Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem przy elsporcie duzego formatu
Autor Wiadomość
daktarin1
Początkujący

Wysłany: 16 Wrzesień 2007, 18:08   Problem przy elsporcie duzego formatu

Witam,
Mam dokument o wielkości 200cm x 150cm. I próbuję go wyeksportować jako tiffa bez kompresji. Niestety, przy opcji eksportu wyskakuje nie 100% a 33% oryginalnej wielkosci(i nie ma tu reguły, bo czasami te wartości się zmieniają, ale niegy nie maja 100%). Ręczna zmniana na 100% nic nie daje. W czym tkwi problem, da rade jakoś to ominąć???

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 16 Wrzesień 2007, 20:00   

Napisz, po co Ci półtoragigowa bitmapa :shock: :shock: :shock: !
Jeżeli jednak trzeba będzie, to się znajdzie sposób :D

daktarin1
Początkujący

Wysłany: 17 Wrzesień 2007, 19:34   

Potrzenuje z tego zrobić tiffa, o roizdzielczości 120 dpi

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 18 Wrzesień 2007, 19:49   

Wyeksportuj jako *.pdf, a jeżeli koniecznie musisz mieć z tego tifa, to otwórz *.pdf w Photoshopie i stamtąd go zapisz. PS nie ma takich ograniczeń.

Jeżeli idzie to na ploter/solwent to (kolorowa) bitmapa o rozdz. 72 dpi całkowicie starczy.

bambosh 
Początkujący
pod.mój.nickowiec

Wysłany: 23 Wrzesień 2007, 15:15   

wystarczy przy eksporcie wpisac poczatkowo jakies male dpi, np. 1 czy 10 i kliknac zapisz.
potem beirzesz jeszcze raz eksport i wtedy wpisujesz taką rozdzielczosc jaką chcesz a rozmiar obrazu zostaje 100 % ; )

tak w ogole to witam, jestem nowy : )

daktarin1
Początkujący

Wysłany: 23 Wrzesień 2007, 18:10   

Super bambosh. To działa. Dzięki wielkie, ale czy potrafisz wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje? To jakiś błąd programu czy co???

JacekG 
Początkujący

Wysłany: 5 Listopad 2007, 13:29   

Słuchaj przy postępowaniu zgodnie z powyższą propozycją nie wiem tak naprawdę co się dzieje z jakością obrazka (przecież dajesz zapisz z "jakością" 1 dpi!!!!). Dla mnie ma to duże znaczenie, podobnie jak zachowanie skali obrazka.

Dlatego też moim rozwiązaniem jest: wyedytowanie mapy do photo painta i tam już poprzez zapisz jako zapisanie mapy. Minus ze względu że corel jest dość wolnym programem niezależnie od jakości posiadanej maszyny długi czas oczekiwania na edycję mapy bitowej w photo paincie. Ale to myślę, że wszyscy znamy i cierpimy czekając...

pepebb 
Początkujący

Wysłany: 28 Styczeń 2008, 13:36   

a mam pytanko ustawiam krawedzie w corelu na 0,001 pod ploter a one niestety wyskakuja na 0,004 jak to zmienic?

Odpowiedz do tematu