|
Problem przy elsporcie duzego formatu |
| Autor |
Wiadomość |
daktarin1
Początkujący

|
Wysłany: 16 Wrzesień 2007, 18:08 Problem przy elsporcie duzego formatu
|
|
|
Witam,
Mam dokument o wielkości 200cm x 150cm. I próbuję go wyeksportować jako tiffa bez kompresji. Niestety, przy opcji eksportu wyskakuje nie 100% a 33% oryginalnej wielkosci(i nie ma tu reguły, bo czasami te wartości się zmieniają, ale niegy nie maja 100%). Ręczna zmniana na 100% nic nie daje. W czym tkwi problem, da rade jakoś to ominąć??? |
|
|
|
 |
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Wrzesień 2007, 20:00
|
|
|
Napisz, po co Ci półtoragigowa bitmapa !
Jeżeli jednak trzeba będzie, to się znajdzie sposób :D |
|
|
|
 |
daktarin1
Początkujący

|
Wysłany: 17 Wrzesień 2007, 19:34
|
|
|
| Potrzenuje z tego zrobić tiffa, o roizdzielczości 120 dpi |
|
|
|
 |
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Wrzesień 2007, 19:49
|
|
|
Wyeksportuj jako *.pdf, a jeżeli koniecznie musisz mieć z tego tifa, to otwórz *.pdf w Photoshopie i stamtąd go zapisz. PS nie ma takich ograniczeń.
Jeżeli idzie to na ploter/solwent to (kolorowa) bitmapa o rozdz. 72 dpi całkowicie starczy. |
|
|
|
 |
bambosh
Początkujący pod.mój.nickowiec

|
Wysłany: 23 Wrzesień 2007, 15:15
|
|
|
wystarczy przy eksporcie wpisac poczatkowo jakies male dpi, np. 1 czy 10 i kliknac zapisz.
potem beirzesz jeszcze raz eksport i wtedy wpisujesz taką rozdzielczosc jaką chcesz a rozmiar obrazu zostaje 100 % ; )
tak w ogole to witam, jestem nowy : ) |
|
|
|
 |
daktarin1
Początkujący

|
Wysłany: 23 Wrzesień 2007, 18:10
|
|
|
| Super bambosh. To działa. Dzięki wielkie, ale czy potrafisz wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje? To jakiś błąd programu czy co??? |
|
|
|
 |
JacekG
Początkujący

|
Wysłany: 5 Listopad 2007, 13:29
|
|
|
Słuchaj przy postępowaniu zgodnie z powyższą propozycją nie wiem tak naprawdę co się dzieje z jakością obrazka (przecież dajesz zapisz z "jakością" 1 dpi!!!!). Dla mnie ma to duże znaczenie, podobnie jak zachowanie skali obrazka.
Dlatego też moim rozwiązaniem jest: wyedytowanie mapy do photo painta i tam już poprzez zapisz jako zapisanie mapy. Minus ze względu że corel jest dość wolnym programem niezależnie od jakości posiadanej maszyny długi czas oczekiwania na edycję mapy bitowej w photo paincie. Ale to myślę, że wszyscy znamy i cierpimy czekając... |
|
|
|
 |
pepebb
Początkujący

|
Wysłany: 28 Styczeń 2008, 13:36
|
|
|
| a mam pytanko ustawiam krawedzie w corelu na 0,001 pod ploter a one niestety wyskakuja na 0,004 jak to zmienic? |
|
|
|
 |
|
|