Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Efekt SKÓRA SŁONIA
Autor Wiadomość
Skorpion 
Początkujący

Wysłany: 1 Październik 2008, 16:45   Efekt SKÓRA SŁONIA

To mój pierwszy post więc wypada powiedzieć:

WITAM

Mam pewien problem z jednym z efektów znajdujących się w opcji "Tekstury". Chodzi o "Skórę słonia". Jego zastosowanie na kolorowym obiekcie daje bardzo ciekawy rezultat starej/odpadającej/przybrudzonej farby.

Mój problem polega na tym, iż wielkość "zmarszczek" składających się na nakładany efekt nie może być regulowana. W dość niskiej rozdzielczości (72 DPI) efekt jest porządany:

Ale pracując już w rozdzielczości 300 DPI Corel nakłada mi całą masę "zmarszczek" o mniej więcej tych samych (małych) rozmiarach:

Pytanie brzmi: Czy jest możliwe regulowanie wielkości tych "zmarszczek"? Chodzi mi o uzyskanie wielkości zaprezentowanej w pierwszym przykładzie na obiekcie o rozdzielczości 300 DPI.

W przypadku innych efektów (Mur z cegieł, Banieczki, Bruk) możliwość regulacji rozmiarów nakładanego efektu istnieje.
Ostatnio zmieniony przez Skorpion 4 Październik 2008, 11:37, w całości zmieniany 1 raz  

freeminder 
Praktyk

Wysłany: 2 Październik 2008, 08:51   

Cześć

Jest taki dosyć prosty sposób, ale nie wiem, czy spełni on Twoje oczekiwania.

Bierzesz swój obrazek i drugi pusty, z białym tłem.
Na tym z białym tłem robisz efekt "skóry słonia". Zaznaczasz wszystko CTRL+A, kopiujesz CTRL+C i wklejasz na swój właściwy obrazek. Następnie powiększasz go do rozmiarów Ci odpowiadających i dajesz tryb mieszania - mnożenie (możesz też poeksperymentować z innymi, efekty mogą być nawet lepsze).

Pozdrawiam

Skorpion 
Początkujący

Wysłany: 2 Październik 2008, 22:44   

Dzięki za radę, ale muszę obmyślić inny sposób.

Twoja sugestia jest jak najbardziej ok w przypadku projektowania awatarów czy grafiki na kubki. Mój problem polega na tym, iż pracuję nad projektami, które później lecą do druku jako plakaty. Tego typu zabiegi odbijają się znacznie na jakości.

Czy nie ma innego sposobu? Patch? Update? A może w CPP x4 zniwelowano ten problem?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 3 Październik 2008, 09:48   

a czy to musi byc identyczny efekt?
bo jesli nie to mozna poszukac w necie czegos o podobnej teksturze w dobrej rozdzielczosci i nalozyc w odpowiednim trybie na obiekt lub przez efekty/niestandardowe/mapa wypuklosci i tu mozna sobie wskazac zapisana teksture na dysku i regulowac opcje.
bo patrzac na sam efekt - s. slonia to wydaje mi sie ze mozna to regulowac ale uzyskamy cos co jest pokryte jeszcze bardziej siatka zmarszczek przy 300 dpi a nie o to tu chodzi, wiec raczej patch odpada.
pozdr.

Odpowiedz do tematu