|
Pilne! - do uzytkowników CorelDraw X3 |
| Autor |
Wiadomość |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 21:50
|
|
|
Hipotetycznie można założyć, że w X9 będzie lepsze niż 12 i X5, dlaczego? Nie wiem i nie wiem, dlaczego przezroczystość będzie wyglądała inaczej . Wcale mnie to nie martwi, bo gdyby było nie daj Boże tak jak mówisz, to dalej oglądali byśmy czarno-białą telewizję
Niestety przez kompatybilność mamy komputery i programy, które gdyby nie wspomniana kompatybilność z meblami sprzed 30 lat, działały by parę razy szybciej i lepiej. |
|
|
|
 |
abcabc
Praktyk

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 21:58
|
|
|
No nadal nie jest to najtrafniejsze porównanie.
Z tego co widzę narzędzie interakcyjnej przezroczystości jest na tyle kompletne, że już za bardzo się nie zmieniało, czyli to czego żądam (a żądam niewiele:)) to nie jest pozostawanie przy "czarno-białym telewizorze" :) Wprost przeciwnie - jest to żądanie od X3 żeby działał jak "kolorowy telewizor" :) |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 22:08
|
|
|
| Dobrze, niech będzie że masz rację. Nie wiem tylko, dlaczego uważasz, że to narzędzie działa dobrze w 12 i X5, a źle w X3? Ja o tym wcale nie jestem taki przekonany, a w całej dyskusji raczej trudno znaleźć dowody na to, że to 12 i X5 działają dobrze, a X3 jest be, oczywiście nie wykluczam, że tak jest. Można to oczywiście zbadać i napisać na ten temat jakąś pracę, tylko że mi się akurat nie chce. |
|
|
|
 |
abcabc
Praktyk

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 22:24
|
|
|
| chezare napisał/a: | | Nie wiem tylko, dlaczego uważasz, że to narzędzie działa dobrze w 12 i X5, a źle w X3? |
Dlatego, że w wersji 12, X5, 8 (szef w pracy ma wersję 8) działa zawsze tak samo i kompatybilnie między tymi wersjami. Innych wersji nie miałem w rękach ale podejrzewam, że również są kompatybilne. Poza tym - zerknij tu: http://corel.wodip.opole....zroczystosc.htm
tam na samym dole przy "I".
Także definitywnie jest tu jakiś wybryk z X3. Póki co ja tak mam i użytkownik "Malutki". Być może inni posiadacze X3 też. Ponadto jak Malutki pobrał mój plik to z niewiadomych przyczyn otworzyło mu się efekt soczewki "rozjaśnienie", podczas gdy ja ustawiałem "brak efektu soczewki". Czyli kolejny dowód, że coś jest nie tak z X3.
Dla dalszego eksperymentowania odinstaluję 12 z windowsa xp na drugim komputerze i zainstaluję na nim X3. Zobaczymy czy to coś zmieni. :) (z tego co pisał s-p-i-n X3 na WinXP dobrze wyświetlał 'jednolitą-and', zobaczymy jak będzie u mnie). |
|
|
|
 |
abcabc
Praktyk

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 23:15
|
|
|
Zrobiłem tak jak napisałem - zainstalowałem X3 na Windowsie XP i niespodzianka. Nadal wyświetla się źle - patrz załącznik. (soczewka ustawiona uprzednio na 'bez efektu soczewki' i zastosuj)
Z tego by też mogło wynikać, że to nie wina systemu skoro pod Windows XP efekt jest taki sam jak pod Windows 7.
To teraz pojawia się pytanie - dlaczego s-p-i-n'owi 'jednolita-and' wyświetla się dobrze pod XP, a mi nadal źle? :)
corel X3 - Win XP.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 205 raz(y) 91.74 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 23:18
|
|
|
Tyle to ja wiem prawie od początku. S-p-i-n'owi wyświetla się inaczej, bo prawdopodobnie nie używa feralnego X3 |
|
|
|
 |
abcabc
Praktyk

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 23:24
|
|
|
No i nic nie mówisz:)
Ale przynajmniej "palpacyjnie" do tego doszedłem.
Co mam rozumieć przez feralnego X3? Ja kupiłem oryginalny program w sklepie.
Czy są różne wersje X3? |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 23:32
|
|
|
Oczywiście, że są różne wersje X3, tak samo jak innych programów. W końcu każda rozbudowana aplikacja ma całą masę błędów, które albo są łatane patchami, albo eliminowane w kolejnych wydaniach. Z tego co zresztą przeczytałem gdzieś tu na forum ostatnie wydanie X3 ma już wbudowane poprawki. Wystarczy porównać numery wersji w informacjach o programie (help). Feralnego napisałem w rozumieniu takim, że nie spełnia twoich oczekiwań w temacie przezroczystości Przy okazji, napisałeś, że zastanawiasz się nad X5, to zanim to zrobisz poczytaj o problemach jakie ludzie mają z tą wersją programu w Windows 7. |
|
|
|
 |
abcabc
Praktyk

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 23:42
|
|
|
Fakt, ja kupowałem X3 niedawno i ta wersja już miała wgrane łatki i nie trzeba już instalować SP1. Moja wersja to: 13.0.0.739
Poużywam trochę tej wersji testowej X5 na Win7 i zobaczę. Póki co chodzi zgodnie. Generalnie wykorzystuję tylko podstawowe funkcje, nie tworzę zaawansowanej grafiki.
Poczytam o Corelu X5, dzięki za ostrzeżenie Ale może najpierw naparze sobie jakiejś melisy.
Jakby ktoś jednak wpadł co można z tym X3 zrobić to proszę pisać! S-p-i-n? |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 23:46
|
|
|
To dobrej nocy. Żeby być sprawiedliwym to są też opinie o tym jak to X5 bardzo zgodnie współpracuje z W7 Moim zdaniem kupowanie programu, który od 3 kolejnych wersji niewiele się zmienił do jakichś standardowych zadań, za grubą kasę, nie ma sensu.
Cześć. |
|
|
|
 |
abcabc
Praktyk

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2011, 00:05
|
|
|
Problem w tym, że nie mam póki co działającej (chodzi o przezroczystość) alternatywy pod Windowsa 7 innej niż X5.
Jeszcze nadzieja, że może ktoś zaradzi z tym moim X3.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2011, 05:07
|
|
|
Nadzieja dobra rzecz, choć w tym przypadku raczej nieuzasadniona. Specjaliści od grafiki i drukowania w większości twierdzą, że Corel nie za bardzo do zastosowań profesjonalnych się nadaje, że to jak chodzenie po polu minowym. Jeśli jednak wie się gdzie są miny, to przejść się da Roland mnie zabije za to co teraz napiszę, ale jak już zamierzasz utopić kasę w kolejnej wersji Corela, która min ma pewnie trochę mniej niż poprzednie, to może lepszym wyjściem jest np. niezaminowany Ilustrator? |
|
|
|
 |
abcabc
Praktyk

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2011, 12:36
|
|
|
Raczej nie mogę się przesiąść na illustratora, szef używa od lat Corel 8 i Corel musi być:)
Używamy Corela praktycznie w jednym zastosowaniu - zawsze na początku wklejamy podkład - mapę bitową, która jest skanem mapy, np. topograficznej. I na tym podkładzie nanosimy w Corelu różne kształty (drogi, linie elektroenergetyczne, kategorie terenów itp.) Wszystko w 2D. I to tyle.
Do tej pory nie było żadnych problemów.
Przykładowo, to wygląda dokładnie tak (nie nasze opracowanie) :
http://www.tarnowo-podgor...n_id=&izoom=437
Generalnie mogę uznać, że ten Corel X3 jest wadliwym produktem (nawet zainstalowany na X3). Zadzwonię w pon. do Corela i zgłoszę to, może coś wskóram. Choć ostatnio zostałem poinformowany, że dla Corela X3 nie przysługuje już pomoc techniczna! Co za paranoja, przecież skoro produkt jest na rynku to pomoc techniczna powinna być. W zamian - odesłali mnie na... forum na stronie corel.com |
|
|
|
 |
abcabc
Praktyk

|
Wysłany: 5 Maj 2011, 20:27
|
|
|
Dzwoniłem do Corel'a, nic nie wskórałem, ponownie uzyskałem informację, że wersji X3 nie przysługuje już pomoc techniczna i już.
Z kolei sklep się broni i nie chce zwrócić pieniędzy, no bo program już zarejestrowany i co oni na to mogą.
Generalnie czuję się oszukany przez firmę Corel, no bo jak inaczej nazwać zapłacenie za program, który ma wadę i póki co nikt nie wskazał czy można się jej pozbyć. ALE TANDETA! |
|
|
|
 |
|
|