|
corel x5 x6 złe wydruki - na ps wychodzą idealnie |
| Autor |
Wiadomość |
projekt_art_
Praktyk

Wersja CorelDRAW: x5 & x6 & x7
|
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 18 Marzec 2013, 22:26
|
|
|
CCleaner przy zarządzaniu kolorem? To ma się tak samo jak fioletowy do zapachu kwadransa ;)
Problem jest przy ustawieniu zarządzania kolorem i profilami ICC. tegraf już to opisał, nie będę "motał" bardziej.
Podpowiedź: jeżeli druk spod PS wychodzi dobrze, to znaczy że zarządzanie kolorem pod Draw ustawione jest jakoś "dziwnie". Przeczytaj dokładnie wątek, jak nie pomoże to zerknij ::tutaj:: lub ::tutaj:: (kopia) - problem nie dość że opisany, to jeszcze "zobrazkowany", chociaż dotyczy starszych wersji Corela... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Marzec 2013, 22:31
|
|
|
| Malutki napisał/a: | | CCleaner przy zarządzaniu kolorem? To ma się tak samo jak fioletowy do zapachu kwadransa ;) | ,ja też nie bede dyskutował,powiem tylko tyle że te ustawienia są w pliku prefech i temp,ale to tak na marginesie,więc dyskusja jest poza tematem,user zrobi tak jak chce |
|
|
|
 |
projekt_art_
Praktyk

|
Wysłany: 18 Marzec 2013, 23:36
|
|
|
| Malutki napisał/a: | CCleaner przy zarządzaniu kolorem? To ma się tak samo jak fioletowy do zapachu kwadransa ;)
Problem jest przy ustawieniu zarządzania kolorem i profilami ICC. tegraf już to opisał, nie będę "motał" bardziej.
Podpowiedź: jeżeli druk spod PS wychodzi dobrze, to znaczy że zarządzanie kolorem pod Draw ustawione jest jakoś "dziwnie". Przeczytaj dokładnie wątek, jak nie pomoże to zerknij ::tutaj:: lub ::tutaj:: (kopia) - problem nie dość że opisany, to jeszcze "zobrazkowany", chociaż dotyczy starszych wersji Corela... |
zrobiłem takie ustawienie jak w obrazku załączonym
. potem przy opcji drukuj ustawiłem
i jak narazie wydruk 100cm x 60cm tej flagi idzie identycznie jak na monitorze |
| Ostatnio zmieniony przez projekt_art_ 18 Marzec 2013, 23:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
projekt_art_
Praktyk

|
Wysłany: 18 Marzec 2013, 23:38
|
|
|
| Dziękuję za aktywne udzielanie porad :) pozdrawiam serdecznie ....mam nadzieje ze jutro nie będe dalej rozwija tego tematu. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 06:28
|
|
|
Od początku piszę, że wina jest w złym ustawieniu zarządzania kolorami, może się mylę ale jak mamy Ci pomóc jak nie słuchasz?
Flaga jest w RGB, to na pewno jest źle.
Profile kolorów są właśnie po to żebyś na ekranie czy drukarce miał to samo.
Gdyby wszystkie urządzenia idealnie wyświetlały, drukowały kolory, to cały system kalibracji i zarządzania kolorami byłby do niczego niepotrzebny. Profile kolorów to przepis na to co ma zrobić urządzenie żeby poprawnie wyświetlić czy wydrukować kolory.
Na początek grafikę trzeba zamienić na CMYK i do tego przyda Ci się profil, który wygenerowałeś dla plotera.
To co jest na obrazku dotyczy druku offsetowego, Ty masz mieć analogicznie ale zamiast profilu offsetowego masz mieć ten od swojego plotera.
PDF z flagą w cmyk
Jeśli to nie wina urządzeń, to wydruk z tego pdfa powinien być całkiem przyzwoity.
Zmniejszyłem obrazek żebyś nie marnował folii
Miłego dnia.
Nie wiem jak u Was ja zabieram się za smarowanie nart, bo jakoś muszę dojechać do pracy
Obrazki są z X3 w X5 będzie inaczej, podobno znacznie lepiej |
|
|
|
 |
projekt_art_
Praktyk

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 14:28
|
|
|
| ustawiłem tak jak doradziłeś i wydruk jest spoko, dzięki :) |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 71 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 15:14
|
|
|
Podałeś od początku za malo danych, ale p[ierwsze co się nasuwa - drukuj bitmapę nie z Draw, ale z PP i koniecznie w RGB (tak przynajmniej jest na 9700
ups.. przepraszam, nie zauważyłem, ze wątek ma drugą stronę.
Ale druk z RGB podtrzymuję |
|
|
|
 |
projekt_art_
Praktyk

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 16:21
|
|
|
| Musze drukować z corela nie z PP , ponieważ drukuje opos markery do wycinania naklejek po obrysie, potem wydruk wrzucam w ploter tnący summa i wycinam casem skomplikowane kształty. tylko w corelu mogę ustawić markery |
|
|
|
 |
projekt_art_
Praktyk

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 16:26
|
|
|
| cyklop napisał/a: | Podałeś od początku za malo danych, ale p[ierwsze co się nasuwa - drukuj bitmapę nie z Draw, ale z PP i koniecznie w RGB (tak przynajmniej jest na 9700
ups.. przepraszam, nie zauważyłem, ze wątek ma drugą stronę.
Ale druk z RGB podtrzymuję |
Musze drukować z corela , ponieważ drukuje opos markery
( wygląda to tak jak na obraku )
do wycinania naklejek po obrysie. Do robienia tych markerów jest plugin z plotera summa który działa na corelu i ilustr... |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 20:58
|
|
|
Cyklop, mógłbyś mnie oświecić dlaczego RGB? Ten ploter korzysta bodaj z 5 kolorów w tym 2 czarne?
Wydaje mi się, że drukować możesz z dowolnego programu i z dowolnego formatu, tylko wycinać musisz z Corela (jeśli nie masz specjalizowanego do tego celu oprogramowania). |
|
|
|
 |
projekt_art_
Praktyk

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 22:18
|
|
|
| chezare napisał/a: | Cyklop, mógłbyś mnie oświecić dlaczego RGB? Ten ploter korzysta bodaj z 5 kolorów w tym 2 czarne?
Wydaje mi się, że drukować możesz z dowolnego programu i z dowolnego formatu, tylko wycinać musisz z Corela (jeśli nie masz specjalizowanego do tego celu oprogramowania). |
7 kolorów ma ten ploter w tym 2 czarne. drukować mogę z karzdego programu ale markery musiał bym ręcznie robić rysować kwadraciki w idealnym ułożeniu , a to dlatego bo plugin jest tylko do corela i ilustr.. mozze jest do ps jaki plugin ale musiał bym poszperać pierw na necie , w oprogramowaniu summy (ploter tnący) tak owego pluginu nima. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 22:21
|
|
|
| Jak eksportujesz grafikę z Corela to znaczniki do pozycjonowania grafiki się eksportują czy nie? Jeśli to ma tyle atramentów to pewnie rzeczywiście lepiej z RGB drukować. |
|
|
|
 |
projekt_art_
Praktyk

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 22:23
|
|
|
| nie znaczniki zostają w corelu nie da się ich skopiować |
|
|
|
 |
projekt_art_
Praktyk

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 22:24
|
|
|
| ustawiłem coatedv2 300% tak jak wcześniej pisałeś , sam juz niewiem co mam dobże a co zle ustawione ... najważniejsze jest to że wydruki są prawie idealne , bez zmiany trybu obrazka na cmyk . |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 22:25
|
|
|
Chyba się nie rozumiemy?
Chodzi mi o wyeliminowanie ewentualnych problemów, które mogą leżeć po stronie Corela, czyli prosto mówiąc, drukowanie z innego programu niż Corel.
Jak z Corela zrobisz pdfa, to znacznik do pozycjonowania są w tym pdfie? |
|
|
|
 |
projekt_art_
Praktyk

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 22:26
|
|
|
| tak zapisują się w pdf :) dzięki za podpowiedź |
| Ostatnio zmieniony przez projekt_art_ 19 Marzec 2013, 22:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 22:28
|
|
|
To nie ma sensu, bo korzystanie z takiego profilu powoduje, że do drukarki wysyłany jest obrazek w CMYKu, a jeśli Cyklop ma rację to lepiej żeby to był RGB.
Prawdopodobnie lepiej by było gdyby zarządzanie kolorami w Corelu w ogóle wyłączyć, choć optymalnie to powinien być tam profil od plotera i konkretnego medium (folii, papieru). |
|
|
|
 |
projekt_art_
Praktyk

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 22:32
|
|
|
| chezare napisał/a: | To nie ma sensu, bo korzystanie z takiego profilu powoduje, że do drukarki wysyłany jest obrazek w CMYKu, a jeśli Cyklop ma rację to lepiej żeby to był RGB.
Prawdopodobnie lepiej by było gdyby zarządzanie kolorami w Corelu w ogóle wyłączyć, choć optymalnie to powinien być tam profil od plotera i konkretnego medium (folii, papieru). |
wiec tak, zarządzanie kolorami mam wyłączone ale w ploterze , jak daje drukuj wybieram profil który stworzyłem mukie colorem (spektrofotometer) pod konkretyny materiał np biała folia samoprzylepna . |
|
|
|
 |
projekt_art_
Praktyk

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 22:36
|
|
|
 |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 22:44
|
|
|
Wydaje mi się, że to nie jest dobrze, choć pewności nie mam.
Masz ustawione, że Corel ma się zajmować przekształcaniem kolorów i oprócz tego robi to samo ploter. Nie wiem jak jest w X5, ale na pewno da się tak zrobić żeby Corel nic z kolorami nie robił.
Na tej liście powinna chyba być opcja wyłączająca zarządzanie kolorami w Corelu.
Z przygotowanych profili skorzystaj tak jak masz na drugim swoim obrazku. |
|
|
|
 |
projekt_art_
Praktyk

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 22:47
|
|
|
| chezare napisał/a: | Wydaje mi się, że to nie jest dobrze, choć pewności nie mam.
Masz ustawione, że Corel ma się zajmować przekształcaniem kolorów i oprócz tego robi to samo ploter. Nie wiem jak jest w X5, ale na pewno da się tak zrobić żeby Corel nic z kolorami nie robił.
Obrazek
Na tej liście powinna chyba być opcja wyłączająca zarządzanie kolorami w Corelu.
Z przygotowanych profili skorzystaj tak jak masz na drugim swoim obrazku. |
zarządzanie w ploterze mam wyłączone
jest na off,
kiedys drukowałem z włączonym tu i tu to dopiero miałem cyrk! |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 22:51
|
|
|
Rozumiem, że to okno ze sterownika drukarki?
Możesz tak spróbować, tylko wtedy Corel powinien zadbać o przekształcenie grafiki zgodnie z wybranym profilem. |
|
|
|
 |
projekt_art_
Praktyk

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 22:52
|
|
|
| Moge włączyć zarządzanie kolorami w ploterze ale jednak , jak jest na odwrót że corel zarządza to jest lepiej .... oczywiście przypuszczam ze ma to znaczenie że tusze mam zamienniki a nie oryginały. Teraz to juz ładnie drukuje :) |
|
|
|
 |
projekt_art_
Praktyk

|
Wysłany: 19 Marzec 2013, 22:53
|
|
|
| chezare napisał/a: | Rozumiem, że to okno ze sterownika drukarki?
Możesz tak spróbować, tylko wtedy Corel powinien zadbać o przekształcenie grafiki zgodnie z wybranym profilem. |
Dokładnie tak jak piszesz , munkie colorem zrobiłem profile wyłączyłem zarządzanie w ploterzez a w corelu włączyłem i wydruki niewiele różnią się od wyglądu na monitorze minimalnie... |
|
|
|
 |
|
|