Wydruk w RGB a zdrowie plotera. |
Autor |
Wiadomość |
BartekNML
Praktyk
Wersja CorelDRAW: x6
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 21 Mar 2016 Posty: 53 Skąd: Nowe Miasto Lub.
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2016, 22:15 Wydruk w RGB a zdrowie plotera.
|
|
|
Czy ploterowi robi różnicę jakie wydruki robi ? RGB jest żywsze od CMYK dlatego wydruki bardziej mi się podobają w tym pierwszym ale czy może to jakoś negatywnie wpływać na ploter bądź może zwiększa zużycie atramentów ? |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2016, 23:19
|
|
|
W życiu negatywnie nie wpłynie. Przecież atramentów RGB są tylko trzy, a CMYK - cztery, to jak zużycie atramentu ma być większe? |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 8 Czerwiec 2016, 00:00
|
|
|
Ploterowi żadnej. I tak drukuje zazwyczaj w CMYK... |
|
|
|
|
BartekNML
Praktyk
|
Wysłany: 8 Czerwiec 2016, 06:05
|
|
|
tegraf napisał/a: | W życiu negatywnie nie wpłynie. Przecież atramentów RGB są tylko trzy, a CMYK - cztery, to jak zużycie atramentu ma być większe? |
no np. przez zwiększenie nasycenia kolorów |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 8 Czerwiec 2016, 09:16
|
|
|
BartekNML napisał/a: | Przecież atramentów RGB są tylko trzy |
Bartek, to był tzw. sarkazm... Widziałeś atramenty RGB?
Wracając do tematu: jako potencjalny klient drukarni z ploterem (swoją drogą: "drukarnia" w takim przypadku to nadużycie) wolałbym, aby zamówione wydruki były przede wszystkim wierne (czytaj: zgodne) z tym, co dostarczyłem.
Chwila, w którym drukarniany grafik będzie mnie przekonywał przy reklamacji, że przecież "RGBy są żywsze, dlatego lepsze" (czyli co? Ruszają się?) niż cmyki, będzie moją ostatnią w tej drukarni. Dalej już tylko pisma procesowe. |
|
|
|
|
BartekNML
Praktyk
|
Wysłany: 8 Czerwiec 2016, 11:16
|
|
|
tak myślałem że błędem jest nie dawanie "" przy żywsze :) Tu nie chodzi o to co ktoś mi dostarczy bo jeśli dostane projekt w CMYK to taki drukuję. Kilka lat pracy w branży usługowej nauczyło mnie nie uszczęśliwiać nikogo na siłę. Ale robiąc sobie próbne wydruki i porównując "jakość" (czyt. to co widzimy) to RGB wygląda ładniej i na moje oko jest bardziej rzeczywiste z tym co odwzorowuje ekran monitora.
Temat można zamknąć. Interesowało mnie tylko czy drukowanie w RGB może wpłynąć negatywnie na ploter. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 8 Czerwiec 2016, 16:25
|
|
|
BartekNML napisał/a: | RGB wygląda ładniej i na moje oko jest bardziej rzeczywiste z tym co odwzorowuje ekran monitora |
To się jeszcze zastanów czyj monitor? Bo w ostateczności na pewno nie Twój się liczy, tylko klienta. A on ma Szajsunga albo innego Cwella, który ma tyle wspólnego z odwzorowywaniem rzeczywistych kolorów wydruków, co szprotka z papieżem. Wiem, że to często kusi. W sensie poprawianie projektów klienta. Bo koles przynosi gówno i nie ma pojęcia jak wielkie. A Ciebie, czy każdego innego grafika aż oczy szczypią od nadmiaru kiepścizny. I chciałbyś zrobić, żeby wyglądało ładnie itp.. No więc jeśli klient wprost nie powiedział, żebyś zrobił tak, by było ładnie, to rób to co dostałeś. Nie zastanawiaj się, czy obrazek RGB lepiej przekonwertować do CMYK jeszcze w programie, czy zostawić to RIPowi.
Jak sam powiedziałeś
BartekNML napisał/a: | Kilka lat pracy w branży usługowej nauczyło mnie nie uszczęśliwiać nikogo na siłę. |
I ot, cała prawda o życiu grafika
A jak spece pokroju Cysorza czy tegrafa mówią, że ploterowi to zwisa i powiewa, to znaczy tak jest |
|
|
|
|
|