Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zablokować paski narzędziowe?
Autor Wiadomość
piyo
Początkujący

Wysłany: 2 Październik 2008, 14:03   Jak zablokować paski narzędziowe?

Witam pracuje na Corel X4 i często przeskakują mi paski w górnym menu, czy jest szansa na ich zablokowanie ze nie będę mógł ich ruszyc, jakies dokowanie czy coś w tym stylu? (dodałem sobie pasek powiększenie)

freeminder 
Praktyk

Wysłany: 2 Październik 2008, 15:06   

Skoro pasek, to musi być na pasku narzędzi, inaczej będzie go cały czas gubił i zamykał.

Lepsze jest okno dokowalne - menedżer widoków, tam można sobie dodać takie "zoomy", jakie Ci są potrzebne do projektu.

A tak właściwie, to oba powyższe są w zdecydowane większości wypadków są w ogóle niepotrzebne, bo wszystko można załatwić klawiszami właściwie 3 klawiszami:

F2 - zoom region
F3 - zoom out
F4 - show all objects

Pozdrawiam

piyo
Początkujący

Wysłany: 3 Październik 2008, 09:19   

No właśnie nie jest tak prosto jak mówisz. Ja potrzebuje ten pasek z zoomem na górze(mam bardzo duzo tekstu). Same klawisze F nie pomagaja mi aż tak bardzo. nie rozumiem tylko dlaczego corel sam mi je co jakis czas przesuwa. W załączniku daje ostatni screen z tego "co mi zrobił".

pasek.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 226 raz(y) 23.04 KB

freeminder 
Praktyk

Wysłany: 3 Październik 2008, 09:27   

Ja chyba nie do końca rozumiem, po co Ci ten pasek? Moim zdaniem tylko zajmuje miejsce. To tak między nami, bo naprawdę, to uważam, że jest kompletnie bezużyteczny. A jeśli chodzi o klawisze skrótu - to żadna paleta nie jest w stanie Ci dać takiej szybkości jak one. Przecież nie masz tam żadnych narzędzi, które by coś diametralnie ułatwiły. Jeśli możesz, to opisz, do czego używasz tej palety - w sensie: w jaki sposób ułatwia Ci ona pracę.

piyo
Początkujący

Wysłany: 3 Październik 2008, 14:57   

oj dla mnie potrzebne i już... ja się chce dowiedzieć czy macie może rozwiązanie mojego problemu a nie szukanie dziury w całym

freeminder 
Praktyk

Wysłany: 3 Październik 2008, 15:31   

Przecież próbuję Ci pomóc jakoś, ale ciężko mi to zrobić, gdy stajesz okoniem.

Zawsze możesz sobie dodać każde polecenie z palety "Powiększ" do palety "Standardowa" i już Ci się nie będzie ruszać, bo polecenia będą na samym końcu po prawej, a "chwytak" zupełnie po przeciwnej stronie.

No chyba, że chodzi Ci o "double click" pomiędzy poleceniami... ale na to rady nie ma.

Odpowiedz do tematu