Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Siatka
Autor Wiadomość
Daanyy07 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
  Wysłany: 4 Luty 2017, 14:32   Siatka

Witam serdecznie. Na poczatku chcialbym zaznaczyc ze dopiero ucze sie obslugi programu, poniewaz niedawno postanowilem przerzucic sie na Corela z Inkscape. I tu moje pytanie. W Inkscapie w ustawieniach mozna utworzyc siatke aksonometryczna (albo izometryczna) i ja dowolnie konfigurowac. Znalazlem w ustawieniach w Corelu ustawienia siatki ale jest to siatka prostokatna a mi chodzi o skosna. Czy w Corelu jest wgl mozliwosc utworzenia takiej siatki?
Wiem ze mozna taka siatke stworzyc z wieloboku o 6 katach i pozniejszym nakladaniu ich na siebie, ale mi zalezy na tym aby taka siatke mozna bylo konfigurowac (odstepy i kat). Z gory dziekuje za pomoc

Bez tytułu.png
O taką siatkę mi chodzi
Pobierz Plik ściągnięto 311 raz(y) 51.55 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 4 Luty 2017, 15:27   

znaczy nie ma czegos takiego jak siatka aksometryczna albo izometryczna ,aksonometria r\to rzut rownoleglu jakby z boku izometria to szczegolny rzut aksonometri czyli rzut tylko i wylacznie z gory,to po pierwsze,w corelu z tego co widze aksonometrie mozna wykonac prowadnicami na siatce ,natomiast samej siatki nie widze,chyba ze w x7 lub x8 jest cos takiego ,natomiast jesli chodzi o izometrie to nie widze sensu takiej siatki jesli proram nie ma zintegrowanej rozy wiatrow,watpie zeby inscape cos takiego oferowal

Daanyy07 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 4 Luty 2017, 23:38   

Dziekuje za pomoc. Jesli chodzi o ta nazwe "siatka aksonometryczna" to po prostu uzylem jej poniewaz taka nazwe nosi ta siatka wlasnie w Inkscape. Nie znam sie szczerze na tym. Ale jeszcze raz dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam :-D

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Luty 2017, 00:34   

nie ma problemu ja sam jestem ciekaw czy corel w wyzszych wersjach oferuje taka siatke jak pokazales

Odpowiedz do tematu