|
Odstepy miedzy literami |
| Autor |
Wiadomość |
Daanyy07
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 7 Luty 2017, 13:10 Odstepy miedzy literami
|
|
|
| Witam. Szukam w Corelu (X5) mozliwosci ustawienia odstepow pomiedzy literami tekstu. Czy istnieje taka mozliwosc? np zeby odstep pomiedzy kazda litera byl taki sam i wynosil 3 cm? |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 7 Luty 2017, 16:43
|
|
|
| Chyba będziesz musiał zrobić to ręcznie narzędziem Kształt ,chociaż boję się o światło miedzy znakami , gdyby trzymać się dokładnie przykładowej odległości 3 cm. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Luty 2017, 22:55
|
|
|
nie no mozna ,tylko ze z uwagi kerning jest procentowy to trza by wiedziec jaki jest kernibg ,ale jest prostrza metoda ,poprostu klikasz rozlacz tekst ozdobny,zaznaczasz znak i transformacje polozenie i na osi X dajesz 3 cm potem zastosuj ,no i tak dalej
PS: ocywiscie kerning trza zrobic najpierw na zero |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Luty 2017, 23:28
|
|
|
| Daanyy07 - wciśnij po prostu F10 i rozciągnij myszką tekst (można to także zrobić wpisując ręcznie wartość odległości między poszczególnymi literami z menu pomocniczego, ale to trochę bardziej skomplikowane). Możesz też wcześniej zaznaczyć sobie np. prostokątem lub prowadnicami żądaną odległość i do takich wymiarów próbować go dostosować/PRÓBOWAĆ, bo idealnych odległości nie uzyskasz - zawsze może być (ze względu na zaprojektowany kerning) jakaś różnica, ale będą to w najgorszym przypadku jakieś części milimetra a nie centymetra. Inaczej wygląda "I" a inaczej "W" - nieprawdaż? Można to zrobić dokładniej, ale wymaga to większego zaangażowania - jeżeli będziesz jednak takowego potrzebował, spróbujemy pomóc. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 8 Luty 2017, 19:45
|
|
|
| F10 (lub narzędzie Shape Tool) i ciągniesz za strzałkę - zmieniasz wtedy światło międzyliterowe. A jak ciągniesz z Shiftem, to zmieniasz wtedy tylko długość spacji. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Luty 2017, 20:20
|
|
|
nie wiem,chyba ja czegos sie nie douczylem,co wy z tym f10,z mojej wiedzy nie da sie ustawic odleglosci z pominieciem kerningu,bez uprzedniego uwolnienia fontu od tegoz kerningu i corel rozumuje tak jak ja ,czyli daje procent odleglosci a procent to tak jak Cysorz prawi to odleglosc ustalona pomiedzy obrazem zapisanym w pliku fontu,ja nie wiem ale kompletnie was nie rozumiem ,chyba ze ja o czyms nie wiem to szybko mi tutaj napisac koledzy |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 8 Luty 2017, 21:13
|
|
|
| Przecież napisaliśmy , że idealnie się nie da .Zresztą to jest bez sensu , dlatego pewnie nie ma takiej opcji . |
|
|
|
 |
Daanyy07
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 10 Luty 2017, 00:25
|
|
|