Krzywe napisy |
Autor |
Wiadomość |
mariu_74
Początkujący Mariusz
Wersja CorelDRAW: x5
|
Wysłany: 10 Czerwiec 2016, 17:19 Krzywe napisy
|
|
|
Witam
zainstalowałem x5 i podczas pisania textu odnosi się wrażenie (sprawdziłem prowadnica i faktycznie jest krzywo)że jest napisany krzywo podobnie jak się wstawia inne elementy co jest nie tak? i jeszcze jedno pytanie : mam otwarte kilka stron importuje przedmiot obok karty nr 1 i tylko jest on widoczny na tej karcie nr 1 gdzie się to przełącza, żeby był widoczny na wszystkich ?
z góry dzięki |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10 Czerwiec 2016, 17:54
|
|
|
1. A nie piszesz przypadkiem po ścieżce?
2. Przenieś obiekt na "pulpit" w Manager Object". W X5 praca na warstwach została dosyć mocno pokomplikowana i czsami Corel nie potrafi prawidłowo przenieść obiektu na warstwę "Pulpit". |
|
|
|
|
mariu_74
Początkujący Mariusz
Wersja CorelDRAW: x5
|
Wysłany: 11 Czerwiec 2016, 12:37
|
|
|
witam
jak włączyć warstwy? (ustawienia pulpitu)
jak sprawdzić czy nie pisze po ścieżce - nadmieniam że przy niektórych tylko czcionkach napis jest delikatnie krzywy. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12 Czerwiec 2016, 22:32
|
|
|
1. Jeżeli masz zaznaczone jako aktywne narzędzie "tekst", to najechanie kursorem na jakikolwiek obiekt wektorowy proponuje opcję "Dopasuj tekst do ścieżki". Jeżeli to nie to i zaczynasz pisać w "pustym" miejscu, to mogą to być złe sterowniki do karty graficznej. Zresztą strzelam, bo jak *naście lat już w Corelu pracuję, to pierwszy raz o czymś takim słyszę. Zwłaszcza, że X5 to całkiem udana wersja.
2. W "Menedżer obiektów" trzeba ręcznie przenieść taki obiekt/grupę na warstwę "Pulpit". |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 13 Czerwiec 2016, 13:30
|
|
|
Może zamiast textu wpisuj tekst?
Żarty, żartami, ale dopóki nie zobaczę, to nie uwierzę.
Zaznacz taki "krzywy" tekst, zamień na krzywe (ctrl+Q), jak dalej jest krzywy, to zapisz dokument do jakiejś starszej wersji (ja mam zabytek nr 12) i zapodaj tutaj. |
|
|
|
|
|