|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Jak nałożyć teksturę na zaimportowany kształt? |
| Autor |
Wiadomość |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 27 Marzec 2014, 06:32
|
|
|
Dzięki Siedmiomilowy za plik, tak jest zawsze łatwiej.
To co jest niżej to tylko ilustracja do tego o czym napisał Wloza
Ten png nie ma tła, dzięki temu po otwarciu masz gotową maskę, która pokrywa się z obrazkiem, nic nie musisz robić.
W X3 cała procedura sprowadza się do:
Otwierasz Photo-Paint
Otwierasz plik png
Wybierasz teksturę w okienku wypełnienie
Wybierasz narzędzie "Wypełnienie"
i klikasz po kolei w "ptaszki"
Podsumowując, całe zadanie sprowadza się do wybrania grafiki, którą ma być wypełniony obrazek.
To wszystko zajmie Ci kilkanaście sekund w ciągu których powinieneś zrozumieć o czym wcześniej pisałem
Teraz wyobraźmy sobie, że ten obrazek jest w formacie, który nie pozwala zapisać grafiki która będzie wyświetlona bez tła, np. jpg, albo nawet png, ale z tłem.
W takim przypadku znakomicie powinna sprawdzić się metoda Dżumy, mistrza w takiej robocie, jak nie wierzysz pooglądaj na forum jego obrazki
Tylko zamiast zaznaczać różdżką poszczególne elementy figury klikasz w dowolne miejsce w tło (jeśli figura gdzieś to tło dzieli, trzeba kliknąć kilka razy z wciśniętym klawiszem shift, żeby zaznaczyć wszystkie fragmenty tła, w tym przypadku tak nie jest, wystarczy jedno kliknięcie).
Masz zaznaczone tło. Wciskasz ctrl+shift+I co spowoduje odwrócenie zaznaczenia i robisz to o czym napisałem na początku.
 |
|
|
|
 |
siedmiomilowy
Początkujący

|
Wysłany: 27 Marzec 2014, 19:28
|
|
|
Chezare, jeszcze tylko jedna, pewnie banalna sprawa ;)
Mam tam w wyborze wypełnienia jakieś domyślne teksturki, a jak mam wybrać tę swoją, którą mam w pliku? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 28 Marzec 2014, 07:03
|
|
|
 |
|
|
|
 |
siedmiomilowy
Początkujący

|
Wysłany: 28 Marzec 2014, 17:02
|
|
|
Udało się. W końcu wszyscy się zrozumieliśmy i problem został rozwiązany
Dziękuję Wam, Panowie! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|