Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Łagodniejsze wtapianie
Autor Wiadomość
krzym1 
Początkujący

Wysłany: 23 Styczeń 2009, 15:21   Łagodniejsze wtapianie

Próbowałem ostatnio w corelu X3 poedytować pewne zdjęcie. Moja koncepcja : Najbardziej zewnętrzny obszar zdjęcia z jakimś efektem wtapiający się w bardziej wewnętrzną część z innym efektem która wtapiała by się w tło.

Mimo dłuższej przerwy wmiarę sprawnie sobię poradziłem ale efekt wtapiania szczególnie tej najbardziej zewnętrznej warstwy nie zabardzo mi pasował. Wyraźnie widać linię w której ta częśc obrazka się kończy i zaczyna się wtapiać, wolałbym żeby było to łagodniejsze. Wiele razy próbowałem i nie ważne czy maska ma 5px czy 50px a rozmycie ustawione było na 10px czy 100px zawsze widać tę granicę.

Obrazek : http://i39.tinypic.com/2py298h.jpg

Jako esteta i perfekcjonista czuję się nieusadysfakcjonowany ;P co zrobić aby przejście było łagodniejsze ?

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 23 Styczeń 2009, 18:58   

na moje oko akurat w tym przypadku jedyne co to musisz zastosowac dłuższe wtopienie, więcej jednego obrazka musi wtapiać się w drugi aby uzyskać gładkie przejście (większe wtopienie maski) no ale minus tego bedzie taki, że tego środkowego obrazka to mało będzie widać. Im większe wtopienie tym łagodniej to zachodzi (dłuższy obszar przezroczystości) i łatwiej oszukać oko. Możesz pokombinować zamiast z maską to z gumką z miekką krawędzią.

Odpowiedz do tematu