Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Export cdr->pdf z efektem
Autor Wiadomość
sylen 
Początkujący

Wysłany: 17 Wrzesień 2008, 17:37   Export cdr->pdf z efektem

Hej,
takie pytanie: zlecono mi przygotowanie pliku pdf, prosta prezentacja, aczkolwiek zleceniodawca zażyczył sobie, aby był efekt emitujący menu w rodzaju strony web.
Miałoby to wyglądać w ten sposób, że prezentacja składa się np. z 5 stron i na każdej stronie jest menu, składające się z nazw poszczególnych stron (strona1 | strona2 | strona3 | strona4 | strona5). Po kliknięciu na wybraną nazwę, dokument przeskakiwałby automatycznie na tą stronę.
Czy w ogóle jest taka możliwość w Corelu, czy trzeba to robić w innym programie, jeśli tak, to jakim?
Próbowałem kombinować z zakładkami i zakładką "Internet", ale nie przenosi mnie do wybranej podstrony dokumentu wygenerowanego pdf-a, tylko do strony www.
Korzystam z Corela 11.

Pozdrawiam
--
sylen

s-p-i-n 

Wysłany: 17 Wrzesień 2008, 17:59   

W corelu mozesz sobie przygotowac menu pod wzgledem graficznym i wyeksportowac je do pdf'a. Jednak zeby w tym pdf'ie mozna by bylo przelanczac pomiedzy stronami tak jak opisujesz, to potrzebny jest np. Adobe Acrobat, w nim mozna takie prezentacje wykonac.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 17 Wrzesień 2008, 18:06   

a gdybys nie mial dostepu do Acrobata to sciagnij program Gold PDF. 30 dni mozna na nim pracowac, calkiem ciekawy program do edycji plikow pdf, i tez tanszy od Acrobata.
pozdr.

sylen 
Początkujący

Wysłany: 17 Wrzesień 2008, 18:12   

Super, ale akrobata to pewnie trzeba mieć writera a nie darmowego readera?

s-p-i-n 

Wysłany: 17 Wrzesień 2008, 18:18   

sylen napisał/a:
Super, ale akrobata to pewnie trzeba mieć writera a nie darmowego readera?

Są 2 produkty Adobe: Adobe Acrobat (skład publikacji dtp) i Adobe Reader (przeglądarka plików), a oczywiście chodzi o Adobe Acrobat o którym pisałem - o writerze nie słyszałem :)

sylen 
Początkujący

Wysłany: 17 Wrzesień 2008, 19:12   

pobrałem 30 dniową wersję Acrobata i uzyskałem pożądany efekt :) Dzięki wszystkim zainteresowanym tematem.

freeminder 
Praktyk

Wysłany: 19 Wrzesień 2008, 20:24   

Da się to zrobić w Corelu, tylko, że plik będzie otwierany jako pdf w przeglądarce. Niestety ID znów tu wygrywa, możliwości są znacznie większe.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 13 Październik 2008, 16:19   

Odswiezajac temat
w Draw mozna to zrobic trzeba wpisac w adresie url w zakladce wlasciwosci obiektu (lacza) _PAGE2 i wowczas po nacisnieciu tego nastapi przeskok na strone 2. Z kolejnymi stronami tez mozna to zrobic tak samo.
Czyli remis miedzy Draw a ID ;-) w tym temacie...

freeminder 
Praktyk

Wysłany: 13 Październik 2008, 17:38   

Nie no, nie szafowałbym tym remisem.

W ID można określić 6 stanów myszki, sterować filmem, dźwiękiem, stronami, zamykać i otwierać dokumenty, ukrywać lub pokazywać pola np. do wypełnienia, sterować zoomem pdfa, umieszczać w nim obiekty multimedialne, a dzięki połączeniu tych funkcji tworzyć stosunkowo skomplikowane animacje obiektów.

Sporo tego, naprawdę. Oczywiście jeszcze więcej tego w Acrobacie, ale sam Acrobat jest droższy od Corela z 3 razy : ))

Odpowiedz do tematu