|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Położenie linii podkreślenia tekstu |
| Autor |
Wiadomość |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 27 Marzec 2017, 22:35 Położenie linii podkreślenia tekstu
|
|
|
Dostałem do zrobienia 5 podobnych etykiet. Dane otrzymałem w Wordzie. Przez ctrl-C, ctrl-V przeniosłem teksty do Corela z zaznaczoną opcją "odrzuć czcionki i formatowanie" więc wszystko wczytało się w Arialu.
Ułożyłem pierwszą etykietę. Następnie wykorzystując opcję "Kopiuj właściwości tekstu" dopasowałem tekst na pozostałych etykietach.
Po przyjrzeniu się im, moje zdziwienie wzbudził fakt, że linia podkreślenia identycznego tekstu w dwóch etykietach leży niżej niż w pozostałych.
Zrobiłem zrzuty ekranu zaznaczając raz jeden, raz drugi tekst. W oknach dialogowych według mnie jest wszystko identyczne, a linia podkreślenia jest różnie położona.
Teraz po zaznaczeniu drugiego tekstu.
Teraz zobaczyłem, że jest pewna różnica. Jeden tekst jest wyrównany do lewej, drugi jest bez wyrównania. Sprawdziłem już, że nie ma to żadnego znaczenia.
Czy w Corelu jest gdzieś opcja regulująca położenie tej linii? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 28 Marzec 2017, 17:05
|
|
|
Byłoby łatwiej, jakbyś wrzucił tajemniczy plik, by każdy mógł u siebie sprawdzić. Calibri chyba wszyscy mają? Próby odtworzenia błędu spełzły na niczym. Dawaj plik :D |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 28 Marzec 2017, 17:37
|
|
|
Proszę bardzo. Załączyłem w moim X4 oraz Corel 9. Poniżej tekstu zrobiłem kopię w krzywych - tak to wygląda u mnie.
Napisy_tylko 9.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 227 raz(y) 76.13 KB |
Napisy_tylko x4.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 156 raz(y) 76.25 KB |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 28 Marzec 2017, 19:40
|
|
|
| O rany. No muszę przyznać, że to jeden z ciekawszych bugów. Jedyna rzecz, jaką udało mi się ustalić, to że font nie ma znaczenia. Jest coś nie tak zapisane - jakieś metadane - odnośnie odległości podkreślenia od linii bazowej. Do tego na zbugowanym tekście nie można zmienić rodzaju podkreślenia. Jest dostępne tylko to - pojedyncza cienka linia. We właściwościach tekstu może wybrać jeszcze podkreślenie grube, podwójne, wyrazami lub ciągłe. Żadne nie działa, prócz zwykłego. Przejrzałem chyba wszystkie możliwe opcje i nie ma tam niczego dziwnego. Może prócz nietypowej odległości między znakami, która wynosi -0,7079 %, ale zmiana nie wpływa na podkreślenie. Mam niejasne wrażenie, że to coś co odziedziczyłeś kopiując tekst. To corelowskie odrzucanie formatowania nie rozbiera tekstu do gołego. Coś przemycił, pewno między pośladami. Czy zdarzyło ci się coś takiego ponownie? Znaczy się ten sam tekst, tylko np. najpierw wrzucić go do Notatnika, albo korzystać z PureText? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|