9 po prostu otworzy takiego PDF-a.

Problem mogą stanowić pliki (Corel 12), gdzie użyto skomplikowanych wypełnień, siatek wypełnień i generalnie efektów których nie ma w wersji niższej, czyli ... zapisany do niższej wersji plik, zapewne się otworzy, ale ... pozbawiony będzie efektów występujących w oryginalnej, wyższej wersji.
Co prawda można tak ustawić eksport plików, żeby niejako ominąć ograniczenia, ale ... wtedy najczęściej te części rysunku które nie będą mogły być zapisane do niższej wersji z powodu ograniczeń, po prostu zamieniane są na bitmapy, a to nie zawsze jest pożądane.

dominika1516 napisał/a:
dodatkowo mam prosbe o zmiane pliku z corel 11 na corel 9.

W załączniku plik.

..... ale ... piszesz, że klient przesłał również PDF-a, więc .... otworzysz bez problemu tego PDF-a w każdym Corelu, w tym oczywiście w wersji 9.

052.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 209 raz(y) 35.21 KB

dominika1516 
Początkujący

Wysłany: 25 Kwiecień 2025, 12:10   

bardzo dziekuje za odpowiedz i pomoc.! pozdrawiam

Odpowiedz do tematu