Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak to zrobić, skrócić obramówkę
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 18 Styczeń 2009, 15:36   Jak to zrobić, skrócić obramówkę

Jak zrobić, jakim narzędzie, tak by dany element skrócić o dane piksele na krawędziach. Umiem to zrobić wtapianiem, ale ono nie jest "ostre". Jak zrobić by np dany obiekt obciać równomiernie z każdej strony?

Np. chce zrobić krawędzie. Gdy robię to cieniami, jest źle gdyż cień nie rozchodzi się równomiernie od środka. To znaczy rozchodzi ale cie zanika po brzegach, a ja nie chce by zanikał, anwet na prostym wtapianiu wygląda tak jakby zanikał. Więc kopuję obrazek jeszcze raz, ustawiam an warstwie niższej, powiększam i wyciągam go tak by wyszedł poza rogi obrazka pierwszego. Ale niestety on jest na krawędziach rozmazany. Jak zrobić by był taki jaki chcę? Przecież nie będę gumką wymazywałm albo malował ręcznie pędzem! Chce by był taki efekt jak na obrazku (nie używam cieni, wiem, ze dałoby sie położyć dwa cienie na obiekt ale sęk w tym, że chcę ostre krawędzie bez zanikania a tak się nie da, nie umiem)

lol2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 536 raz(y) 5.12 KB

lol.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 537 raz(y) 3.55 KB

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 18 Styczeń 2009, 16:13   

1. Klikasz na obiekt,
2. Tworzysz maskę z obiektu (CTRL+M),
3. Menu Maska/Kontur Maski/Zawęź
4. Wpisujesz sobie o ile pikseli chcesz przyciać
5. Klikasz OK
6. Odwracasz zaznaczenie (CTRL+SHIT+I)
7. Mając wybrane narzędzie zaznaczenie (obojętnie jakie) wciskasz DELETE.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 18 Styczeń 2009, 22:43   

Coś mi się wydaje, ze się pomyliłeś, do punktu 7-go dobrze... Ale w jakim celu mam cokolwiek usuwać? Element, który przed chwilą zrobiłem?
DooSHeK napisał/a:
7. Mając wybrane narzędzie zaznaczenie (obojętnie jakie) wciskasz DELETE.
... tego nie rozumiem, co, gdzie jak?!

Nie lepiej wtedy zablokować przeźroczystość obiektów i pomalować danym kolorem?Tylko tozadziała zmniejszając maskę, zwężając. Ale tak nie mogę w nieskończoność.
Wytłumasz mi co mam robić, bo nie rozumiem do końca tej metody.

Nie wiem, czy mnie zrozumiałeś, chciałbym zrobić np. taką grafikę, pozbawioną wtapiania na brzegach, rónomiernie się powiększającą, cały obrys:

Aby nie wyglądałą tak fatalnie jak to coś:
Przykłąd:
http://i42.tinypic.com/2el6wyf.jpg

O, teraz dodatkowo obramowaniem w "Maska" coś zdziałałem!

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 19 Styczeń 2009, 16:49   

Chciałes wiedzieć "Jak zrobić, jakim narzędzie, tak by dany element skrócić o dane piksele na krawędziach. Umiem to zrobić wtapianiem, ale ono nie jest "ostre". Jak zrobić by np dany obiekt obciać równomiernie z każdej strony? "

i tak się to robi. za pomocą maski. Tworzysz maskę z obiektu. zawężasz maske tyle pikseli ile chcesz uciąć, odwracasz zaznaczenie aby nie usunać obiektu a tylko tę zbędną część (moze się zdarzyć że wcześniej miałeś odwrócone zaznaczenie to odwracasz jeszcze raz tak aby usunąć to co będzie na zewnątrz naszego obiektu, tą część którą chcemy odciąć) i klikasz DELETE tylko ze musisz mieś wybrane narzędzie zaznaczenie bo jak będziesz miał wybrane inne narzędzie to usunie ci cały obiekt, ewentualnie możesz zamaist delete wybrać Edycja/Wytnij bez martwienia się o wybrane narzędzie

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 19 Styczeń 2009, 22:26   

No ale napisałem, ze tego nie rozumiem przecież, prawda? Gdzie jest to narzędzie?
Edycja/Wytnij nie działą, usuwa cały obiekt.

Ja to po prostu wycinam metodą SHITF+CTRL+UP

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 20 Styczeń 2009, 17:24   

Zaznaczenie inaczej Maska (prostokątna, eliptyczna itp)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 22 Styczeń 2009, 00:39   

DooSHeK napisał/a:
Zaznaczenie inaczej Maska (prostokątna, eliptyczna itp)

Przeciez mówię, że nie działa - usuwa mi cały obiekt.
Dodatkowo przy kolorowaniu powstałych nowych miejsc wychodzi fatalnie is trzępiasto, np. przy napisach. Dlaczego? - jak to zrobić w końcu?

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 26 Styczeń 2009, 07:55   

Tylko że przy końćach maska zakańcza się dziwacznie, nie oddając w zupełności kształtu, o tak:

I opisana metoda przez Ciebie jest zła. Trzeba poszerzać maskę o kolejne pixele, tworzyć nowe obiekty, kolorować całe nowe obiekty, bez robienia maską samej obramówki i owe obiekty ustawiać kolejne pod spodem. Niższa warstwa. Tylko, dlaczego maska nie oddaje kształtu taki jaki jest?

Odnosze najzwyczajniej w świecie wrażenie, że COREL sobie z takimi sprawami po prostu NIE RADZI. Na załączonym niżej obrazku, po prawej widac oryginał. Na którym się wzorowałem, chciałem robić te ostre cienie/kontury, robiłem proponowaną przez Was metodą i wyszło jak wyszło, chropowate, postrzępione, sami zobaczcie:

Również przy zmniejszaniu konuru (bo uprzednio zwiększałem, więc może dlatego ostrych krawędzi nie stwarzało) jest tak samo, żadna różnica. Dodatkowo zmniejszając pojawiają się jakies "dziury" na masce. Oto co powstaje przy zawężaniu:

Schowek022.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 326 raz(y) 59.08 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 26 Styczeń 2009, 09:22   

Corel to tez CorelDRAW i takie rzeczy najlepiej jest tam robic.
Przy bardziej skomplikowanych rzeczach mozna robic czesc elementow w Draw a czesc w PP. I nast. to zlozyc razem.
Ten znak graficzny to cos dla Draw. Tam jest obrys czyli cos co tu bedzie pomocne.
i dodatkowo mozna to potem swobodnie skalowac bez utraty ostrosci, jakosci itd.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 26 Styczeń 2009, 19:45   

wawel napisał/a:
Corel to tez CorelDRAW i takie rzeczy najlepiej jest tam robic.
Przy bardziej skomplikowanych rzeczach mozna robic czesc elementow w Draw a czesc w PP. I nast. to zlozyc razem.
Ten znak graficzny to cos dla Draw. Tam jest obrys czyli cos co tu bedzie pomocne.
i dodatkowo mozna to potem swobodnie skalowac bez utraty ostrosci, jakosci itd.

No kurczę...
Ale jak robię to w DRAWie to on nie reaguje, klikam na kontur, coś ustawiam/wybieram i NIC się nie dzieje na danym obrazku, dalczego - co mam zrobić?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 26 Styczeń 2009, 20:37   

przeniesc post do dzialu draw ;-)
a tak powaznie to jesli ten obiekt jest wektorowy to po wybraniu parametrow dotyczacych obrysu nacisnac Enter lub otworzyc doker obrys ctrl F9 i wcisnac zastosuj

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 26 Styczeń 2009, 21:11   

wawel napisał/a:
przeniesc post do dzialu draw ;-)
a tak powaznie to jesli ten obiekt jest wektorowy to po wybraniu parametrow dotyczacych obrysu nacisnac Enter lub otworzyc doker obrys ctrl F9 i wcisnac zastosuj

Włąśnie nei jest wektorowy tylko rastrowy, czy to warunek?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 26 Styczeń 2009, 21:35   

Tak przy tym projekcie praca na wektorach jest jak najbardziej na miejscu.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 27 Styczeń 2009, 14:01   

wawel napisał/a:
Tak przy tym projekcie praca na wektorach jest jak najbardziej na miejscu.

Tak, tylko nie mogę znaleźć nigdzie tych ścieżek. Czy czasem nie sa one inaczej podpisane w DRAWie? Jako np. krzywe Beziera, albo coś?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 27 Styczeń 2009, 16:11   

tak nazwa jest juz inna (krzywe), podobnie jak z warstwami w draw sa jeszcze warstwy ale w pp juz obiekty ;-)

Odpowiedz do tematu