Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pogorszenie jakości przy otwieraniu plików w Corel Draw 12
Autor Wiadomość
trophy
Początkujący
trophy

Wysłany: 14 Listopad 2008, 23:43   pogorszenie jakości przy otwieraniu plików w Corel Draw 12

witam serdecznie!!
Panowie (tudzież Panie) mam problem mianowicie:

Mam na dysku obrazek zapisany w formacie jpg. (link do oryginalnego obrazka: http://www. zabytki-podkarpacie.pl/dh/upload/48.herb.jpg) po wklejeniu tegoż obrazka do programu Corel Draw 12 automatycznie zostają zmienione kolory na blade. Po zapisaniu w formacie png (link do zdjęcia przerobionego http://www. zabytki-podkarpacie.pl/dh/upload/48.Rysunek3.png). Nie potrafię sobie poradzić z tym problemem :/ dodam jeszcze tylko a może się to okazać pomocne iż początkowo zdjęcie oryginalne ma: 221 x 242 pixela rozmiar 10,8 KB po przerobieniu na png plik ma rozdzielczość 283 x 313 i objętość 134 KB. Dodam iż problem pojawia się już po skopiowaniu zdjęcia oryginalnego do Corela.

Bardzo proszę o pomoc!!

Z pozdrowieniami
Przemek W.

s-p-i-n 

Wysłany: 15 Listopad 2008, 12:31   

Nie rozumiem nic z powyższego posta, o co tak dokładnie Ci chodzi? O kolor png, czy o kolor wklejonego obrazka do Corela?

trophy
Początkujący
trophy

Wysłany: 15 Listopad 2008, 17:35   

chodzi o kolor PNG. W ogóle zaraz po wklejeniu obrazka do Corela jego jakość się pogarsza.

greg87g 
Praktyk

Wysłany: 15 Listopad 2008, 19:08   

moze dlatego ze przy eksporcie do png masz ustawione kolory na cmyk (chociaz nie powinno tak byc). jesli zaraz po zaimportowaniu pliku do corela wyswietla Ci go inaczej to mysle ze jest to tylko kwestia wyswietlania a sama mapa bitowa zostaje bez zmian, ewetualnie sprawdz czy corel Ci automatycznie nie zmienia trybu na cmyk (mapa bitowa>>>tryb>>>rgb)

jesli przy eksporcie do formatu png jest suwak na kompresje to zmniejsz ja do zera (sory, wiem ze nie wypada tak mowic no ale ostatnio sie dowiedzialem ze nie trzeba tego wiedziec)

Odpowiedz do tematu