Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile średnio czasu poświęcacie na stworzenie logo dla firmy?
Autor Wiadomość
sonep 
Praktyk

Wysłany: 7 Styczeń 2017, 00:10   Ile średnio czasu poświęcacie na stworzenie logo dla firmy?

Chciałbym sie mniej wiecej rozeznac w temacie czasu, bo wydaje mi sie, ze u mnie pod tym względem jes tragedia...

Cysorz 

Wysłany: 7 Styczeń 2017, 00:29   

Czasami 5 minut, czasami tydzień to za mało...

sonep 
Praktyk

Wysłany: 7 Styczeń 2017, 02:47   

Tydzien, czy 2 to chyba nie jest nic złego. Ja z jednym męcze sie juz gdzies od listopada, czyli 2 miesiące, z tym, ze jest to takie przerywane 2 miesiace, bo mam tez na glowie inne rzeczy na głowie, jak pisemna praca licencjacką, czy inne przedmioty przez ktore ciezko mi sie skupic na jednym, wiec troche ten czas sie rozciągnął, ale i tak na pewno zdecydowanie za dlugo sie z tym pieprze, az do porzygu. Robie logo(w ramach projektowej pracy licencjackiej) dla firmy budowlano-remontowej, ktora jeszcze posiada stolarnie(pracowalem w tej firmie na wakacjach). I strasznie sie z tym męcze, nie wiem, jakos ciezko wymyslic mi cos prostego i estetycznego, co oddawaloby działalnosc firmy, Pierwszy projekt ktory zrobilem(pierwsze godziny odkąd zaczalem cos robic) do teraz najbardziej mi sie podoba i wtedy tez mi sie podobał, ale pozniej stwierdzilem, ze przez kształt klucza francuskiego, ktory w nim zastosowalem moze za bardziej kojarzyc sie z reperowaniem niz z budowictwem i tak od tego czasu nieudolnie probuje to zmienic, wymyslac nowe projekty lub poprawiac cos w starym i zrobilem juz w sumie jakies 8, ale albo cos wydaje mi sie meic nieczytelny przekaz, albo jest nieorginalne albo brzydkie, albo mam problem z dopracowaniem, a ostatnio to juz w ogole zaczne cos i nie wiem jak skonczyc. Na domiar zlego jak juz cos mi sie zacznie podobac, to nie podoba sie tam komus z firmy.
Masakra jakas, utopilem sie w tym i nie wiem jak wyjsc, siedzenie w tym godzinami nie pomaga z tych nerwow, ze trace kupe czasu na marne wziąłem sobie jakis konkurs, zeby cos miec w tym prtfolio i w 30minut udalo mi sie zrobic calkiem ładne logo, chociaz w sumie, jak teraz na to patrze, to chyba nie do konca oddaje charakter firmy

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Styczeń 2017, 10:14   

Dołącz plik z logo ,może coś podpowiemy.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 7 Styczeń 2017, 13:17   

Najtrafniej skwitował to Cysorz.

Czasem, gdy zobaczysz brief, nazwę firmy i jej profil (niekoniecznie w tej kolejności) to pomysł wpada w 5 minut i ni-hu-hu nie wymyślisz nic lepszego i bardziej odpowiedniego. A czasem, mimo relatywnie prostego zadania, ślęczysz nad czymś tydzień, dwa, miesiąc... I wszystko co robisz albo jest zbyt generic (przypomina gówno z vector-stock'u z $3), albo zupełnie nie pasuje do firmy.

Proponuję ci zmianę koncepcji. Co prawda nie pokazałeś swoich propozycji (do czego zachęcam - pomożemy), ale z tekstu wywnioskowałem, że skupiłeś się na sygnecie. Jeśli nic się z firmą nie kojarzy lub jest zwyczajnie trudne do przedstawienia, to może lepszy byłby logotyp z emfazą w stronę typografii?

:-o

sonep 
Praktyk

Wysłany: 8 Styczeń 2017, 00:55   

Chętnie bym wstawił, tylko nie wiem, czy przypadkiem antyplagiat tutaj nie dotrze podczas sprawdzania pracy pisemnej (obrazy tez sprawdza :cry: ) a w jednym rozdziale bede musal opicac prace projektową a co za tym idzie wstawiac obrazki swojego logo itd, Chyba, ze wrzucilbym to na jakis serwer do ktorego sie zaluguje, tutaj wstawilbym linki i najwyzej po jakims czasie usune. No dobrze by bylo, zeby w ramach odpowiedzi nikt nie wstawial ich w swoich postach. Mozemy sie tak umowic?

restauro 

Wysłany: 8 Styczeń 2017, 09:44   

Oczywiście że pomożemy .Twój projekt wiec decydujesz ,chociaż nie widzę nic złego w tym ,że poddajesz swoją prace pod osąd i korektę na forum . Efekt końcowy to dalej Twój projekt ,może ewentualnie z małymi poprawkami.

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 8 Styczeń 2017, 18:15   

dokładnie tak jak piszecie... czasem 5min, czasem 5 dni... a czasem 5 tygodni... i często się zdarza ze 5min jest lepsze niż 5tyg.

po sobie wiem, że klient jak zobaczy 4-5 wzorów to jest później problem... ja osobiście twierdze, że klient powinien zobaczyć 3 wzory i KONIEC.

zdarzało mi się, że robiłem po 6-7 wzorów bo miałem wenę a klient rezygnował bo stwierdził ze skoro mam tyle pomysłów to słabo przemyślane te pomysły i rezygnowali z zamówienia - i to był mój wielki błąd..

zdarzało się, że zrobiłem logo w jeden dzień i na drugi wysyłałem do klienta - też błąd - "tak szybko??, to pan chyba na łatwiznę idzie"..... i zamiast budować sobie renomę.... wszystko w pizd...

ostatnio miałem tak, że logo zrobiłem dosłownie w 15min... nawet bez szkicu na kartce... od razu w corelu...... ale sobie myślę, że wyśle do klienta za 5 dni... i to był dobry pomysł...

sonep 
Praktyk

Wysłany: 8 Styczeń 2017, 21:13   

Ok. A więce tak:

1. https://s25.postimg.org/x8tv54syn/image.jpg To byl moj pierwszy pomysł. Kształt domu umieszczony w sześcianie z lekko podniesionymi rogami, aby przypominał klucz francuski. Negatywna czesc przypomina cos w stylu większych blokow, co moze nawiązywac do większych budynkow ktorymi sie zajmują(w ostatnich latach ich głownym zajęciem są prace remontowe w dwoch duzych halach produkcyjnych, oprocz tego mają tez na koncie wybudowane jakies biurowce) - To tak apropo pierwszego sygnetu. Drugi to obnizenie rogow z tylu zeby jednak nie byl to klucz francuski, bo doszedlem do wniosku, ze moze za bardzo sie kojarzyc z reperowaniem, czy hydrauliką, a trzeci to tego wariacja

2 Ksztalt domu + nazwa https://postimg.org/image/57ftrfnob/1e6156e1/

3. Logotyp https://s25.postimg.org/q6vxixpct/image.jpg , logotyp + elementy przypominające budynek/dom https://s25.postimg.org/48zgp5acd/image.jpg

4. połączenie elewacji budynku i domu https://s25.postimg.org/6g8aqt50f/image.jpg

5. Screen z tego co ostatnio probowalem zrobic https://postimg.org/image/itl4xpuor/ (cos na styl szkieletu domu)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 8 Styczeń 2017, 22:56   

No dobra, to tak:

1. i 2. - nie wiem jakiego fontu użyłeś (podaj nazwę, z ciekawości), ale zapomnij o nim - jest straszny. Nie tylko nie pasuje stylem to jeszcze jest tragicznie zrobiony. Co do sygnetu w 1. to potencjał w tym jest, ale jeśli chciałbyś odejść od "klucza" to możesz zniekształcić bryłę, żeby nie była sześcianem LUB to wcięcie przesuń na któryś bok - wtedy ten rzut izometryczny nie przekształci się w "klucz". Sygnet w 2. jest zbyt generic.

3. i 4. - byłby w tym potencjał i osobiście pewnie próbowałbym pójść w tą stronę, niestety - nie obraź się - umiejętność tworzenia custom'owych fontów u ciebie niejako leży. Jeśli czegoś nie czujesz, to zostaw, nic na siłę. Skup się na polach, w których czujesz moc.

O projekcie 5. zapomnij z miejsca.

A jeśli chodzi o 6. to myślę, że tam masz największe szanse, chociaż stosunkowo mało info mamy o firmie i nie wiem, czy nie nazbyt będzie to kierowało myśli na domki jednorodzinne. Niemniej jednak taki szkielet w rzucie izometrycznym mógłbyś próbować wykonać dla reprezentacji biurowca czy czego tam. Uważam, że to mógłby być dobry pomysł.

Jak znajdę jutro moment, to może coś zrobię, a na dzisiaj jedynie słowna krytyka ;-)

PS.
Osobiście nie zgadzam się z DJ'em odnośnie intencjonalnego opóźniania oddania projektu. Uważam, że zwyczajnie nie udało mu się go sprzedać jak należy. Nie obronił swojego projektu. Rozmowy z klientami to najtrudniejsza część byś projektantem. Niestety tak jest. Ale zastanów się - czy jeśli klient otrzymuje logo (zakładamy, że dobre, przemyślane i dla niego odpowiednie) to czy bardziej powinien się cieszyć jeśli dostanie szybko, czy późno? Odpowiedź brzmi - jak dostanie szybko. Dla właścicieli firmy czas to pieniądz. Skoro wykonałeś dobrą robotę i to szybko, to świadczy o Twoim profesjonalizmie. Jednak nie należ przyjmować, że skoro robota zabrała mniej czasu, to należy się mniej kasy. Co to, to nie. Przecież dzięki Tobie klient zaoszczędził czas. Co mu z dni-tygodni poślizgu? Gdzie jego zysk w tym? Żaden. Tylko takie logo (oddane szybko) należy umieć jeszcze sprzedać.
Jedna z topowych brand designerów (nazwiska nie pomnę) miała kiedyś sytuację, w której logo dla klienta opracowała w 15 minut, właściwie przy kliencie. Klient oczywiście miał wonty, że zrobiła to na odpierdol. Odpowiedź padła: "by zaprojektowanie logo zajęło mi 15 minut, musiałam uczyć się 15 lat". Podobnie miał zresztą Pablo Picasso (na pytanie dlaczego szybki portret wycenił na 5 tyś. dolarów, a przecież to była pojedyncza linia? Odpowiedział, że nauczenie się tego zajęło mu całe życie).
Projektanci muszą się nieco szanować i znać swoją wartość. A także wartość swojej pracy. Polecam Ci filmy Aarona Draplina (na YouTube'ie).

Odnośnie ilości projektów to z DJ'em zgadzam się częściowo, bo zależy jakiego się ma klienta i jak się dogadasz na początku. Wszystko zależy od budżetu - jednoosobowa firma, mała, średnia, duża, korporacja? Każdego wycenisz inaczej i przedstawisz mu inny zakres do wyboru. Jednak ZAWSZE trzeba być zadowolonym z przedstawianych propozycji. Przyjmij to na wiarę - jeśli zrobisz 5-8 projektów, z których z jednego będziesz naprawdę zadowolony, a pozostałe to będą na odpierdol, "żeby były, bo nie oddam jednego projektu" to możesz być pewien, że klient wybierze któryś z tych gorszych, zamiast tego, które ty uważasz za udane i odpowiednie. Bo prawdą w zawodzie brand designera jest to, że najczęściej logo, którego klient potrzebuje, nie jest tym, które mu się podoba najbardziej ;-) Pomyśl nad tym. To słowa większych ode mnie, projektantów, którzy odnieśli światowe sukcesy.

Sound 
Doradca

Wysłany: 9 Styczeń 2017, 13:30   

trzeba pamiętać o jednym, że prawie każdy klient w Polsce to "ekspert od brandingu".

sonep 
Praktyk

Wysłany: 9 Styczeń 2017, 19:28   

Dzięki za opinie. Font to Eras Bold ITC. A jeśli chodzi o tworzenie customowych fontow - jak sie tego nauczyc? Na studiach nic o tym nie mialem, na jakis dobry tutorial tez sie nie natknąłem, a pasowałby sie tego nauczyć

A co do działalności firmy, to z tego co sie dowiedziałem:

- Firma zaczeła swoją działalność gdzies w latach 80, jako Przedsiębiorstwo Budownictwa Kumunalnego, , ktore podlegało pod miastoiI świadczyło usługi dla miasta, a gdzies tak w polowie lat 90 firma przekształciła sie w spółke pracowniczą jako spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
- zajmują sie glownie usługami budowlanymi i remontami, ale od paru lat mają tez stolarnie, ktora jest takim jakby dodatkiem, robią w niej głownie drzwi i wyworzą do Niemiec
- Mniej więcej w latach 95-2005 zajmowali sie w duzym stoypniu kanalizacją i wodociągami, bo wtedy byl jakis bum na te usługi. W tych latach wybudowali tez jakis biurowiec,jakis domo albo dwa i hale produkcyjną
- Gdzies tak od 8lat nie zajmowali sie budowaniem zadnego domu, bo odkąd dostali kontrakt na remonty w dwoch, czy trzech wiekszych fabrykach, nie maja na to czasu, bo mają wystarczajaco roboty no i na razie nie mają zamiaru tego zmieniać, no chyba, ze brakowałoby roboty(nie wiem np. nie przedłuzyliby im kontraktu w ktorejs z fabryk, czy cos)
- Odbiorcami aktualnie glownie są duże zakłady takie jak: Fabryka amortyzatorow BWI, Huta szkła, nowy styl. Robią tam roznego r rodzaju remonty, czy przeróbki biur, pomieszczen socjalnych, czy hal produkcyjnych, sporadycznie robią tez cos klientom indywidualnym
- Ogolnie mogą robic wszystko co wchodzi w skład budowy domu od poczatku do konca,

sonep 
Praktyk

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 14:47   

Moge liczyć jeszcze na jakąś podpowedź? Moze zostac przy tym poerwszym projekcie?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 18:04   

Ja ci udzieliłem odpowiedzi. Raczej czekałem na twój ruch. Na jakieś próby kolejne albo coś :-) Zdecyduj się na któryś projekt to wtedy możemy do niego przysiąść.

Chyba, że chodzi ci o pytanie o ręczną typografię - tutaj sprawa jest trudniejsza. Otóż zwyczajnie trzeba umieć to robić. Niby jakieś zasady tam są (symetria, używanie figur prostych do konstrukcji bardziej skomplikowanych glifów, stosowanie rzeczonych figur w różnych częściach glifu itp. itd.), ale po prostu trzeba to czuć. Obadaj chociażby TO (link) - masz jak koleś robi co robi w nieco ponad 2h (co prawda w AI, ale zasada identyczna i dla Corela). Jednak to jedynie wektoryzacja narysowanego odręcznie projektu. I tak się to powinno robić. Ale jeśli mowa o etapie projektowania (na kartce, z ołówkiem w ręce), to niestety tego chyba ci nikt nie powie. Pisać umiesz? Umiesz. Widziałeś w życiu kilka czcionek? Widziałeś. No to ogólnie wiesz jak powinny wyglądać. Polecam ci niektóre prace gogman'a z tego forum. Chyba na dwóch z nich pokazał konstrukcję logo-fontu. To da ci dobry obraz na ten temat.

restauro 

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 19:23   

Pierwszy projekt ma potencjał ,trzeba tylko troche go zniekształcić .

Jest klucz ,jest fabryka ,jest dom .W zasadzie wszystkie elementy o których wspominałeś.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 11 Styczeń 2017, 22:48   

Ja skłoniłem się w stronę ostatniego pomysłu, tylko nawiązałem bardziej do dużych inwestycji. Efektem jest to co poniżej (szanując prośbę autora tematu wrzucam tylko linki).

Objaśnię, chociaż chyba widać o co kaman. Otóż sygnet jest zrobiony jedna linią. Przecina się, ale do narysowania bez odrywania ołówka. Jeśli skupić się na płaszczyznach ograniczanych przez łamaną okazuje się, że to taka bryła niemożliwa. W samym sygnecie znajduje się mały obiekt (na środku), ale tez i duży. Ten większy jednoznacznie kojarzy się z biurowcem/wieżowcem/fabryką/firmą ogólnie. Izometryczny rzut nadaje wszystkiemu bardzo techniczny charakter - taki jaki powinien być kojarzony z pracami instalacyjno-budowlanymi (właściwie to planistycznymi, ale ciąg skojarzeń jest jednoznaczny i o to chodzi).

Jednostką podstawową jest romb utworzony przez tą siatkę (w tle) w rzucie izometrycznym. Ja bym ją zostawił i wykorzystywał jako element dekoracyjny i powtarzający się w odpowiednich aplikacjach (papier firmowy, tło strony, znak wodny itp.). Jest porównanie jak wygląda duży sygnet i jak mały (4x mniejszy, podstawa to 1 [j]). Jest na tyle prosty, że nie traci na wyrazistości.

Typo to Pirulen Rg. Nazwa ma szerokość 3 [j] i wysokość 3/4 [j]. Odstęp między sygnetem i nazwą to 1/2 [j].

Nie pokazałem pola ochronnego, ale wiadomo, że będzie 1 [j].

sonep, robią jakieś logo musisz zastanowić się, gdzie będzie używane. Coś nieźle wygląda na płaskim, czystym, białym tle - i super. Ale bardzo rzadko zobaczysz to w takim kontekście. Logo będzie na autach, koszulkach, bluzach/polarach, kaskach itp..

Full size

Small

Invert

Color

Rzecz jasna całość wymagała by dopracowania, głównie w kwestii grubości krzywych i nazwy, odstępów, wielkości itp., ale jakiś pomysł jest.

Mockup - wood

Mockup - t-shirt front

Mockup - t-shirt back

Mockup - worker

sonep 
Praktyk

Wysłany: 12 Styczeń 2017, 04:59   

@restauro - faktycznie po obniżeniu, ten znak nawet skojarzył mi sie z halą produkcyjną, w ktorych pracują, bo nie są one jakies wysokie, ale obszerne(sam w jednej pracowale, wiec moze stąd skojarzenie) http://www.bwigroup.com/p...eb_20151022.jpg Tylko, że przynajmniej w tej wersji wygląda jak by był splaszczony no i ogolnie niezbyt ładny, moze cos w tym stylu? https://postimg.org/image/4geddjnh7/ (podciągnąłem dolne krawędzie z pierwotnego znaku)

@Shame Dzięki za jak zwykle obszerną wypowiedź. Bardzo ciekawa propozycja, tylko nie potrafie odgadnąć co moze przypominać mniejsza część tego znaku, to ma byc jakąś abstrakcją? Czy moze cos w stylu połączenia większej części budynku z jego mniejszą czescią np. cos w ten deseń https://postimg.org/image/5z9riiu1n/?
Mogłbys mi też powiedzieć w jaki sposób skonstruowałeś tę siatke?

Tak poza tym ostatnio pokazalem jedej osobie z firmy(to jeszcze nie szef) te propozycje ktore wam pokazywalem i najbardziej podobala mu sie ta wersja(bo najladniejsza) https://postimg.org/image/57ftrfnob/ , a jak nie to ewentualnie ta https://s25.postimg.org/x8tv54syn/image.jpg i raczej wolałbym pojsc w tym kierun(ku, bo ta pierwsza opcja moze jednak jest troche za prosta, przez co moze byc zbyt pospolita(?)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 12 Styczeń 2017, 17:40   

sonep napisał/a:
nie potrafie odgadnąć co moze przypominać mniejsza część tego znaku

Tak, dokładnie, jak przedstawiłeś na przykładowej fotce.

Co do siatki to zwyczajnie narysowałem kwadrat, obróciłem na romb i spłaszczyłem. Potem powieliłem wzdłuż boków.

Jeśli chcesz iść w którąś z przedstawionych na końcu propozycji, to raczej ta druga, za którą wziął się również restauro. Ta pierwsza jest zbyt prosta i oklepana.

restauro 

Wysłany: 12 Styczeń 2017, 18:11   

Możesz również potraktować swój sygnet jako literę " N " i pójść w tym kierunku .

restauro 

Wysłany: 13 Styczeń 2017, 11:19   

Cały alfabet .
https://www.flickr.com/ph...57604144345854/

https://nz.pinterest.com/pin/574912708653217085/

Sound 
Doradca

Wysłany: 13 Styczeń 2017, 11:43   

restauro napisał/a:
Cały alfabet .
https://www.flickr.com/ph...57604144345854/

https://nz.pinterest.com/pin/574912708653217085/

:ok

restauro 

Wysłany: 14 Styczeń 2017, 21:29   

Cisza w temacie , dorzucam jedną kreskę ,może będzie inspiracją ?
W każdym razie mam jeszcze kilka kresek w zanadrzu .

sonep 
Praktyk

Wysłany: 16 Styczeń 2017, 17:33   

@restauro dzieki za propozycje, zastanawiam sie tylko nad rogami, czy nie powinny byc w jakims geometrycznym porządku i nad tą czescią z przodu, bo nie bardzo wiem co to ma oznaczać klik Moze cos w tym stylu ? klik

Jeszcze apropo tej liniowej wersji, ostatnio sie z tym chwile bawielm probując tą mniejszą część bardziej upodobnic do budynku - moze cos w ten deseń?
1
2
3
4
I przy okazji wpadłem na jeden pomysł (dopisek p.b.k moze byc, ale nie musi, dodalem, bo lepiej wygladal, )
klik

restauro 

Wysłany: 16 Styczeń 2017, 20:17   

sonep napisał/a:
czy nie powinny byc w jakims geometrycznym porządku

A muszą ?
kiedyś miało to znaczenie , podczas przenoszeniu , dzisiaj już nie , geometrię zastąpiła technika , chociaż bywa pomocna w trakcie projektowania.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 16 Styczeń 2017, 23:46   

restauro dorzucił linię, a na dorzuciłem wcięcie ;-) klik Może coś z tego ci się przyda?

Odpowiedz do tematu