Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel Photo-Paint górny pasek ???
Autor Wiadomość
damdar 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW 2018
Wysłany: 22 Styczeń 2008, 12:50   Corel Photo-Paint górny pasek ???

Witam na forum jako nowy użytkownik i pozdrawiam wszystkich.
Mój problem jest banalny jednak mi sprawia kłopot zresztą nie pierwszy raz. Oczywiście pomoc techniczna corela ma użytkownika w ....... i nikt nie odbiera tam telefonów.

Otórz po wgraniu pakietu corela w Photo-Paint nie mam paska na samej górze w którym są napisy "PLIK, WIDOK, NARZEDZIA......." Pamiętam kiedyś przez przypadek wywołałem je jakąś kombinacją przycisków jednak teraz tego nie pamiętam.

Proszę o pomoc, gdyż denerwuje mnie ten stan rzeczy. W corel draw ten pasek jest a w photo-paint go nie ma więc w czym rzecz ?

pozdrawiam

qm0szka 
Bywalec
fotografistka

Wersja CorelDRAW: 12
  Wysłany: 22 Styczeń 2008, 17:40   

Wystarczy w okolicach występowania paska sklikać prawym klawiszem i w menu kontekstowym zaznaczyć opcję :arrow: "pasek menu" 8-)

damdar 
Bywalec

Wysłany: 23 Styczeń 2008, 09:13   

No niestety nie pokazuje ciągle mi tego paska z napisami lub tak jest ukryty. Oczekuje dalszych propozycji.

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 23 Styczeń 2008, 09:29   

zrób dokładnie tak jak już było napisane
tu masz obrazeczek poglądowy

jeśli to nie zadziała oznacza że przesunąłeś pasek poza obszar ekranu i pojawia się jedynie na brzegu jego kawalątek

wszystkie ustawienie wracamy zawsze w jeden sposób start z wciśniętym F8
nie rozumiem skoro tyle razy już było to napisane czemu nie stosujecie tego

znaczy rozumiem - leń to taki dziwny zwierz, nie pozwala na poczytanie czy przypadkiem ktoś nie miał podobnego problemu - ale ok powtarzam po raz kolejny - może ktoś kolejny raz trafiając na ten własnie post skorzysta jedna z opcji szukaj...

wlaczaniemenu.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 753 raz(y) 196.16 KB

damdar 
Bywalec

Wysłany: 23 Styczeń 2008, 16:13   

Przykro mi stwierdzić ale podpowiedź jest nie trafna gdyż ja mam corela 9 a zrzut ekranowy niedotyczny PHOTO-PAINT tylko Corela. Mimo prób nie ukazuje mi sie ten pasek !
nawet po uruhcamianiu z F8 pyta o powrót do ustawień początkowych. ja mam takie ustawienia w chwili wgrania całego pakietu corela włącznie Photo-Paint. Ale brak tego paska dotyczy włącznie PP bo w samym Corelu Draw on jest. Sprawę pewnie bym załatwił w Corel Polska jednak tam nikt nie odbiera telefonów czyli nie warto mieć legalnego oprogramowania bo mają Cię gdzieś, poprostu kupiłem teraz mamy Cię gdzieś.

Koledzy wiem, że jest pewna formuła przycisków która to wywołuje ale nie pamiętam dokładnie jaka może ktoś ma pomysł....
pozdrawiam

co do szukania na forum to próbowałem ale nie znalazłem tematu pokrewnego mojej sprawie.

damdar 
Bywalec

Wysłany: 23 Styczeń 2008, 16:39   

Słuchajcie banalnie prosta sprawa tak jak myślałem że gdzoeś to było. Po wgraniu Corela i innych PHOTO-PAINT ustawia się na maksymalnym obszarze roboczym więc wystarczy tylko najechac na ikonę obszaru roboczego i kliknąć lub poprostu nacisąć "BACKSPACE"
I po krzyku !!!! huuuuura
ale i tak dziękuje za pomoc koleżeńską

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 24 Styczeń 2008, 01:16   

nieistotna jest wersja corel w tym przypadku ani tez czy to draw czy pp - listwe pokazuje sie tak samo od wersji 7 corela.... dokladnie w ten sam sposob i ten przyklad to ilustrowal - gdzie nalezy kliknac i co zaznaczyc

nie rozumiem też co ma maksymalny obszar roboczy do braku listwy menu...
ale skoro so się udało samemu... backspacem... to tylko gratulować

Cytat:
co do szukania na forum to próbowałem ale nie znalazłem tematu pokrewnego mojej sprawie.

chodzi o przywracanie ustawień początkowych - czyli dokładnie tak jak to wygląda zaraz po zainstalowaniu corela - odpalasz z F8 jeśli cokolwiek Ci poznikało albo się zablokowało - to jest najprostsza metoda i nie generuje błędów w oprogramowaniu. masz to wymieniane przy każdym poście który dotyczy zmienionych ustawień.

Teraz widzę że każdy traktuje swój problem jako indywidualny - program to nie człowiek, zachowania w nim są standardowe - zresztą jak u 80 procent populacji ludzkiej.
A tera idę barana w ścianę.

damdar 
Bywalec

Wysłany: 25 Styczeń 2008, 22:16   

Podkreślam poraz kolejny, że PP ustawia się tak już po pierwszym zgraniu do kompa. Nic nie przestawiałem tak, dzieje to już od pierwszego użycia. wspomniane przez kolegę powroty do ustawień piewotnych nic nie dają gdyż moje ustawienia początkowe są już bez tego paska. A "BACKSPACE" to wywołuje polecam ty wypróbować...

A tak przy okazji ma ktoś linka do dobrej aktualizacji CD9 ?

pozdrawiam

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 28 Styczeń 2008, 13:46   

BACKSPACE zmienia widok na pełnoekranowy z zachowaniem narzędzi
niczego nie przywraca - tym bardziej paska menu
koleżanka 4 sweet w poprzednim poście właśnie to powinna zrobić żeby sie zjawiły "ikonki do minimalizuj"

BACKSPACE nigdy niczego nie przywracał - przełącza widoki to wszystko

stronę do patchy do corela masz podaną w moim poście na forum w grafice wektorowej

jotte 
Początkujący

Wysłany: 18 Marzec 2010, 08:46   

Nie wiem po co się Kreart mądrzy??

Ja miałam dokładnie ten sam problem i dokładnie tak samo udało mi się go rozwiązać i też po uruchomieniu z wciśniętym f8 nie mam tego paska menu u góry.
Dopiero po kliknięciu Backspace się uwidacznia.

Więc uspokój się mądralo i pogódź z tym,że to nie ty postawiłeś "kropkę nad i"!

Odpowiedz do tematu