Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Efekt komiksu
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 29 Grudzień 2008, 23:16   Efekt komiksu

Jak w temacie, jakim sposobem zrobić ze zdjęcia efekt komiksu? Tak, by postacie i całe tło wyglądało jak komiksowe spod pędzla jakiegoś artysty-rysownika? Wiem, ze jest masa narzędzi, ale które odpowiada za dany efekt, albo połączenie których? Bo na siłę bym zrobił, ale może jest jakaś typowa metoda?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 30 Grudzień 2008, 10:14   

Zobacz na youtube widzialem film z instrukcja do co prawda do ps ale te programy sa podobne wiec mysle ze mozna cos z tego zaczerpnac.
http://www.youtube.com/watch?v=UyWlgibdZho
Zobacz tez to, to jest filtr do programu virtual dub - darmowego do edycji video mozna dzieki nim nalozyc takie efekty jak tam na stronie w virtual dub tez mozna pracowac na poj. klatce filmu czyli poj. zdjeciu a potem to zapisac jako bmp.
http://compression.ru/vid...gallery_en.html

mozna tez zagladnac tu tez jest cos do ps-a - na samym dole strony - 9 podstron.
http://www.macmerc.com/se...rtid=209&page=2

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 3 Luty 2009, 02:37   

Witam ponownie, tym razem już nie potrzebuję pomocy. A sam nią służę. Otóż doszedłem w końcu do tego jak zrobić fajną postać komiksową. Efekt jest wg mnie bardzo dobry.

Zatem, moja własna metoda:

1. Obraną grafikę duplikujemy, narzędziem wysuzkaj krawędzie tworzymy efekt.
2. Następnie wybieramy jakiś tryb (nie wiem jak to się określa prawidłowo) jak mnożenie itp, tutaj akurat chodzi mi o "jeśli ciemniejszy/jaśniejszy" - tym sposobem niwelujemy tło i powstałe próćz czarnego koloru odcienie niebieskiego i czerwonego. A raczej zamieniamy wszystko z powstałych na kolor czarny, trzeba dopasować jeden z tych trybów.
2. Scalamy obrazek z tłem, przenosimy do DRAWa, tam trasujemy wedle własnych upodobań, w zalezności jaka ma byc "kreska" i styl autora komiksu. Następnie wracamy z obrazkiem do Corela PP, scalamy z tłem. Wybieramy Obrazek->Transformacje->PRÓG i też dodajemy troszkę czerni.
3. Następnie mozemy zmniejszyć przeźroczystość zaimportowanej nowej warstwy, aby rysy twarzy nieco sie uwidoczniły (ale to też wedle własnych upodobań).
4. Na koniec scalamy obrazek z tłem i wykorzystujemy Rysunek rastrowy z menu Efektów, ->Transformacji.
5. Używamy Wyrazistości poprzedniej operacji z menu Edycji i zmniejszamy wedle uznania, bo efekt zrobiony w punkcie 4. raczej jest zbyt widoczny.

teraz nasza grafika wygląda jak komiks, trzymany 4cm przed naszym nosem, pojawia się nawet hmmm, jak to nazwać? Te wszystkie punkty kolorystyczne. I obrazek gotowy, chyba jest nieźle.
Za pomocą takich działań możemy stworzyć np. takie coś:

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 5 Luty 2009, 19:17   

Dobry motyw. Niezły efekt.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 5 Luty 2009, 21:09   

O, dziękuję bardzo. Tym bardziej, ze cenie sobie Wasze zdanie, jako ludzi, któzy w grafice siedzą już szmat czasu.

IDOG 
Początkujący

Wysłany: 17 Marzec 2009, 20:20   

bardzo fajnie Ci to wyszło, próbuję tez to zrobić ale nie mogę dojść o co dokładnie chodzi w pkt 2 ? Nie łatwiej jest zmienić Tryb Koloru na np. skale szarości ?

I jak przenieść obrazek do DRAWa ?

JarekDRAW 

Wysłany: 18 Marzec 2009, 07:18   

IDOG napisał/a:

Ctrl I , import do Corela :-)

Pozdr

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 15 Kwiecień 2009, 13:29   

IDOG napisał/a:
bardzo fajnie Ci to wyszło, próbuję tez to zrobić ale nie mogę dojść o co dokładnie chodzi w pkt 2 ? Nie łatwiej jest zmienić Tryb Koloru na np. skale szarości ?

Ja robię tak dlatego, że po wybraniu tej opcji pojawiają się grube paski, ale neistety w kolorach chbya czerwonym i chyba niebieskim. Bo już nie pamiętam. I następnie zabarwiam wszystkei te czerwone-niebieskie kolory na czarną barwę - wyglądają jak kreska malującego plakat. Ale ja się na tym nie znam tak jak inni na tym forum.

Opal
Początkujący

Wysłany: 7 Czerwiec 2009, 11:47   

Ehm... Tak. Jestem zafascynowana Twoją grafiką w stylu komiksowym, ale obawiam się, że niezbyt jasno wyjaśniłeś, jak to zrobić. Główkowałam długi szmat czasu i wciąż stoję w feralnym punkcie drugim. Mógłbyś to bardziej wyjaśnić? Byłabym stokroć wdzięczna.
Pozdrawiam.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Czerwiec 2009, 14:40   

Nie wiadomo kiedy Bunch tu zawita....wiec ja zapytam ;-)
Co jest nie jasne w tym punkcie 2?

Opal
Początkujący

Wysłany: 9 Czerwiec 2009, 20:49   

Konkretnie to nie wiem w jakim narzędziu wybrać ten "tryb". Samego z siebie chyba go nie idzie ustawić, a tylko wtedy, kiedy ma się włączone jakieś narzędzie, typu pędzel czy coś innego. I oczywiście tutaj stoję ;) Nie znam się zbytnio na tym diabelskim programie, który mam połowicznie zepsuty, więc proszę wybaczyć jakiekolwiek bezsensowne lub nieistotne dla Was pytania.
Z góry dziękuję :)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 10 Czerwiec 2009, 09:12   

Tryb zmienisz na palecie obiektow (warstw) u gory tego dokera. Skrot do niego to kombinacja klawiszy Ctrl F7.

Opal
Początkujący

Wysłany: 10 Czerwiec 2009, 21:47   

Oj... No to wszystko wzięło w łeb. Dziękuję za podpowiedź, niestety mój kochany Corel jest niesprawny : nie mam możliwości użycia pędzli, które ni stąd ni zowąd wyparowały. Sprawa jest bardziej skomplikowana, niż tylko kilka pędzelków. Sięga w dalsze ogniwa, ale to zostało napisane już w innym temacie. No cóż... Chyba nadal oczekuję tam odpowiedzi... Ale i tak dziękuję.

Odpowiedz do tematu