Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Marilyn Monroe
Autor Wiadomość
wloza 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X5
Wysłany: 18 Grudzień 2013, 01:08   Marilyn Monroe

Boska Marilyn wektorowo.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 18 Grudzień 2013, 01:12   

Osz w morde... :shock: Rewelacyjne wypełnienie siatkowe (?) na szyi i niżej - robiłeś w DRAWie, czy to kard z bitmapą?

wloza 
Praktyk

Wysłany: 18 Grudzień 2013, 10:00   

Wszystko w DRAWie bez bitmap. :-)
Szyję wypełniałem jeszcze przed tym, jak wpadłem na pomysł kształtowania siatki.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 18 Grudzień 2013, 11:28   

niom,szacun,podoba mi sie :poklon

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 18 Grudzień 2013, 11:53   

wloza dajesz korepetycje? :-D
wielki szacun, pozdrawiam

s-p-i-n 

Wysłany: 18 Grudzień 2013, 13:26   

nie jest źle :)

choć nie jestem zwolennikiem wypełnienia siatkowego to fajnie wyszlo, tylko troche niedorobek widać typu wlosy niedopasowane do skory, cien za nosem za mocny...

ale i tak fajnie wyglada

wloza 
Praktyk

Wysłany: 18 Grudzień 2013, 23:51   

gonia napisał/a:
wloza dajesz korepetycje?

Nie, nie. To ja jeszcze się uczę i szukam podpowiedzi w sieci. :-D

s-p-i-n napisał/a:
choć nie jestem zwolennikiem wypełnienia siatkowego to fajnie wyszlo, tylko troche niedorobek widać typu wlosy niedopasowane do skory, cien za nosem za mocny...

Masz rację. Ale to wynik niecierpliwości, bo już chciałem zakończyć. :-?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 19 Grudzień 2013, 08:31   

Generalnie dobra robota .Musisz tylko zlikwidować wszystkie ciemne dziury ,wystarczy lekkie światło.
Przy ustach i dolnej wardze ,oku. Zarysować amputowany policzek itp. drobiazgi.

aksa
Znawca

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 19 Grudzień 2013, 08:34   

rewelacja! :poklon ok

chezare 

Wysłany: 19 Grudzień 2013, 08:56   

Nie powiem co myślę, bo zaraz ktoś powie to narysuj lepiej :-)
Zawsze jak patrzę na takie rysunki mam ochotę zadać jedno pytanie, zapytam i będę miał spokój. Jaki to ma sens, oprócz ćwiczenia w opanowani narzędzi tego czy innego programu?
To też jest wektorowa Monroe.

Moja zasługa w powstaniu tego obrazka żadna, wartości nie ma to żadnej, czy potrafiłbym w Corelu taki obrazek skonstruować? Myślę, że bez problemu, tylko po co?
Miłego dnia.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 19 Grudzień 2013, 09:54   

chezare napisał/a:
Jaki to ma sens, oprócz ćwiczenia w opanowani narzędzi tego czy innego programu?

Część Twojego pytania jest chyba odpowiedzią , opanować do perfekcji narzędzia programu . Czy to niewystarczający powód ?

wloza 
Praktyk

Wysłany: 19 Grudzień 2013, 21:07   

chezare napisał/a:
Moja zasługa w powstaniu tego obrazka żadna, wartości nie ma to żadnej, czy potrafiłbym w Corelu taki obrazek skonstruować? Myślę, że bez problemu, tylko po co?

Co ma wspólnego trasowanie z automatu bitmapy, z obrazkiem wykonanym wypełnieniem siatkowym? Tylko tyle, że w efekcie końcowym, to obrazki wektorowe. :-/

Cysorz 

Wysłany: 19 Grudzień 2013, 23:25   

A ja tak jak chezare też się zapytam: PO CO?
Rozumiem "doskonalenie się", ale jak sobie przypomnę te *naście (dwadzieścia już chyba nawet?) lat pracy z Corelem to tylko raz miałem taką potrzebę: była to siatka na remontowaną kamienicę a dostałem oryginał wielkości znaczka pocztowego. Męczyłem się nad tym wcześniej kupę czasu (9-tka jeszcze nie miała "siatki") - po czym "na chama" wrzuciłem to do CorelTrace a klient był wniebowzięty, że tak fajnie wyszło bo każdy mówił, że się nie da rady ;).
Ale rzecz jasna nie mam nic przeciwko temu, żeby ktoś sobie potrenował...

wloza 
Praktyk

Wysłany: 20 Grudzień 2013, 00:08   

Malutki napisał/a:
raz miałem taką potrzebę: była to siatka na remontowaną kamienicę a dostałem oryginał wielkości znaczka pocztowego. Męczyłem się nad tym wcześniej kupę czasu (9-tka jeszcze nie miała "siatki") - po czym "na chama" wrzuciłem to do CorelTrace a klient był wniebowzięty, że tak fajnie wyszło ;).

Wybacz, ale nie rozumiem. O jakiej siatce mówisz?
A tak w ogóle, to 9. ma wypełnienie siatkowe.

Cysorz 

Wysłany: 20 Grudzień 2013, 00:21   

Teraz to się nazywa "mesh".
Nie pamiętam już szczegółów 9-tki - być może była to nawet wcześniejsza wersja...

[edit]
wloza napisał/a:
O jakiej siatce mówisz?

;-)
Ostatnio zmieniony przez Cysorz 20 Grudzień 2013, 09:31, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 20 Grudzień 2013, 06:33   

Co ma wspólnego trasowanie z wypełnieniem siatkowym? Nie ma nic wspólnego.
Trasowanie pozwala uzyskać fotorealistyczny wektorowy obraz, a Ty używając siatki mesh chciałeś uzyskać dokładnie to samo :-)
Moim zdaniem wypełnienie siatkowe, podobnie jak cień, przeźroczystość, ma niewiele wspólnego z grafiką wektorową. To narzędzie jest rzeczywiście od wersji 9 ale autorzy programu nie wymieniają go jako znaczącego ulepszenia i słusznie bo od 9 minęło sporo czasu a wypełnieniu siatkowemu ciągle bardzo daleko do doskonałości, daleko nawet do przyzwoitości.

To jest okładka 8 Corela, ta pani to Hedy Lamarr, austriacka aktorka.

Z całą pewnością ładniejsza od balona, jak ktoś woli, balonu :-)
Obrazek powstał na konkurs zorganizowany przez Corela, jest w 100% wektorowy i nie ma w nim żadnych wypełnień siatkowych, jak ktoś nie wierzy mogę znaleźć oryginał.
Wloza, wydrukuj fotografię Monroe, postaw koło monitora i narysuj. Możesz korzystać z dowolnych narzędzi, ja nie mam nic do wypełnienia siatkowego oprócz tego, że w Corelu to niedopracowane narzędzie, ja się tylko pytam, jaki to ma sens? :-)
Mam nadzieję, że teraz już rozumiesz? :-)
Ćwiczenie czyni mistrza, robienie z fotografii, wektorowych fotografii, nie jest moim zdaniem jakość szczególnie twórcze :-)

wloza 
Praktyk

Wysłany: 21 Grudzień 2013, 21:28   

Malutki napisał/a:
Teraz to się nazywa "mesh".

Wybacz Malutki, ale dalej nie rozumiem, co ma wspólnego mesh z twoim banerem?
Chyba, że jest to dowcip związany z wypełnieniem siatką tych OGRODZEŃ PANELOWYCH. ;-)
Ostatnio zmieniony przez wloza 22 Grudzień 2013, 12:37, w całości zmieniany 1 raz  

wloza 
Praktyk

Wysłany: 21 Grudzień 2013, 22:03   

chezare napisał/a:
Co ma wspólnego trasowanie z wypełnieniem siatkowym? Nie ma nic wspólnego.

No właśnie. Nie ma nic wspólnego. Wypełnienie siatkowe jest wspaniałym narzędziem graficznym. W odróżnieniu od innych, jest w pełni twórcze, którym można malować jak pędzlem na płótnie. Nigdy nie uzyskasz takich fotorealistycznych efektów skanując zdjęcie. Zresztą nie oto tu chodzi, żeby coś kopiować. Zawsze można samemu stworzyć swoją własną fotorealistyczną rzeczywistość w wektorach, które nic nie tracą przy ich skalowaniu. Marilyn Monroe, której wizerunek wszyscy doskonale znają i nie trzeba nikogo przekonywać, że ona, to właśnie ona, posłużyła mi tylko do pokazania jak wspaniałym narzędziem wg mnie jest wypełnienie siatkowe. :-)

Cysorz 

Wysłany: 21 Grudzień 2013, 22:28   

wloza napisał/a:
/.../ co ma wspólnego mesh /.../

Na zdjęciu jest SIATKA TYPU MESH - materiał, na którym się drukuje takie reklamy ;-)

wloza 
Praktyk

Wysłany: 21 Grudzień 2013, 23:09   

Malutki napisał/a:
Na zdjęciu jest SIATKA TYPU MESH - materiał, na którym się drukuje takie reklamy

A jednak dowcip. ok :-D

chezare 

Wysłany: 22 Grudzień 2013, 07:19   

Wloza, nie ma się o co kłócić. Ty uważasz że wypełnienie siatkowe to wspaniałe narzędzie, a ja uważam, że to narzędzie w Corelu jest marnej jakości.
Jeśli chodzi o malowanie na płótnie, to chyba nigdy nie malowałeś? :-)
Napisałem, że wypełnienie siatkowe nie ma nic wspólnego z trasowaniem, ale jeśli chodzi o automatykę, marną zresztą, to mieć może. Ten fragment z lewej strony, to wypełnienie siatkowe, w Corelu, czas potrzebny do zrealizowania zadania ok. minuty.
Nie zgodzę się też z twierdzeniem, że figury potraktowane tonalnymi wypełnieniami można bezkarnie skalować, jak spróbujesz zrobić coś takiego jak zademonstrował Malutki, o wymiarach 70x30 m, to się o tym przekonasz :-) Nie ma to znaczenia bo takich obrazków nikt nie ogląda z 3 m, no i nie ma takich nóg, a szkoda :-)

wloza 
Praktyk

Wysłany: 22 Grudzień 2013, 18:41   

chezare napisał/a:
Jeśli chodzi o malowanie na płótnie, to chyba nigdy nie malowałeś?

Nie wiem chezare, jak dochodzisz do takich wniosków?
chezare napisał/a:
Nie ma to znaczenia bo takich obrazków nikt nie ogląda z 3 m, no i nie ma takich nóg, a szkoda

Uwierz mi, są takie nogi w rzeczywistości. Musisz tylko na trochę oderwać się od tych obrazków wektorowych ;-)

chezare 

Wysłany: 22 Grudzień 2013, 22:47   

Jeśli miałbym porównywać wypełnienie siatkowe do jakichś bardziej tradycyjnych technik, to porównałbym go z np. malowaniem aerografem, na pewno nie z techniką olejną, bo taka z płótnem najbardziej mi się kojarzy.
Gdybyś namalował coś takiego

albo takiego

to może byś mnie przekonał, ale to obrazki z Ilustratora, a tam to narzędzie ma trochę inną jakość :-)
Co do nóg to wiem że są prawdziwe, bo mam fotkę, chciałem tylko zauważyć, że tak samo szybko jak trasowanie, można z automatu zrobić siatkę mesh choć podobnie jak przy trasowaniu, marnej jakości. W ogóle uważam, że grafika wektorowa dosyć marnie nadaje się do tworzenia obrazów które mają udawać fotografie.

wloza 
Praktyk

Wysłany: 27 Grudzień 2013, 23:01   

chezare napisał/a:
Gdybyś namalował coś takiego

albo takiego

to może byś mnie przekonał, ale to obrazki z Ilustratora

Posłuchaj chezare. Jeżeli Tobie nie podoba się moja grafika, to po prostu powiedz, że Ci się nie podoba. Ja się nie obrażę zwłaszcza, że rysowaniem w Corelu zajmuję się dopiero od czterech miesięcy. Na pewno dobry grafik zrobiłby to sto razy lepiej ode mnie. I nie potrzebowałby do tego Ilustratora (przypominam, że jesteśmy na forum Corela właśnie).

chezare napisał/a:
Zawsze jak patrzę na takie rysunki mam ochotę zadać jedno
pytanie, zapytam i będę miał spokój. Jaki to ma sens, oprócz ćwiczenia w opanowani narzędzi tego czy innego programu?

chezare napisał/a:
Ćwiczenie czyni mistrza, robienie z fotografii, wektorowych fotografii, nie jest moim zdaniem jakość szczególnie twórcze

chezare napisał/a:
czy potrafiłbym w Corelu taki obrazek skonstruować? Myślę, że bez problemu, tylko po co?

No, to masz zagwozdkę :-P

Pytasz - PO CO? I na pewno zadajesz to samo pytanie rzeźbiarzowi tworzącemu w bryle lodu, czy stercie mokrego piasku, albo muzykantowi grającemu na pile, lub grzebieniu.
Odpowiadam - BO MOŻNA . :-)

I jeszcze jedno:
chezare napisał/a:
Ten fragment z lewej strony, to wypełnienie siatkowe, w Corelu, czas potrzebny do zrealizowania zadania około minuty

To prawda, ale gdybyś rzetelnie podszedł do tego zagadnienia, to pokazałbyś wypełnienie siatkowe z automatu całych nóg, a nie tylko wybranego prostego ich wycinka dla podparcia swoich tez. A wyglądałoby to tak:

Więc nie wszystko robi się samo. :-/

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! ;-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Grudzień 2013, 23:15   

ja tam jestem za Wloza :-) przywoływanie programow typu ilustrator ni ma sensu,pic polega na tym żeby można było to otworzyc w innym lzejszym programie,i tu Corel o dziwo wygrywa :-) bo te efekty z ilustratora to a kant dupy rozbić,one są tylko w ilustratorze i nic więcej,nawt do flash a to przecież adobe ni da się pszenieśc,a wracając do tematu ja tez lubie sobie coś zrobić bez celu,aby zrobić,i sięz tego ciesze ze mi wyszło :-D

Odpowiedz do tematu