Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak dodać znak wodny ?
Autor Wiadomość
Rosa 
Fachowiec
mało gramotny !

Pomogła: 19 razy
  Wysłany: 4 Kwiecień 2008, 20:25   

... dziękuję :oops: ... jeśli będziesz mnie tak wysoko oceniał, to niedługo wszystkie swoje kwestie na tym forum będę zaczynała od słów; - Ja, taka utalentowana dziewczyna ( ... ) ;-)

A już tak bardziej serio czyli wracając do oznaczania zdjęć to myślę, że trochę niefortunnie wybrałam to zdjęcie z krokusem. Wykorzystałam wszystkie Twoje sugestie i zmiany były ale niewielkie. Na innych fotkach jest łatwiej. Na postawione w tytule tego wątku pytanie, moja odpowiedź brzmi: - Wiem jak to zrobić :-)

Pozdrawiam.

Emma
Początkujący

Wysłany: 5 Kwiecień 2008, 21:27   

Witajcie, jestem tu nowa na forum, niedawno się zarejestrowałam i od razu trafiłam na wątek, z którego skorzystam. Jestem grafikiem - amatorem, z moich grafik korzysta .... mój mąż ;-) Właśnie przygotowuję zdjęcia na stronę internetową i będę na nich umieszczać znak wodny. I mam w związku z tym takie pytania:

Czy da się taki raz wykonany znak wodny skopiować na kolejne zdjęcia, czy trzeba na nich robić znak od nowa?

Jak zorganizować sobie pracę ze znakami wodnymi podczas przygotowywania zdjęć na stronkę, aby miniatury były bez znaku wodnego? Na logikę to mi się wydaje, że nie da się skorzystać z kreatora grafiki np. w pajączku, tylko trzeba robić trochę na piechotę: najpierw zrobić miniaturę, potem na oryginale znak wodny, a potem to umieszczać na stronie bez pomocy kreatora. Dobrze myślę?.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 6 Kwiecień 2008, 08:05   

Tak mozna raz wykonany znak wodny umiescic w wielu zdjeciach
majac pakiet corel i program photo paint mozna uzyc Rejstratora ctrl F3 (do zapisania akcji ktora laczy zdjecie ze znakiem wodnym - trzeba zaimportowac do jednego wybranego zdjecia znak wodny(uprzednio zrobiony i zapisany na dysku a potem uzywajac przetwarzania wsadowego( plik/ przetwarzanie wsadowe podpiac to pod pozostale zdjecia. - uzywajac wczesniej zapisanej akcji. a i dobrze zapisac pliki z dolaczonymi juz znakami wodnym w innym folderze tak zeby nie zastepowac oryginalow.
pozdr

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 6 Kwiecień 2008, 08:23   

...jeszcze uzupelniajac
aby miniatury byly bez znaku wodnego mozna uzyc tez rejstratora i przygotowac akcje ktora zrobi miniatury w zadanym rozmiarze bez podpinania akcji wstawiajacej znak.

Generalnie dobrze jest przygotowac akcje ktore przeskaluja obrazek do zadanego rozmiaru tak aby nie robic tego na piechote i dot. to i miniatur i tych wiekszych odpowiednikow. Sa tez darmowe programy do takich zabiegow. Z programow do stron www bodaj Pajaczek wlasnie tez ma cos takiego wbudowanego.

Emma
Początkujący

Wysłany: 6 Kwiecień 2008, 17:40   

Bardzo dziękuję za podpowiedzi, nie wiem czy sobie poradzę, bo na "akcjach" jeszcze nie pracowałam, rejestratora też na razie nie kapuję, ale spróbuję.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 6 Kwiecień 2008, 18:51   

w punktach to wyglada tak

1. utworzyc znak wodny i zapisac go w formacie np psd, lub wew. photo painta cpt od razu z ustawionym kryciem dla warstwy/obiektu i ewent. efektami przenikania i bez tla

2. utworzyc 2 foldery np:
pliki bez znaku
pliki ze znakiem wodnym
do tego pierwszego dodac zdjecia ktore maja byc poddane operacji
dobrze zeby byly juz w docelowym formacie na www) - tez mozna to za pomoca akcji/skryptow ustawic lub np we wspomnianym Pajaczku

3. otworzyc 1 wsze zdjecie
nast. otworzyc tez okno palety rejstratora ctrl F3 tam jest na dole na pasku czerwone kolo (funkcja zarejstruj) to trzeba nacisnac od tego momentu wszystko co zrobimy z tym plikiem jest zapisywane
do tego pierwszego zdjecia wrzucic plik ze znakiem wodnym czyli -plik/importuj i potem enter.

4. nastepnie mozna umiescic znak wodny np w innym miejscu, zmienic krycie itp o ile jest taka potrzeba

5. splaszczyc obraz laczac obiekty za soba (ctrl shift strzalka w dol) lub z menu obiekt polacz z tlem

6. zatrzymac nagrywanie na palecie na dole jest obok tego kola przycisk zatrzymaj

7. nast. u gory w tej samej palecie jest ikona dyskietki trzeba akcje/skrypt zapisac na dysku.

8. zamknac zdjecie

9. plik/przetwarzanie wsadowe i teraz dodajemy wszystkie zdjecia z 1 wszego folderu

10. w tym samym oknie dodajemy skrypt/akcje ktora wczesniej zapisalismy

11. wybieramy z menu rozwijanego zapisz w innym folderze tu wskazujemy ten drugi folder: pliki ze znakiem wodnym

12. naciskamy odtworz i juz dalej program pracuje sam hurtowo dodajac znak do wielu zdjec
wszystkie pliki ze znakiem wodnym powinny byc po tej operacji w tym drugim folderze

mam nadzieje ze to pomoze i niczego nie opuscilem :-)
i prosze zachowac tez oryginaly tych zdjec w innym miejscu na wszelki wypadek :-) gdyby jakas akcja nie zadzialala jak trzeba
uzywajac akcji mozna tez zmieniac globalnie parametry zdjec; kolory, wielkosci itp.
pozdr

Rosa 
Fachowiec
mało gramotny !

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 9 Kwiecień 2008, 09:51   

wawel chyba nic nie pominąłeś, bo udało mi się zapisać akcję, która łączy zdjęcie ze znakiem wodnym. Następnie używając przetwarzania wsadowego hurtem oznakowałam cały folder zdjęć. Dzięki :-D
Pozdrawiam.

Emma
Początkujący

Wysłany: 9 Kwiecień 2008, 22:22   

Ja też dziękuję :-)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 4 Maj 2008, 00:27   

Radek napisał/a:
Rosa prosiła o tutka do znaku wodnego „na jedno kliknięcie”. Niestety ten znaczek który zrobiłem na Twoim obrazie wymaga trochę zabawy i może opiszę to następnym razem, tam trzeba duplikować obiekt z wykorzystaniem maski i dwóch cieni interaktywnych, a wadą te...

Ale dlaczego taki obrazek nie robi się przeźroczysty? nie zapisuje się w nim przeźroczystość. No i w dodatku muszę go powiększac 500 razy by coś było widać. Nie wspominam już o jakości.

Odpowiedz do tematu