Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
prowadnice i układ stron
Autor Wiadomość
haps 
Początkujący
haps

Wysłany: 7 Październik 2008, 09:55   prowadnice i układ stron

Mam corela x4. Kiedy wysuwam prowadnice, pojawiają mi się tylko na stronie, na której pracuję. Utrudnia to całą zabawę, bo z każdą kolejną przy takim ręcznym walczeniu pojawiają się nieścisłości i błędy. Gdzie i jak muszę zamieszać, by ustawić je jakoś bardziej uniwersalnie - by były na każdej kolejnej też?
Tak samo sprawa się ma odnoście formatu stron. Chciałabym go raz ustawić i mieć z głowy, tymczasem na każdej kolejnej corel domyślnie wrzuca mi A4.
I jeszcze jedno. czy mogę sobie ustawić widok na dwie str, tak jakbym otworzyła książkę? Chciałabym bezpośrednio pracować na dwóch na raz, bo mam zaprojektować taką właśnie książeczkę. Czy w drukarni btw mnie nie zlinczują za taki układ?
Aha, jeszcze coś. Gdzie było takie ustawienie, żeby obiekt się ładnie przyklejał do prowadnic?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 7 Październik 2008, 10:38   

tu jest o prowadnicach w x4
http://www.corel.com/serv...t/1200587250276

nie posiadam x4 ale w 12 rozmiary stron z roznymi orientacjami ustawisz klikajac na pasku u gory obok tych ikon z orientacja strony - ikone pierwsza od gory takie kartki jedna za druga, tej samej wielkosci.

uklad/ustawienia strony/uklad/dwie strony obok siebie tu ustawisz rozkladowki

Czy cie w drukarni nie zlinczuja to nie wiem :-) przy wysylaniu do druku mozesz wyslac juz pdfa w ktorym strony sa kolejno po sobie bez rozkladowki Bo na arkuszu to jednak strony nie beda kolejno na rozkladowkach bo np str 1 nie bedzie obok 2. ale to juz moze zrobic naswietlarnia za pomoca spec. oprogramowania....i nie musisz sie meczyc z ustawianiem tego

i ost sprawa
widok/przyciaganie do prowadnic

haps 
Początkujący
haps

Wysłany: 7 Październik 2008, 12:28   

Dzięki wielkie, wawel =] ale ten francowaty corel chyba mnie przerasta. Poczatki są zawsze tak popaprane?
jedną rzecz mam do przodu: przyklejanie obiektów do prowadnic. Na to najprościej było wpaść.
Sprawdziłam tego linka z samouczkiem. Jest tam napisane, jak krowie na rowie: "Wszystkie elementy umieszczone na pulpicie strony głównej wyświetlane będą na wszystkich stronach. Korzystanie z prowadnic i siatek na stronie głównej spowoduje wyświetlenie prowadnic i siatek na wszystkich stronach." Mam odp. na swoje pyt. Tylko nie mam pojecia, w jaki sposób w ogóle móc grzebać 'na pulpicie strony głównej'.
I chyba jednak się przerzucę na polską 12. Może tak prościej będzie mi zaczynać wielką przygodę z tym :evil: narzędziem.

michw
[Usunięty]

Wysłany: 8 Październik 2008, 09:57   

Witaj... Otwórz sobie takie coś jak Menadżer obiektów. Znajdziesz to w: Narzędzia > Menadżer Obiektów. Powinno Ci się wyświetlić okno dokowane po prawej stronie ekranu. Tam widać wszystko jak na dłoni co gdzie i na której stronie/warstwie rysujesz. Jak otworzysz sobie czysty dokument to powinieneś mieć patrząc od góry: Strona1 a w niej Prowadnice i Warstwa1 (Warstwa1 będzie podświetlona na czerwono), drugie co będzie to: Strona główna i tam będą Prowadnice, Pulpit, Siatka. Jeżeli będziesz wstawiał prowadnice w "Strona1" to będą one tylko na tej stronie. Jeżeli zaznaczysz w "Strona główna" Prowadnice (podświetli się na czerwono) to po wstawieniu prowadnic będą one na wszystkich stronach. Pamiętaj tylko że przy rysowaniu musisz mieć zaznaczone Strona1 lub 2,3 itd.

miro88 
Doradca

Wysłany: 12 Październik 2008, 20:43   

Aby prowadnice były wyświetlane na każdej ze stron w wersji X4 Corela należy w menedżerze obiektów wejść na stronę Master Page, uaktywnić warstwę Guides i na niej wyciągać pożądane prowadnice.

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 13 Październik 2008, 16:28   

Zainstaluj SP1 do X4, który włącza stary sposób umieszczania prowadnic, jeśli chcesz jednak aby po zainstalowaniu SP X4 wyświetlał prowadnice w nowy sposób przeczytaj readme do SP tam jest napisane jak to włączyć.

Odpowiedz do tematu