Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Edycja krzywych
Autor Wiadomość
greg87g 
Praktyk

Wysłany: 3 Listopad 2008, 11:28   Edycja krzywych

problem prosty, ale ciężko mi znaleźć rozwiązanie. intuicyjność Corela skończyła się wraz z używaniem shifta do wieloelementowego zaznaczenia dlatego juz sie nawet nie dziwie ze mimo ze taka funkcja jest napewno to nie potrafie jej znaleźć :(

?obrazek

jak złapać za te dzyndzle którymi się edytuje krzywe, ale tak żeby zlapać np 2 i "przekrzywić" obie krzywe troche w prawo ( o taką samą wartość trochy) albo trochę do góry. tylko dopiszę, że nie chodzi mi o pochylenie/naciągnięcie/obrócenie całego objektu ani też o przesunięcie poszczególnych węzłów.

help.
sprawa nie pilna, bo problem mozna obejsc, ale po co kiedy lepiej go rozwiazac

freeminder 
Praktyk

Wysłany: 3 Listopad 2008, 12:35   

Żeby się dużo nie napracować, zrób sobie odpowiednie linie pomocnicze i do nich dociągnij :)

greg87g 
Praktyk

Wysłany: 3 Listopad 2008, 12:39   

no wlasnie to jest takie dziubanie sie z tym krok po kroku, a powinien byc jakis dinx zeby to jakoś sprawniej załatwic

szymon 
Początkujący

Wysłany: 3 Listopad 2008, 12:47   

kurcze, chyba takiego dinxa nie ma. jakos chyba programisci nie wzieli tego pod uwage.
mozna tez dodac wezel miedzy tymi dwoma wezlami po srodku, chwycic za niego i podniesc do gory.

freeminder 
Praktyk

Wysłany: 3 Listopad 2008, 13:23   

Tak sobie siadłem do tego i niestety, nie znam mądrzejszego sposobu niż pojedyncze dociąganie do linii. Z drugiej strony zauważyłem, że wyrównywanie węzłów "drugim wyrównywaniem" jest bez sensu. Przecież tak samo mogłyby działać klawisze T,B,C,E,L i R. Czyli góra, dół, centrowanie w poziomie, centrowanie w pionie, do lewej i do prawej.

Odpowiedz do tematu