|
CorelX3 - brak "ś" w widoku dokładnym. |
| Autor |
Wiadomość |
Przemek
Początkujący

|
Wysłany: 19 Listopad 2008, 10:37 CorelX3 - brak "ś" w widoku dokładnym.
|
|
|
| Mam problem który jest dość denerwujący. W zeszłym tygodniu miałem przesiadkę z Corela9 na X3 i ... "ś" zniknęło. W widoku szkieletowym jest a w dokładnym jest krzaczek. Tak samo jest z krzywieniem tekstu - niema -> po skrzywieniu jest. Mówię o fontach z pl znaczkami. |
| Ostatnio zmieniony przez Przemek 19 Listopad 2008, 16:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 19 Listopad 2008, 14:06
|
|
|
Czy ten problem dotyczy wszystkich czionek czy tylko kilku np starych TrueType?
pozdr. |
|
|
|
 |
Przemek
Początkujący

|
Wysłany: 19 Listopad 2008, 15:45
|
|
|
| Stare czcionki są wyświetlane dobrze za to niektóre nietypowe w miejscu ś mają kółeczko (na moim komputerze). W niektórych dokumentach które były tworzone w wersji 9 jest problem nawet z Arialem (ale nie jest to reguła - to już u kolegi). Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie usunięcie wszystkich czcionek i zainstalowanie tych dołączonych do corela a później doinstalowanie brakujących...tylko nie chcę sobie zrobić syfu w czcionkach bo i tak mam ich za dużo. |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 19 Listopad 2008, 17:17
|
|
|
Proponuję sprawdzić:
- układ >> ustawienie strony >> obszar roboczy >> tekst >> czcionki >> wstaw zawartośc listy znaków (przy wszystkich czcionkach wymagane są ptaszki)
a także szybkie sprawdzanie >> zastępowanie tekstu (może jest tam gdzieś że zamiast "ś" ma być krzaczek) |
|
|
|
 |
Przemek
Początkujący

|
Wysłany: 20 Listopad 2008, 10:03
|
|
|
Ptaszki są, w szybkim sprawdzaniu nie ma krzaczka. Nawet samo ś jest różnie wyświetlane. Muszę do jutra wytrzymać, po pracy pobawię się z czcionkami bo nie chcę żeby teraz mi się coś sypnęło.
Dzięki za pomoc. Jak coś wywalczę to się odezwę. |
|
|
|
 |
Przemek
Początkujący

|
Wysłany: 25 Listopad 2008, 09:52
|
|
|
| ...niestety problem pozostał. Chyba tyle w tym temacie ... trzeba na razie z tym żyć. |
|
|
|
 |
|
|